872 resultaten
ID: 27384 | Bouwkundig element
Stationsplein 1A (Oudenaarde)
Derde, huidige station van 1891-93 in neo-Vlaamserenaissance-stijl, een ontwerp van spoorwegarchitect H. Bouquet, met symmetrische opbouw en markante centrale toren in de as van de Stationsstraat. Bak- en hardsteenbouw met sterk horizontale zijvleugels van elk zeven traveeën en één bouwlagen onder leien schilddaken. In L-vorm gebouwde voormalige woning van de stationschef met twee bouwlagen, sterk gemarkeerd door speklagen en zijpuntgevel. Ten noorden, polyvalent dienstgebouw met onder meer sanitair, bergplaats en werkruimte voor het personeel.
ID: 27324 | Bouwkundig element
Stationsstraat 17 (Oudenaarde)
Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee houten dakkapellen en bakstenen dakvenster rechts, volgens bouwvergunning en in de top gedateerd 1897.
ID: 27329 | Bouwkundig element
Stationsstraat 31 (Oudenaarde)
Opmerkelijk winkelpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, boven de poort gedateerd 1889. Baksteenbouw met rijk gedecoreerde fries onder de houten kroon- en tandlijst op vier uitgewerkte consoles met kariatiden.
ID: 27345 | Bouwkundig element
Voorburg 12 (Oudenaarde)
Burgerhuis, gebouwd in 1923 naar ontwerp van A. Van Ommeslaeghe op de plaats van een oudere woning. Bak- en zandsteenbouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl met gevels van vier en vijf traveeën en twee bouwlagen. Dakvenster en -kapellen met in- en uitgezwenkte geveltoppen.
ID: 44182 | Bouwkundig element
Hoogstraat 10 (Oudenburg)
Trapgeveltje met neo-Vlaamserenaissance-elementen, bewaard houtwerk, windwijzer en sierankers.
ID: 212077 | Bouwkundig element
Stationsstraat 11 (Pittem)
Woning in neorenaissancestijl, in 1907 voor geneesheer Karel Vandewalle-Lebrun gebouwd op een perceel dat deel uitmaakte van de tuin van het "leerwerkhuis" of "modelwerkhuis".
ID: 31039 | Bouwkundig element
Gasthuisplein 1, Gasthuisstraat 3, 3A (Poperinge)
Oorspronkelijk fungeerde het pand als passantenliedengasthuis onder de leiding van kloosterzusters. Oudst bewaard gedeelte met grosso modo T-vormige plattegrond, omvattend een kapel met kloostergang, een sacristie en een voormalig reftergedeelte. De huidige gebouwen dateren uit het vierde kwart van de 17de eeuw, de 18de eeuw en de 20ste eeuw.
ID: 31096 | Bouwkundig element
Ieperstraat 119 (Poperinge)
Rijhuis uit de jaren 1920, met doorgang links van het voormalig Arendstraatje volgens de Poppkaart (1845).
ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 2983 | Bouwkundig element
Mechelbaan 424 (Putte)
Huis met neo-Vlaamse-renaissance reminiscenties, drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd dak met centraal dakvenster tussen arduinen voluten onder gebroken, driehoekig fronton met schelpvormig topstuk en datering "Anno 1896".