Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1256 resultaten


ID: 44146 | Bouwkundig element

Modelhoeve Boskasteel uit de wederopbouwperiode

Kattestraat 18 (Langemark-Poelkapelle)
De naam Boskasteel verwijst naar het Houthulstbos, ten noorden van de hoeve. Dit erg uitgestrekte bos omsloot in de 19de eeuw deze toen onbebouwde plek. Rond 1850 bevond zich even ten noorden wel een kasteel met kleine hoeve. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit kasteel – soms op minder dan een kilometer van het front gelegen – vernield. In 1924 werd de ontvangen oorlogsschade geïnvesteerd in de ex situ bouw van een grote modelhoeve in plaats van de wederopbouw van het kasteel met kleine hoeve.


ID: 9157 | Bouwkundig element

Hof te Landegem

Grote Steenweg 17 (Lede)
Grote gesloten hoeve, gelegen in een zacht golvend, beboomd landschap, met populierendreef vanaf de Steenweg. Witgeschilderde hoevegebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels gebetonneerde en onverharde binnenplaats.


ID: 9096 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Koninklijk Gesticht Van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Het Koninklijk Instituut van Mesen omvatte een indrukwekkend gebouwencomplex gelegen in een park met vijver met tuinbruggen en parkdreef en met een hoge bakstenen ommuring die oorspronkelijk de Kasteeldreef en -straat, de Markizaat- en Stationsstraat aflijnde. Een deel van het 18de-eeuwse landhuis werd als ruïne geconsolideerd. De stallen in het verlengde van de oranjerie bleven bewaard alsook enkele resten van omheiningsmuren. In het park voorts nog tuinbruggen, kettingpalen en een fruitmuur rond de voormalige moestuin.


ID: 303944 | Landschappelijk element

Parkdreef van gewone beuk in het park van Koninklijk Gesticht van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Het westelijke deel van een cirkelvormig pad aan de buitenkant van het park werd beplant met een beukendreef. De lijnaanplantingen staan zes meter uit elkaar en de bomen in de rijen zijn geplant met een plantafstand van vier meter. Deze beeldbepalende dreef voorziet in een lommerrijke wandeling.


ID: 91538 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ten Hove

Hulstsestraat 1 (Lendelede)
Historische hoeve Goed ten Hove, bestaande uit een boerenhuis uit 1926 en begin-20ste-eeuwse hoevegebouwen op een site met oostelijk walgrachtrestant, die minstens opklimt tot het begin van de 16de eeuw. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen in een vierkante constellatie rond het erf.


ID: 91634 | Bouwkundig element

Populierenhof

Winkelsestraat 65 (Lendelede)
Hoeve voornamelijk bestaande uit 20ste-eeuwse hoevegebouwen, op een site opklimmend tot de 18de eeuw. De hoeve wordt reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) weergegeven als driewoonst, in eigendom van weduwe Abeel en de familie Lutten.


ID: 300053 | Landschappelijk element

Dreef van geleide lindes tussen kerk en kerkhof

Sint-Kwintens-Lennik (Lennik)
Tussen de kerk en het kerkhof van Eizeringen staat een dreefje van 13, in oorsprong vermoedelijk 14, zomerlindes. Ze werden laag gekandelaard (tot 3-4 m) en geleid. Naar verluidt zou deze aangeplant zijn door Guustaaf Van der Meulen (1905-1951), vermoedelijk tijdens het interbellum. Eén van de bomen werd vermoedelijk al ingeboet. Deze heeft een gelijkaardige omtrek als de andere bomen, maar een dunnere schors. De omtrek van de bomen varieert tussen 72 en 120 cm, met een gemiddelde omtrek van circa 86 cm.


ID: 39928 | Bouwkundig element

Kasteel van Gaasbeek

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Het kasteel was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Nijvel en vanaf de 13de eeuw van Brabant. Vermoedelijke oprichting van een burcht, circa 1240, door Godfried van Leuven, als verdediging - voornamelijk van Brussel - tegen Vlaanderen en Henegouwen.


ID: 134745 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel van Gaasbeek met omgeving

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Domein van 49 hectare rond een burcht uit 1236 met verschillende bijgebouwen, meermaals aangepast en vanaf 1887 gerestaureerd in historiserende stijl door architect-decorateur Charle-Albert; renaissanceaanleg met terrastuin, paviljoenen, ­gloriettes en sterrenbos van circa 1620.


ID: 134753 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schepdaal

Scheestraat 74 (Lennik)
Villa, waarvan het huidige uitzicht wordt bepaald door een ingrijpende verbouwing rond 1930 door de weduwe en de kinderen van Charles Claes, maar die oorspronkelijk gebouwd werd rond 1860 door de Brusselse notaris Henri Eliat met aanhorigheden en een kapel. De gebouwen zijn gelegen in een landschappelijk park met vijvers, dat werd aangelegd in een brongebied bij de toenmalige villa.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.