Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3539 resultaten


ID: 38092 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Petrus en Paulusparochie

Bachtekerkstraat 48 (Deinze)
Achterin, links van de kerk gelegen huis met grote omhaagde voortuin, vier + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak, minstens uit het eerste kwart van de 19de eeuw. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw pastorie, nadien onder meer herberg.


ID: 38156 | Bouwkundig element

Hoeve Leen ter Kerke

Berg 1 (Deinze)
Huidige, ver achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, ingeplant ten noorden van de kerk bij de Kleine Reigersbeek, toegankelijk via een populierendreef, ten noordoosten, ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers naar de weilanden. Ten noorden, woonhuis van heden zeven traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Links aanleunende stallen van tien traveeën onder doorlopend zadeldak. Ten zuiden, ruime, verankerde bakstenen schuur, omhaagde moestuin en bakhuis, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 35048 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Blasiusdriesstraat 36 (Deinze)
Boerenarbeidershuisje van één bouwlaag onder zadeldak (pannen) gelegen achterin moestuintje. Gecementeerde gevel met schijnvoegen en vernieuwde rechthoekige vensters. Behouden linker zijaandak met muurvlechtingen.


ID: 35075 | Bouwkundig element

Herenhuis met tuin

Cyriel Buyssestraat 44, Kerrebroek 2 (Deinze)
Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Grote mooie tuin achter het woonhuis met doorstromende Poekebeek voorzien van twee brugjes. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand.


ID: 35452 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Durmenstraat 13 (Deinze)
Boerenarbeidershuis in moestuintje met ijzeren hek. Voorgevel van vier traveeën en één bouwlaag gericht naar de veldzijde (op het zuiden), afgedekt door zadeldak.


ID: 38055 | Bouwkundig element

Villa Zonneschijn

Emiel Clauslaan 101 (Deinze)
Tussen de steenweg en de Leie gelegen landhuis, vermoedelijk gebouwd begin 19de eeuw door de Gentse industrieel Heyndrickx. Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Emiel Claus. Na zijn dood tijdelijk museum.


ID: 38058 | Bouwkundig element

Villa Landing

Emiel Clauslaan 141 (Deinze)
Voormalig woonhuis van dokter Martens gelegen aan de Leie tegenover zijn privé-kliniek, eveneens naar ontwerp van architect Henry van de Velde van 1933-34. Verbouwd in 1956 en 1983. Oorspronkelijk perfect in zijn omgeving geïntegreerd gebouw met sterke horizontale gerichtheid en plastisch ritme met afgeronde volumes met grote muuropeningen en verspringende platte daken.


ID: 38096 | Bouwkundig element

Hoeve

Filliersdreef 40 (Deinze)
Omhaagde hoeve met woonhuis ten noorden, stallen ten zuiden en bakhuis ten noordwesten op een met gras begroeid en beboomd erf. Op een terp gelegen woonhuis van zes + twee traveeën onder zadeldak met oude kern, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 35466 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein te Velde

Gerolfsweg 4 (Deinze)
Kasteel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; zou volgens eigenaar opklimmen tot 16de eeuw, afgebrand en heropgebouwd in 1746. Park in landschappelijke met vijver en deels bewaarde omwalling. Verder nog: ijskelder, bakstenen paviljoentje in Moorse stijl, open prieeltje of gloriëtte aan de vijver, boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint en twee tegenover elkaar staande dienstgebouwen, vermoedelijk uit vierde kwart 19de eeuw.


ID: 35468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Radegondeparochie met tuin

Hammeken 23-25 (Deinze)
De pastorie werd omstreeks 1764 gebouwd in opdracht van de toenmalige pastoor, op de plaats van het oudheerlijke kasteel van Merendree. Toegankelijk via een dreef met ijzeren hek tussen beraapte overhoekse pijlers van baksteen en walbrugje naar ontwerp van architect Louis Minard van 1832. Omringend park en bewaarde circulaire omwalling. Fraai gebouw van heden vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.