Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 60326 | Bouwkundig element

Neoclassicistische pastorie

Veldstraat 62 (Kortrijk)
Tot 1919 de eerste pastorie van de Sint-Jansparochie; gevelnis met beeld van Sint Rochus, gedateerd 1874. Neoclassicistisch woonhuis met lagere aanbouw met poort. Bepleisterde lijstgevel. Op bovenverdieping getoogde vensters en beglaasde gevelkapel. Op begane grond rechthoekige deur en poort en dito gewijzigd venster.


ID: 60393 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Walle 93 (Kortrijk)
Arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw met opvallend grote beglaasde muurnis met Heilig-Hartbeeld.


ID: 60400 | Bouwkundig element

Likeurstokerij oud huis Mouliez-Busschaert

Wandelingstraat 2-4 (Kortrijk)
Opgericht in 1870 als "likeurstokerij De Hazewind". Breedhuis van circa 1870, met typische bepleisterde lijstgevel. Muurnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld van 1880, waarboven opschrift "O.L.V. HULP DER CHRISTENEN". Sierlijk uitgewerkte smeedijzeren "lantaarn" die de nis verlicht.


ID: 60429 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Walle

Wolvendreef 73-75 (Kortrijk)
Kasteel van Walle, een volgens de traditie in 1760 gebouwd jachtpaviljoen in opdracht van de Rijselse patriciër H. Petipas. Tijdens het interbellum in bezit van J. De Coene, die het landhuis en de bijgebouwen verbouwt en uitbreidt. Onderkelderd landhuis met Lodewijk XVI-stijlkenmerken. Ten noorden koetshuis en verder noordelijk houten paviljoen uitgevoerd door De Coene, interieur verfraaid door Saverys. Domein met ten noordoosten kleine dreef met smeedijzeren vleugelpoort geflankeerd door twee paviljoentjes voor duiven. Binnenplaats met twee Franse tuinen en vervolgens grote tuin met pergola en klein waterbassin met beeld van meisje. Ten westen van landhuis over verlengde beek, brug met 19de-eeuwse schildhoudende leeuwen.


ID: 214769 | Bouwkundig element

Standbeeld Koningin Astrid

Koningin Astridlaan (Kraainem)
Borstbeeld geplaatst in een trapeziumvormig parkje. Het stenen borstbeeld prijkt op een hardstenen naar onder verbredende sokkel en vormt één zijde van een driehoekig bassin.


ID: 302062 | Bouwkundig element

Standbeeld Joséphine-Charlotte met plantsoen

Vinkenlaan (Kraainem)
De Prinses Josephine-Charlottewijk werd aangelegd in de jaren 1950. In het centrum van de wijk werd een plantsoentje aangelegd met daarin een buste van de prinses door Raymond Van Ormelingen.


ID: 17711 | Bouwkundig element

Standbeeld van Mercator

Mercatorplein (Kruibeke)
Meer dan levensgroot bronzen beeld op vierzijdige arduinen sokkel. Beeld gesigneerd F. Van Havermaet, 1870 en gegoten te Brussel bij Cie. des Bronzes, Directeur A. Verhaeren.


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


ID: 74296 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1-3, 10-12 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het park is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.


ID: 89773 | Bouwkundig element

Eenvoudig burgerhuis

Harelbeeksestraat 96 (Kuurne)
Eenvoudig burgerhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Enkelhuis met bakstenen lijstgevel, geritmeerd door korfbogige muuropeningen. Grote beglaasde muurnis met heiligenbeeld in bakstenen omlijsting en bekroond door kruis. Dieper in gelegen vlasschuur. Ten westen stalvleugel onder geknikt zadeldak.