1871 resultaten
ID: 300954 | Landschappelijk element
Kanonniersstraat (Halen)
Oude onverharde voetwegen komen nog veelvuldig voor in het agrarisch gebied tussen Halen en Loksbergen. Het wegenpatroon is er tussen de 17de eeuw en het heden relatief weinig veranderd. Bijzonder interessant zijn de Kanoniersstraat en enkele zijpaden die nog onverhard zijn.
ID: 300946 | Landschappelijk geheel
Lanciersstraat (Halen)
Het slagveld van Halen bevindt zich in het openruimtegebied ten westen van Halen in Limburg. Op 12 augustus 1914 kwam het daar tot een treffen tussen Belgische en Duitse troepen tijdens de doortocht van het Duitse leger door België, een week na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding was de verkenning door de Duitse cavalarie naar de posities van het Belgische leger bij de Gete. Het slagveld omvat de locaties van de cavaleriecharges en de verdedigingsposities in wat als (één van) de laatste traditionele veldslagen de militaire geschiedenis zou ingaan. De slag demonstreerde hoezeer de rol van de traditionele cavalerie bij het begin van de 20ste eeuw was uitgespeeld.
ID: 303153 | Landschappelijk element
Lindestraat 124 (Halen)
Herenboerenpark van 3.80 ha, bij een neoclassicistisch kasteel, van architect Jamaer uit 1859, ontstaan uit een oudere boerderij. Parkje in gemengde stijl met pittoresk karakter, aanplanting naar de wijze van Bühler: gemengde bomenrand en kleine groepjes van bomen per soort aan de rand van het grasveld. Ingangshekken en boogbrug over de waterpartij.
ID: 21810 | Bouwkundig element
Lobosstraat 1-2 (Halen)
Kasteel met hoeve, gelegen in een mooi park met enkele merkwaardige bomen en resten van de oorspronkelijke omgrachting; bereikbaar langs een gekasseide dreef van Amerikaanse eiken, met een inrijhek aan het einde ervan.
ID: 303191 | Landschappelijk element
Lobosstraat 1-2 (Halen)
Dendrologisch interessant parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit het einde van de 19de eeuw, nu bij een buitenhuis met uitzicht uit dezelfde periode, maar met oudere kern en ouder neerhof. De site is van feodale oorsprong en volgde de neerhof-opperhofstructuur. Inrijhek en boogbrug over de vijver.
ID: 303313 | Landschappelijk element
Steenbergstraat 16-18 (Halen)
Dendrologisch interessant parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit het einde van de 19de eeuw, nu bij een buitenhuis met uitzicht uit dezelfde periode, maar met oudere kern en ouder neerhof. De site is van feodale oorsprong en vertoont sporen van een neerhofopperhofstructuur. Inrijhek en boogbrug over de vijver.
ID: 308985 | Landschappelijk element
Halle (Halle)
Het Maasdalbos bevindt zich ten zuiden van de dorpskern van Essenbeek, ten westen van het Hallerbos en ten noorden van het Lembeekbos. Het betreft een gevarieerd landschap, met een gemengd loofbos dat geleidelijk overgaat in een vochtige beekvallei met bronnen en rijk aan verschillende plantenassociaties in verschillende biotopen.
ID: 39556 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Budingen 22 (Halle)
Het huidig gebouw in classicistische stijl dateert van 1743 doch werd in neoclassicistische getinte stijl aangepast in 1896. Staatsieplein, geflankeerd door wagenhuizen en toegankelijk via hekken tussen arduinen pijlers. Platanendreef in het westen en beukendreef in het oosten. Kasteelpark met vijvers, drevennetwerk en bos.
ID: 308986 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat, Kleemstraat (Halle)
Het centrum van Essenbeek wordt gedomineerd door een driehoekig plein tussen kasseiwegen met centraal de parochiekerk en de pastorie. Kerk en pastorie met respectievelijk aansluitend kerkhof en pastorietuin werden als één urbanistisch geheel uitgedacht wat blijkt uit de omgevingsaanleg.
ID: 39561 | Bouwkundig element
Lenniksesteenweg 452 (Halle)
Mooi rijk domein, toegankelijk langs een kastanjedreef. De huidige constructies zijn een landhuis en als manege ingericht neerhof en vervangen een reeds in de 15de eeuw vermeld historisch goed waarvan het kasteel in 1807 werd afgebroken.