Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1206 resultaten


ID: 50498 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Warmestraat 29 (Maldegem)
Hoevecomplex bestaande uit een woning met L-vormige plattegrond annex bakhuis, aparte stallen en een grote schuur. Ten oosten van het erf loopt een beek en is een drenkplaats. Achter de schuur bevindt zich de mestvaalt. Het ruime met gras begroeide erf is aan de straatkant deels afgesloten door een meidoornhaag.


ID: 50742 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Annakasteel

Westeindestraat 1 (Maldegem)
Huidige vrijstaand kasteeltje van circa 1860, ingeplant op de rooilijn en links en rechts geflankeerd door imposante ijzeren hekken tussen zware achtzijdige pijlers. Rechts van het hek, ijzeren afsluiting op bakstenen voet als grens tussen het park in Engelse landschapsstijl en de Ede. Landhuis in neoclassicistische stijl met bepleisterde en geschilderde lijstgevels. Achter het kasteel, aangepast voormalig koetshuis en paardenstallen.


ID: 300083 | Landschappelijk element

Klokkeven

Klokkeven (Malle)
Het Klokkeven is grotendeels een oude groeve van een steenbakkerij. Het gebied wordt gekenmerkt door een kleinschalige verscheidenheid met structureel sterk verschillende vegetatietypes - gaande van lage pioniersvegetaties en graslanden tot struwelen, bossen en rietvelden - die de omgeving van een aantal grillig gegraven waterpartijen vormen.


ID: 13562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Renesse

Lierselei 28-32, 84 (Malle)
Omwald kasteel in U-vorm met koesthuis, rentmeesterswoning en boswachterswoning gelegen in een deels ommuurd domein. Kasteelpark met vijvers, dreven, bomenrijen, ijskelder en paviljoen, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen.


ID: 135047 | Landschappelijk geheel

Blaasveldbroek en omgeving

Heffen (Mechelen), Blaasveld, Heindonk, Willebroek (Willebroek)
Blaasveldbroek en omgeving is gelegen in de gemeente Willebroek, net ten zuiden van de Rupel. Blaasveldbroek een nat gebied in de alluviale vlakte van de Rupel met landduinen en kreeg zijn huidige vorm in de vroege middeleeuwen ten gevolge van een afwisseling van veenvorming en overstromingen. Na het indijken van de Rupel, werd de vallei in cultuur gebracht. De talrijke vijvers zijn sporen van turfwinning op relatief grote schaal. De relatie tussen bodem en landgebruik en vegetatie is nog redelijk goed aanwezig en dit vochtig tot natte gebied heeft dan ook een rijke en specifieke fauna en flora. Vermeldenswaardige erfgoedelementen zijn het redelijk gave kasteeldomein in zuidwestelijke hoek, de St.-Franciscuskapel en een unieke tamme kastanje van meer dan 300 jaar oud.


ID: 301512 | Landschappelijk element

Vrijbroekpark

Mechelen (Mechelen)
Het ‘Vrijbroekpark’ is gelegen in Mechelen tussen Dijle en Zenne en vormt een aangename groene vlek aan de rand van het stedelijk gebied. Het park werd aangelegd in het Vrijbroek, een beemdengebied dat werd gebruikt als weiland. In 1929 kocht de provincie een deel van het beemdengebied en richtte het in als parkbos met een dicht netwerk van paden en grachten en een rozentuin en stelde dit open voor het publiek. Vandaag wordt het als Provinciaal Domein sterk getekend door recreatieve infrastructuur. Buiten het parkgebied bleef een kleinschalig landbouwgebied over met afwisselend bos en weiland en een aantal bomenrijen met gaaf bewaarde historische perceelsstructuur.


ID: 1346 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Tivoli

Antwerpsesteenweg 92-96 (Mechelen)
Kasteel van 1802, omgeven door een beboomde tuin met centrale vijver, grasperk en grachten rondom. Poort en portierswoning aan de Antwerpsesteenweg.


ID: 1379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parkdomein kasteel Beaulieu

Battelsesteenweg 384 (Mechelen)
Uitgestrekt parkdomein met vijver bij voormalig kasteel Beaulieu dat in mei 1992 uitbrandde. Bewaard botenhuis in imitatie-boomstronken.


ID: 300085 | Landschappelijk element

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.


ID: 1595 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Expoel

Expoelstraat 2-6 (Mechelen)
Het kasteel uit het eerste kwart van de 18de eeuw, werd opgetrokken uit bak- en zandsteen en bevindt zich in het zuiden van een omhaagd landschappelijk park met grotendeels bewaarde omgrachting.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.