Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 36484 | Bouwkundig element

Hovenierswoning, koetshuis en paardenstallen van het Goed ter Jacht

Vatestraat 6 (Merelbeke)
Bak- en natuurstenen vleugel van één bouwlaag onder snijdende zadeldaken, in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Twee trapgevels met stenen kruiskozijnen en top versierd met gevelstenen voorzien van opschrift 't Goed ter Jacht en het bouwjaar Anno 1906.


ID: 36421 | Bouwkundig element

Hof ter Welle

Wafelstraat 7 (Merelbeke)
Hoeve van het gesloten type met gedeeltelijk geplaveid en gekasseid rechthoekig binnenerf. Midden aan de straatkant geopend door middel van een ijzeren toegangshek tussen het bakhuis links en een gewitte omheiningsmuur rechts. Linker zijpuntgevel met schijnvoegen en jaarankers 1759.


ID: 36423 | Bouwkundig element

Hoeve met boerenburgerhuis

Waterstraat 74-76 (Merelbeke)
Hoeve gesitueerd tussen de rechter Schelde-oever en de Gaversesteenweg. Noordelijke walgracht gedempt. Alleenstaand, onderkelderd zuid georiënteerd boerenburgerhuis, heden een tweegezinswoning van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak met klokkenstoel; vergroting of vervanging uit tweede helft 19de eeuw van een oudere woning. Dienstgebouwen in U-vorm ten westen.


ID: 46950 | Bouwkundig element

Landgoed 't Kasteeltje

Steenweg op Weelde 15, Zwart Goor 2 (Merksplas)
Bewaard, doch aangepast landhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak, alsook bijgebouwen van 1926 met cottage-allures.


ID: 89992 | Bouwkundig element

Hoeve

Aststraat 4 (Meulebeke)
Hoeve op een site met oudere kern en met 20ste-eeuwse gebouwen onder meer een chicorei-ast daterend van 1913.


ID: 54839 | Bouwkundig element

Hoeve 't Langkoeistal

Langekoestalstraat 11 (Middelkerke)
Hoeve met kern uit de 18de eeuw, mogelijk oudere gedeelten confer boerenhuis. Lage bestanddelen U-vormig en deels gesloten opgesteld rondom een gekasseid erf ten zuiden toegankelijk via gebetonneerde oprit aan straatzijde gemarkeerd door bakstenen muurtje onder ezelsrug; centrale vaalt vervangen door siertuin. Boomgaard en resten van omwalling, ten oosten.


ID: 54844 | Bouwkundig element

Hoeve 't Brouwerijhof

Legeweg 5 (Middelkerke)
Hoeve in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Lage witgekalkte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken opgesteld rondom een verhard erf, erftoegang ten oosten geflankeerd door kleine paardenstal rechts en voormalige brouwerij uit de tweede helft van de 19de eeuw, in werking tot het begin van Eerste Wereldoorlog wanneer de Duitse bezetter het koper opeiste.


ID: 54904 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 't Geuzegat

Zwarteweg 22 (Middelkerke)
De hoeve werd volledig vernield tijdens de Eerste wereldoorlog. Kwaliteitsvol heropgebouwd naar ontwerp van architecten A. Neyrinck & J. Heyneman van 1922 teruggaand op de regionale hoevebouw met accentuering van de streekeigen bouwelementen. De hoevegebouwen werden daarbij U-vormig ingeplant rond een vierkant erf, met in het zuiden de boerenwoning, in het noorden de schuur met wagenhuis en in het westen de koestalvleugel.


ID: 55096 | Bouwkundig element

Polderhoeve

Zwarteweg 9 (Middelkerke)
Naar verluidt vooroorlogse hoeve omwald en op andere plaats gelegen, heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dothée van 1920. Getypeerd door minder streekeigen volumes confer brede dakhellingen met hoge nok en geknikt zadeldak bij boerenhuis, voorst echter in lijn van de traditionele hoevebouw.


ID: 34250 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetshuis

Bevrijdersstraat 32, 32A (Moerbeke)
Nummer 32. Achter inspringend empire-getint herenhuis. Twee ijzeren kettingen opgehangen aan achtzijdige hardstenen pijlertjes aan de straat. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, gedateerd 1827. Nummer 32A. Voormalig koetshuis en paardenstallen met neotraditionele inslag, van circa 1875.