Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 134290 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Opleeuw

Mettekovenstraat 2-5 (Borgloon)
Slechts ten dele bewaard kasteelpark met vijver in landschappelijke stijl van vóór 1840 en sporen van een tuinaanleg van het begin van de 20ste eeuw. Neoclassicistisch kasteel van 1877 en 1937 met classicistische kasteelaanhorigheden van rond 1840, nu in meerdere eigendommen verdeeld.


ID: 134267 | Landschappelijk element

Tuin en boomgaarden van het landhuis Grote Mot

Mot 1 (Borgloon)
Tuinaanleg uit 1990 met hagen en wijnstokken, naar ontwerp van landschapsarchitect Jacques Wirtz, in een historisch goed uit de 17de eeuw, waarvan het gebouw, sedert 1976 vergroot en medogenloos gerestaureerd, nog weinig oorspronkelijks bezit.


ID: 301649 | Landschappelijk element

Gemengde hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Neremstraat (Borgloon)
Hoogstamboomgaard met appel- en perelaars gelegen tussen de Neremstraat en de Weg naar Heks. Deze boomgaard dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 31972 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel met treures

Nielstraat (Borgloon)
Kapel, met erachter een treures. Rechthoekig gebouw van een travee onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 301337 | Landschappelijk element

Pues Boom

Oude Kassei (Borgloon)
Deze zomerlinde is gelegen op een splitsing van twee holle wegen, waaronder de Romeinse Kassei. De boom wordt op verschillende historische kaarten (vanaf 1745 tot 1930) weergegeven. In de 18de eeuw stond er een kruis of kapel bij de boom, deze is later verdwenen. Volgens de literatuur stond op deze plaats tevens een galg, vandaar ook de benaming "galgeboom". Voor de boom staat nog de onderkant van een zeshoekige steen, mogelijk van deze galg. De hoge ligging van deze plaats, ca. 10m boven de holle wegen, moet een indrukwekkend beeld hebben gegeven. De boom is in zijn huidige toestand volledig hol en bestaat zelfs uit twee afzonderlijke delen welke op zich vrij vitaal zijn.


ID: 133417 | Landschappelijk element

Paardenkastanje als kapelboom

Oude Kassei 46 (Borgloon)
Naast de kleine kapel, staat een beeldbepalende paardenkastanje met een mooie groeivorm. Waarschijnlijk is deze boom gelijktijdig geplaatst met de bouw van de kapel, in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 130697 | Landschappelijk element

Grensboom 't Jenneboom

Romeinse Kassei (Borgloon)
De Tjenneboom is een solitaire witte abeel die zich op het hoogste punt bevindt langs de Romeinse kassei, op een kruispunt van vier gemeenten: Helshoven, Gotem, Mettekoven en Voort. Dit is een typische locatie voor een galg of brandstapel, die zich in het verleden veelal in de uithoek van een dorp en op de top van een berg bevond. Door zijn ligging is hij van overal zichtbaar en vormt hij dus een baken in het landschap.


ID: 133427 | Landschappelijk element

Perenboom

Romeinse Kassei (Borgloon)
Op één van de hoogste punten van de Romeinse Kassei is aan de rand van een hoogstamboomgaard een perenboom gelegen die over de weg hangt. Deze boom heeft een zeer mooie groeivorm en is beeldbepalend langs deze weg.


ID: 133459 | Landschappelijk element

Houtkant met stoven van es

Romeinse Kassei (Borgloon)
Langs een onverharde weg uitgevend op de Romeinse Kassei, is een houtkant met zeker vier oude hakhoutstoven van es gelegen. De bomen bevinden zich tegen een talud. Het hout van deze bomen werd zoals gebruikelijk was, gebruikt voor geriefhout.


ID: 300513 | Landschappelijk element

Wegennetwerk rond Romeinse weg

Romeinse Kassei (Borgloon)
De Romeinse weg van Tongeren naar Sint-Truiden doorsnijdt hier de heuvelrug die het interfluvium vormt tussen de vallei van de Herk en de vallei van de Mombeek. Op deze plek is de Romeinse weg wisselend ingesneden als holle weg en aan weerszijden takken verschillende andere wegen en paden hierop aan en doorkruisen ze de Romeinse weg. Het ontstaan van deze holle wegen hangt samen met de fysische gesteldheid van het terrein (erosiegevoeligheid en aanwezige relief) en de invloed van de mens.