Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 85532 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Banmolen met molenaarswoning en omgeving

Watermolenweg 1 (Grobbendonk)
Watermolen, eertijds banmolen, gelegen aan de samenvloeiing van de Kleine Nete en de Aa, doch de molen zelf bevindt zich op de Nete. 17de-eeuws molengebouw met links de oliemolen, opgevat als een verankerd bakstenen diephuis onder half schilddak en met tuitgevel. Rechts bevindt zich de graanmaalderij, eveneens opklimmend tot de 17de eeuw, verankerde baksteenbouw onder schilddak. In het verlengde rechts latere bijgebouwen, waaronder een tweebeukige langsschuur. Molenaarswoning en bijgebouwen, gelegen aan de overzijde van de straat, met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde, baksteenbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Molenkom, rabattenbos en gekasseide Watermolenweg naar de molen.


ID: 134498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Persoons met tuin

Dorpsstraat 29 (Haacht)
Eclectische villa, gebouwd in 1918 door Jules Persoons, de burgemeester van Tildonk. Omgeven door tuin (48 are) in landschappelijke stijl.


ID: 306186 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als herdenkingsboom

Elisabeth Willemslaan (Haacht)
In de Elisabeth Willemslaan in Wespelaar, ter hoogte van de gemeentelijke basisschool ‘Klimop’, staat een herdenkingsboom. Deze rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) is op 11 november 1975 aangeplant ter herdenking aan de dertigjarige vrede.


ID: 134499 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Interbellumvilla's met omringende tuinen

Gebr. Persoonsstraat 1-2 (Haacht)
Twee villa’s met art-deco-inslag, gebouwd in 1926-1933 als eerste twee woningen op het net verkavelde terrein van fabrikant en burgemeester Jules Persoons, gelegen tussen de dorpskern en de vaart Leuven-Mechelen. Ze worden omgeven door beboomde tuinen van elk circa 30 are.


ID: 302531 | Landschappelijk element

Eeuwfeestboom Wespelaar

Grote Baan (Haacht)
De linde werd in 1930 aangeplant ter gelegenheid van het eeuwfeest van België. Aan de voet van de eeuwfeestboom staat een geroteerd gedenkteken met vermelding van de aanleiding tot het aanplanten van de herdenkingsboom.


ID: 130794 | Landschappelijk element

Drie opgaande lindebomen bij de Onze-Lieve-Vrouw-van-Troostkapel

Kapelleweg (Haacht)
Bij de Onze-Lieve-Vrouw-van-Troostkapel staan drie opgaande lindes.Deze werden aangeplant in 1980 ter vervanging van voorgaande oudere exemplaren. Het aanplanten van lindebomen bij (Maria)kapellen is een traditioneel gebruik, dat zijn oorsprong vond in de voorchristelijke boomverering. Bij opmeting in 2007, waren de lindebomen alle ca. 14 m hoog. De stamomtrekken, gemeten op 150 cm hoogte, bedragen 108 cm, 119 cm en 127 cm.


ID: 134494 | Landschappelijk element

Restanten van de tuin van Hof ter Elst

Klein Terbankstraat 65 (Haacht)
Arm van een ringgracht, enkele bomen en een heuveltje – relicten van een buiten­ goed (1,27 hectare) met hof van plaisantie en sterrenbos, na brand in 1837 heropgebouwd in neoclassicistische stijl, afgebroken in 1981; tuin vernield na de vestiging van een staaldraadfabriek in 1951.


ID: 200250 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Valvekenshoeve

Rijmenamsesteenweg 223 (Haacht)
Langgestrekt hoevegebouw door ankers gedateerd 1764. De gebouwen zijn volledig in baksteen met enkele natuurstenen elementen in de omlijsting van de inkomdeur. De hoeve is bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef in het oosten.


ID: 134491 | Landschappelijk element

Siertuin van de hoeve Feremans

Vekestraat 24 (Haacht)
Herenboerenparkje van circa 1 hectare, aangelegd rond 1900 in landschappelijke stijl; enkele interessante bomen en struiken.


ID: 134505 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Ter Hulst met siertuin

Wakkerzeelsestraat 65 (Haacht)
Omgracht landgoed van circa 71 are; in oorsprong een omwalde hofstede, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de jaren 1920 vervangen door een cottagevilla, die later werd uitgebreid. Twee dienstgebouwen in aansluitende stijl. Open ruimte omringd door de bomen langs de ringgracht. Bij de brug over de gracht bevindt zich een poortgebouw met jaartal 1927.