Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 12797 | Bouwkundig element

Hoeve in cottagestijl

Hoogboomsteenweg 176-178 (Brasschaat)
Tegenover het zogenaamde Proefstation gelegen hoeve in cottagestijl met losstaande bestanddelen.


ID: 12891 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groot Veerle 43 (Brecht)
Boerderij met losstaande bestanddelen aan westzijde van de straat: woonstalhuis onder zadeldak met 18de-eeuwse kern, ten westen 19de-eeuwse stalling onder zadeldak.


ID: 12892 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heihoefke 3 (Brecht)
Aan de straat gelegen boerderij met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Woonstalhuis van vier + vier traveeën onder zadeldak.


ID: 12851 | Bouwkundig element

Hoeve de Vos

Krekelbergstraat 25 (Brecht)
Hoeve met losse bestanddelen, omgeven door weilanden, gelegen op enige afstand ten westen van de straat, verbindingsweg afgezet met bomen.


ID: 12854 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Waterhoeve

Lessiusstraat 29 (Brecht)
Omgrachte 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen. Woonstalhuis (nok parallel aan de straat) opklimmend tot de 18de eeuw (zie oude plannen), ten oosten deels vernieuwde langsschuur (nok loodrecht op de straat), ten noorden bakhuis gedateerd 1773 en waterput, laatstgenoemde tussen woonhuis en bakhuis, ten zuidoosten recentere bijstel met afdak. In het westen gracht: motte waarop naar verluidt eertijds een houten toren stond. Vandaag is de omwalling nog steeds intact en gemarkeerd door een bomen- en struikenrij. Ook de halfcirkelvormige gracht met de motte is nog aanwezig. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de gracht, bevindt zich een hoogstamboomgaard. Het hoevedomein is afgebakend door een hek met een geschoren haag en een bomenrij erachter. Rondom komt weiland onder bomen voor.


ID: 12865 | Bouwkundig element

Hoeve De Broeigans

Tilburgbaan 52 (Brecht)
Hoeve met omhaagd erf, gelegen tegenover de kapel. Hoeve met boeiend volumespel door de losstaande bestanddelen uit de 17de en de 19de eeuw, latere aanpassingen.


ID: 12866 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Van Pulstraat 1 (Brecht)
Hoeve uit midden 19de eeuw, gelegen even ten zuiden van de dorpskern, op de hoek gevormd door de Eyndovensteenweg en de Van Pulstraat; omhaagde (beukenhaag) moestuin ten noorden, boomgaard ten zuiden.


ID: 54408 | Bouwkundig element

Jacobinessenhoeve

Klemskerkestraat 79 (Bredene)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen rondom een deels verhard erf. Voormalige eigendom van de Brugse jacobinessen, teruggaand tot midden 16de eeuw en aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Lage, losse bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldaken rondom een deels verhard erf met vaalt, drenkput en onverharde oprit. Ten noordwesten van het erf, langgestrekt boerenhuis met aangebouwde stal. Huisgedeelte met opkamer en met oude kern, naar verluidt volgens jaartal in opkamerbalk van 1609 zie ook jaaropschrift van tussendorpel voordeur; stal na brand heropgebouwd in 1847 en 1848 volgens jaarstenen. Ten oosten, voormalige schaapsstal van witgekalkte baksteen; mogelijk oude kern van 1700 volgens jaartal in zijgevel, met 19de-eeuws uitzicht.


ID: 54409 | Bouwkundig element

Hof ter Yeste

Kwadeweg 3 (Bredene)
Lage, losse bestanddelen van baksteen onder za­del­daken rondom een bekiezeld erf met dito oprit; witbeschilderd boe­renhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met zes traveeën links + vijf traveeën onder meer twee opkamertraveeën rechts + circa negen staltraveeën onder onderbroken zadeldak. Oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, aangepast en uitgebreid in de loop van de 19de- een 20ste eeuw. Ten oosten, dwarsschuur en achter het boerenhuis rosmolen.


ID: 54414 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Zuid - Oostwijk 11 (Bredene)
Oorspronkelijk omgrachte hoeve; zou opklimmen tot de 17de eeuw. Losse, lage be­stand­de­len van bak­steen onder pannen zadeldaken rondom een begrint erf met nog sporadisch bewaarde bak­stenen stoepen: boerenhuis, schuur, rechthoekige bak­ste­nen latrine en vroe­gere kapel en wacht­huis­je naast de erf­toe­gang met bak­ste­nen hek­pij­lers.