Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 26028 | Bouwkundig element

Aula en universiteitsgebouwen

Paddenhoek 3, Universiteitstraat 6, Voldersstraat (Gent)
Neoclassicistisch complex naar ontwerp van stadsarchitect Louis Roelandt uit 1819-1826. De voorgevel van de aula bestaat uit een portiek met een zuilengalerij van acht Korinthische zuilen en bekroond met een hoofdgestel waarop een driehoekig fronton rust. Ten zuiden werden lokalen van de universiteit ingericht rondom een rechthoekige beboomde binnenplaats. De westvleugel behoorde eertijds tot het Jezuïetenklooster en dateert uit de 17de eeuw.


ID: 215779 | Bouwkundig element

Sint-Paulusinstituut

Patijntjestraat 45 (Gent)
Sint-Paulusinstituut, schoolcomplex, in nieuwe zakelijkheid volgens een bouwaanvraag van 1938 ontworpen door architect Alfons Van de Vijver, in opdracht van de Broeders van Liefde, later uitgebreid met een eetzaal en een gebouw met turnzaal en klaslokalen naar ontwerp van architect Albert Lefebure, respectievelijk volgens bouwaanvragen van 1960 en 1975.


ID: 26614 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en Gemeentehuis van Mariakerke

Petrus Meirestraat 7 (Gent)
Gemeenteschool en voormalig gemeentehuis, twee gelijkaardige diephuizen met ertussenin een later vereenvoudigd poortgebouwtje, opgetrokken in 1876-77. Vrij eenvoudige bakstenen gevels op arduinen plint van vier traveeën en twee bouwlagen onder tentdak.


ID: 19608 | Bouwkundig element

Opslagplaats van de stad

Prinsenhof 79 (Gent)
Naar verluidt voormalig bijgebouw van het klooster der ongeschoeide karmelieten. Twee afzonderlijke gebouwen van één bouwlaag en drie traveeën.


ID: 21012 | Bouwkundig element

Deurtravee van parochiale kindertuin

Rabotstraat 72 (Gent)
Deurtravee van parochiale kindertuin uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 19633 | Bouwkundig element

Sint-Bavo Humaniora

Reep 3-4, 5 (Gent)
Heden ressorteert het enorme complex van de school onder hetzelfde adres. Dit omvat aan de Reep respectievelijk twee 18de-eeuwse herenhuizen, twee trapgevels in traditionele stijl, een eind 18de-eeuwse vleugel en een voormalig fabrieksgebouw uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 19644 | Bouwkundig element

Klooster en godshuis van Sint-Magdalena

Rodelijvekensstraat 19 (Gent)
Voormalig "Klooster en godshuis van Sint-Magdalena", later "Rode Lijvekensschool" en thans "Secundair Kunstinstituut". De kloostergebouwen klimmen op tot eind 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Ze zijn opgevat als twee verdiepingen hoge vleugels onder zadeldaken en uitgewerkt in baksteenbouw. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid naar het westen met twee dwarsvleugels van één bouwlaag.


ID: 18650 | Bouwkundig element

Krib en onderwijsgebouwen

Roggestraat 17 (Gent)
Krib, opgetrokken in nieuwe zakelijkheid in 1932 in opdracht van de Dochters van Liefde, naar ontwerp van G. Volckaert. Ernaast twee neogotische trapgevels uit begin 20ste eeuw met elk drie hoge blindnissen, horend bij de school in de Maïsstraat.


ID: 21065 | Bouwkundig element

Provinciaal Handels- en Taalinstituut

Savaanstraat 29 (Gent)
Oorspronkelijk vier rijhuizen, thans inwendig en met elkaar verbonden doch met behoud van de verschillende voorgevels. Breedhuis van zeven traveeën, drie bouwlagen en mansardedak (leien). Oorspronkelijk vijf traveeën breedhuis met empire inslag naar ontwerp van L. De Vogeleire daterend van 1841.


ID: 21066 | Bouwkundig element

Sint-Barbarakerk en -college

Savaanstraat 33 (Gent)
De eerste bouwcampagne der jezuïeten betreft de zuidvleugel aan de straatzijde in 1840. Neoclassicistisch kerkgebouw naar ontwerp van architect Fr. Steyaert Jr. op de hoek met het Sint-Barbarastraatje, daterend van 1855-58, ingewijd in 1858. In de loop van de 19de en 20ste eeuw uitbreidingen en oprichtingen van nieuwe schoolgebouwen rondom een rechthoekige binnenkoer.