Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1246 resultaten


ID: 41567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Geesthof

Oaselaan 44 (Leuven)
Gesloten hoeve met lindendreef ten dele uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 305513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel en park de Bunswyck

Tiensesteenweg 343 (Leuven)
19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met 18de-eeuwse kern, aansluitende bijgebouwen en een omringend park.


ID: 201074 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stadspark Sint-Donatus

Tiensestraat (Leuven)
Het stadspark heeft een oppervlakte van circa 2,4 hectare en werd aangelegd tussen 1869 en 1875 naar het ontwerp van Jaques Rosseels en Julien Goyers, later verder uitgewerkt door L. Fuchs.


ID: 135150 | Landschappelijk geheel

Domein Groenhove en omgeving

Lichtervelde (Lichtervelde), Torhout (Torhout)
Domein Groenhove en omgeving ligt aan de voet van een oostelijke uitloper van het plateau van Wijnendale. Op het einde van de 18de eeuw was het gebied ook bebost en grensde het in het zuiden aan een uitgestrekt veldgebied. Aan de voet van de helling liggen enkele bronnen van de Gaverbeek en van een zijbeek van de Regenbeek. Het huidige gemengde bos wordt doorsneden door rechtlijnige dreven en wegen die soms onverhard en smal zijn. Rond het bos ligt voornamelijk weiland en enkele akkers. Het bos zelf herbergt een rijke flora en fauna door de verscheidenheid aan bodemcondities, door het hakhoutbeheer en door sporadische heidevegetatie als relict van het voormalige veldgebied. In het midden van het boscomplex ligt het klooster Virgo Fidelis dat halfweg de 20ste eeuw gebouwd werd.


ID: 135115 | Landschappelijk geheel

Liedekerkebos

Liedekerke (Liedekerke), Sint-Katherina-Lombeek, Wambeek (Ternat)
Liedekerkebos is gelegen op het grondgebied van de gemeenten Liedekerke, Sint-Katharina-Lombeek, Borchtlombeek en Wambeek. Liedekerkebos was een oud boscomplex, dat achtereenvolgens werd gerooid en deels herbebost. Langs het netwerk van meestal loodrecht op elkaar aansluitende wegen staan vaak bomenrijen met hier en daar devotiekapelletjes. In het zuidelijk deel ligt het “Radio-Elektrisch Centrum” waar diverse zendmasten opgericht werden.


ID: 301170 | Landschappelijk geheel

Dal Kleine Nete

Lier (Lier), Kessel (Nijlen), Emblem (Ranst)
Het dal van de Kleine Nete vormt een relict van een oorspronkelijk veel uitgestrekter beemdenlandschap in de vallei van een Kempense laaglandbeek.


ID: 10403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hagenbroekshof met omgrachting

Hondsstraat 28 (Lier)
Volgens mondelinge overlevering voormalig refugiehuis van een niet nader bepaald klooster. Volledig omgracht en deels beboomd domein met onverharde toegangsdreef dat grotendeels ongewijzigd bleef sinds de 18de eeuw.


ID: 85600 | Bouwkundig element

Villa Tallaart

Liersebaan 177 (Lier)
Villa in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, uitgebreid in 1950-55, gelegen in beboomd domein aansluitend bij Tallaarthof.


ID: 10554 | Bouwkundig element

Toegangspoort

Marnixdreef (Lier)
Deels bewaarde toegangspoort bestaande uit arduinen of gecementeerde pijlers met arduinen topstuk en ijzeren hek.


ID: 10570 | Bouwkundig element

Villa Hof van Lachenen

Mechelsesteenweg 309 (Lier)
Reeds vermeld in de 15de eeuw als Goed ter Hellen, achtereenvolgens in handen van verschillende eigenaars. Ingeplant nabij de Nete op een trapezoïdaal omgracht terrein.