Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1806 resultaten


ID: 22519 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Ubbelstraat 88 (Heusden-Zolder)
Moderne kerk, gebouwd in 1959 naar ontwerp van Adolf Nivelle en Emiel François.


ID: 32675 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Dikkebusstraat 133 (Heuvelland)
Georiënteerde kerk middenin kerkhof met onder meer Brits militair kerkhof Locre Churchyard. Neogotische, driebeukige hallenkerk met westtoren, naar ontwerp van architect A. Dumont van 1922, ter vervanging van het in 1917-1918 vernield bedehuis; gekopieerd naar de oorspronkelijke laat-gotische hallenkerk met westtoren uit de 15de eeuw, afgebrand in 1794, en nadien herbouwd.


ID: 84642 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Dikkebusstraat 28A (Heuvelland)
Voormalige kapel, sinds 1923 parochiekerk alwaar de Heilige Blasius vereerd wordt. Eenvoudige, georiënteerde zaalkerk gelegen aan de Ieperstraat. Ten westen, grasplein met centraal kerkpad afgezoomd met linden. 15de-eeuws bedehuis verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; enkele muurpartijen in koor en transept bleven bewaard. Wederopbouw naar ontwerp van de architecten G. Veraart en E. Richir (Brussel) van 1921.


ID: 32754 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medardus

Kerkplein 1 (Heuvelland)
Hoog gelegen kerk ten noorden van de Markt; omringende beboomde grastuin, deels ommuurd, deels omhaagd. Eclectisch bedehuis met basilicale opstand gesigneerd in neut van het portaal: "H. en M. Leborgne Architectes Charleroi 1925". De plannen ontworpen door architect J. Coomans werden niet uitgevoerd. Wederopbouw wijkt sterk af van de vooroorlogse laatgotische tweebeukige hallenkerk met westtoren.


ID: 32699 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt 80 (Heuvelland)
Parochiekerk, gelegen aan de oostzijde van de Markt; ten westen geplaveid toegangspad, afgezet door middel van linden. Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog: grosso modo identieke reconstructie van de vooroorlogse, laatgotische hallenkerk met kruisingstoren, naar ontwerp van architect J. Viérin van 1922-1923; bewaarde, oudere muurpartijen in west- en zuidgevel.


ID: 32664 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Planciusplein 40 (Heuvelland)
In oorsprong waarschijnlijk romaanse kruiskerk met kruisingstoren en driebeukig schip met basilicale opstand. In de 16de eeuw werd de kruisingstoren gesloopt en vervangen door een houten torentje. Naar ontwerp van architect J. Viérin van 1922- 1923 ter vervanging van een laatgotische hallenkerk met westtoren.


ID: 32767 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Machutus

Sint Machutusweg 2A (Heuvelland)
Georiënteerd bedehuis met omringend kerkhof. De laatgotische hallenkerk uit de 15de eeuw met westtoren werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest; heropgebouwd naar ontwerp van M. Hocepied; gedateerd 1923, zie jaarsteen boven het westportaal. Grosso modo naar vooroorlogs uitzicht heropgebouwde hallenkerk met westtoren echter verlengd met één travee; architecturale uitwerking gekenmerkt door een teruggrijpen naar streekeigen elementen.


ID: 32627 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
Georiënteerde kerk, heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dumont van 1925, ter vervanging van de in maart 1918 verwoestte, eenvoudige hallenkerk met westtoren. Eclectisch bedehuis qua materiaalgebruik, opstand en plattegrond, aansluitend bij de laatgotische regionale kerkbouw, echter architecturaal aanleunend bij het zogenaamd "school neoromaans" van de toenmalige kerkbouw. Omringend kerkhof afgezoomd door middel van haag en lindebomen. Ten zuidwesten, geplaveid toegangspad met bakstenen hekpijlers.


ID: 32728 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Sulferbergstraat 1A (Heuvelland)
Dorpskerk met omringend kerkhof onder meer met Britse militaire begraafplaats Westouter British Cemetery en afgezet met bakstenen muurtje en gietijzeren hekken aan straatzijden; voorts taxushaag. Kerkpad beschaduwd door linden. Arduinen oorlogsgedenkteken in de bocht. Westelijk georiënteerde, driebeukige hallenkerk met oosttoren, na gedeeltelijke vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog, deels op oude grondvesten, herbouwd met toevoeging van doopkapel en sacristie en verlenging van koor naar ontwerp van architect J. Coomans van 1921.


ID: 43489 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gorgonius

Gemeenteplein 1B (Hoegaarden)
Fraai homogeen gebouw, gelegen op de heuvel die het landschap beheerst, in 1744 opgericht door de Leuvense architect J.A. Hustin.