1913 resultaten
ID: 46995 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Het Park 1 (Grobbendonk)
Kasteel met huidig uitzicht van circa 1820, gelegen op een volledig omgracht domein.
ID: 46970 | Bouwkundig element
Hofeinde 20-22 (Grobbendonk)
Nadat het kasteel van Grobbendonk in 1579 was platgebrand, werd het herbouwd circa 1586-1587; op het voorgebouw na nogmaals volledig vernield tijdens de Franse Revolutie.
ID: 85532 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Watermolenweg 1 (Grobbendonk)
Watermolen, eertijds banmolen, gelegen aan de samenvloeiing van de Kleine Nete en de Aa, doch de molen zelf bevindt zich op de Nete. 17de-eeuws molengebouw met links de oliemolen, opgevat als een verankerd bakstenen diephuis onder half schilddak en met tuitgevel. Rechts bevindt zich de graanmaalderij, eveneens opklimmend tot de 17de eeuw, verankerde baksteenbouw onder schilddak. In het verlengde rechts latere bijgebouwen, waaronder een tweebeukige langsschuur. Molenaarswoning en bijgebouwen, gelegen aan de overzijde van de straat, met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde, baksteenbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Molenkom, rabattenbos en gekasseide Watermolenweg naar de molen.
ID: 302492 | Bouwkundig element
Dorpsstraat, Kruineikestraat, Pastoor Lambertzdreef (Haacht)
De dorpskern van Tildonk kwam tot ontwikkeling ter hoogte van de kruising van twee oude wegen namelijk de heerbaan Leuven-Mechelen (nu Kruineikestraat) en de Aarschotsebaan (nu Woeringstraat) rond een kleine dries waarop de Sint-Jan-de-Doperkerk direct aansloot.
ID: 134503 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Grote Baan 75-77 (Haacht)
Parkelementen van vroege landschappelijke 'Engelse' tuin van 17 hectare, aangelegd in 1797 naar ontwerp van Ghislain Henry (1754-1820) op een voormalige site van een middeleeuwse kasteelmotte; bewaard tuinpaviljoen, oranjerie en 'fabriekjes', waaronder piramide, kunstmatige grot en Floratempel naar ontwerp van Henry evenals talrijke beelden (op heden kopieën) vervaardigd door beeldhouwer Gilles-Lambert Godecharle (1750-1834) en – vanaf 1817 – een 'Elyseum' met borstbeelden van belangrijke historische figuren en een obelisk. Het eclectisch kasteel naar ontwerp van architect Henri Beyaert (1823-1894) werd in 1954 afgebroken.
ID: 41863 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kraneveld 1 (Haacht)
Ruime omgrachte hoeve van het gesloten type met geïsoleerd bakhuis. Bewaarde gebouwen in traditionele stijl die hoofdzakelijk dateren uit de 17de eeuw. De hoeve wordt ontsloten door een netwerk van rechte wegen en ligt in een agrarische omgeving die ongewijzigd is sinds de 18de eeuw.
ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).
ID: 134496 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Mortelstraat 77 (Haacht)
Hoeve met jaartal 1736, bestaande uit woonhuis en koetshuis. Midden 19de eeuw verbouwingen door burgemeester Philippe de Behault, met een nieuwe tussenbouw, hovenierswoning en bakhuis. Op de hoek van het domein, een in 1958 ingehuldigde kapel. Omgeven door landschappelijk park (circa 1 hectare); dichte bomengordel rond een langgerekte open ruimte met bevedèreheuvel en vijvertje; bomenbestand grotendeels uit het interbellum maar ook enkele oude, monumentale bomen.
ID: 41875 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Neerstraat 9 (Haacht)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw met zand- en ijzerzandstenen plint, meermaals verbouwd, met omgrachte tuin van circa 30 are (ringgracht inbegrepen); geknotte zomereiken en relicten van oude beuken- en haagbeukenhaag langs de ringgracht; sporen van landschappelijke aanleg.
ID: 200250 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijmenamsesteenweg 223 (Haacht)
Langgestrekt hoevegebouw door ankers gedateerd 1764. De gebouwen zijn volledig in baksteen met enkele natuurstenen elementen in de omlijsting van de inkomdeur. De hoeve is bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef in het oosten.