Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1161 resultaten


ID: 302645 | Landschappelijk element

Bolloheide

Grootlosestraat, Van Arckellaan, Van Maelelaan (Tremelo)
De Bolloheide is een relict (met een oppervlakte van circa 13,6 hectare) van het heide- en dennenbossencomplex dat vroeger het grootste gedeelte van de duinenrij, die tussen Mechelen en Aarschot de noordrand van de Vlaamse Vallei begrenst, innam.


ID: 302708 | Bouwkundig element

Bejaardenhof Ruelenspark

Erasme Ruelenspark 1-34 (Leuven)
Parkwijk met 34 bungalows voor ouden van dagen gebouwd in opdracht van de sociale woningbouwmaatschappij De Goede Haard uit Heverlee. De bungalows in expostijl werden ontworpen door Albert Mas en Paul Van Dormael. Het groenplan is van tuinarchitect Guy Ringoot.


ID: 305221 | Bouwkundig element

Pastorie Heilig Hartkerk

August Van de Wielelei 175 (Antwerpen)
Pastorie van de gesloopte, oorspronkelijk naastgelegen Heilig Hartkerk, gebouwd in opdracht van graaf René van de Werve de Vorselaer omstreeks 1910, in een beaux-artsstijl met ingehouden verwijzingen naar de Wiener Secession. Het ontwerp is getekend door E. Dieltiëns, die ook gekend is als architect van de kerk.


ID: 308314 | Bouwkundig element

Burgerhuis in cottagestijl

Koninklijkelaan 115 (Antwerpen)
Burgerhuis in cottagestijl naar het ontwerp van Guillaume Peeters (gevelsteen) uit 1927. Opdrachtgever was Pierre Haentjens, van beroep ‘directeur de société’ en toezichthouder.


ID: 200544 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kanaal Leuven-Dijle

Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Tildonk, Wespelaar (Haacht), Herent (Herent), Buken, Kampenhout (Kampenhout), Leuven, Wilsele (Leuven), Mechelen, Muizen (Mechelen), Hofstade (Zemst)
Het kanaal Leuven-Dijle verbindt het Brabantse hinterland met het Scheldebekken. Het kanaal werd aangelegd in 1752 en kende enkele aanpassingen in de jaren erna om ze bevaarbaar te houden. Ze heeft een totale lengte van 30 kilometer, het tracé werd in de loop van de tijd niet aangepast. Ook de vijf sluizen dateren allen uit deze aanlegperiode: Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek, Battel en Zennegat. Langs weerzijden liggen op de meeste plaatsen dijken om het water op het juiste niveau te houden. Jaagpaden, nu veelal behouden als fietspad liggen langs het volledige traject. In Leuven komt het kanaal in de stad in de Kanaalkom.


ID: 1346 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Tivoli

Antwerpsesteenweg 92-96 (Mechelen)
Kasteel van 1802, omgeven door een beboomde tuin met centrale vijver, grasperk en grachten rondom. Poort en portierswoning aan de Antwerpsesteenweg.


ID: 26172 | Bouwkundig element

Sint-Lievenscollege

Zilverenberg 1 (Gent)
Gebouwencomplex gerangschikt rondom een langgerekte, onregelmatige rechthoekige binnenplaats, gevat tussen Zilverenberg, Kalvermarkt, Volmolenstraat en Nieuwbrugkaai, en bestaande uit een 18de-eeuwse herenwoning, een bakstenen neogotische vleugel uit 1881 en naoorlogse gebouwen waaronder een kapel uit 1965 naar ontwerp van Marc Dessauvage.


ID: 78981 | Bouwkundig element

Schuur van Hof van Sijsele

Kerkweg 10 (Damme)
Monumentale 18de-eeuwse schuur, op de voorheen omwalde site waar in de 6de eeuw één van de oudste pachthoeves in Sijsele door de Franken werd opgericht. Eenbeukige dwarsschuur met eikenhouten skeletstructuur als drager van het dak. Combinatie van ankerbalkgebinten met jukgebinten en nokstijl en aard- of schaargebinten, stalvleugel en aardappelberging.


ID: 102612 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat, Rechtestraat, Vismarkt (Lier)
Na de verheffing van Lier tot stad in 1212, ontstond een nieuwe omwalling. De huidige Grote Markt vormde hierin een belangrijke kern waarop de hoofdstraten, die in verbinding stonden met de stadspoorten, samenkwamen.


ID: 206834 | Bouwkundig element

Openluchtschool Sint-Lutgardis

Donksesteenweg 146, 150 (Brasschaat)
Openluchtschool Sint-Ludgardis te Brasschaat van 1955-1968 naar ontwerp van architecten Arthur Bogaerts, Etienne De Pessemier en Leo Momont met latere uitbreidingen.