Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 54415 | Bouwkundig element

Hoeve 't Waterhof

Zuid - Oostwijk 12 (Bredene)
Hoeve gelegen ten oosten van de dorpskom en reeds aangeduid op de Ferra­riskaart (1770-1778). Ten noordoosten van het erf, hoger gelegen witgekalkt boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Driebeukige bergschuur, later verlengd met stalvleugel.


ID: 54416 | Bouwkundig element

Hoeve 't Duiveketehof

Zuid - Oostwijk 13 (Bredene)
Naar verluidt opgetrokken in het interbellum in de traditionele bouwtrant aansluitend bij de naoorlogse hoevewederopbouw. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met één opkamertravee links + twee traveeën onder geknikt zadeldak. Ten noorden, restanten van de vroegere woning, nu stal; aansluitende dwarsschuur met erin opgenomen wagenhuis.


ID: 135128 | Landschappelijk geheel

Polders nabij Dudzele

Dudzele, Koolkerke (Brugge), Damme (Damme)
Dit gebied ligt quasi volledig in het zogenaamd oudland-poldergebied en toont nog het typische grondgebruik gerelateerd aan de fysische structuur van kreekruggronden en komgronden. In het uiterste noordoosten van het gebied ligt een stuk in het zogenaamd middelland-poldergebied. Op de drogere kreekruggronden treft men nog (vooral) akkerland aan. hierop komen ook de verspreide bebouwing en de wegen voor. Hier en daar liggen enkele hoogstamboomgaarden bij de hoeves. De komgronden zijn van oudsher grasland en vertonen microreliëf. Tussen de onregelmatige weilandpercelen zijn talrijke grachtjes aanwezig. Het grasland heeft een belangrijke floristische en faunistische waarde. De dorpskern van Dudzele is opgenomen in de afbakening.


ID: 135139 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomeinen Beisbroek, Tudor, Tillegem en Abdij van Zevenkerken

Sint-Andries, Sint-Michiels (Brugge), Snellegem (Jabbeke), Loppem, Zedelgem (Zedelgem)
Dit gebied is gelegen in de zuidwestelijke bosrijke rand rond Brugge. Tijdens de middeleeuwen en later (tot 18de eeuw) vormden de arme en droge landbouwgronden een uitgestrekt gemeenschappelijk veldgebied met struiken, heide, en her en der enkele ontgonnen percelen. Na de 18de eeuw kwamen grote delen van dit gebied in handen van de adel die deze gronden ontgonnen als landbouwland of als bos. Ze gingen systematisch te werk volgens een geometrisch patroon van dreven. Veelal lieten ze op de slechtste gronden een kasteel bouwen met bijhorend park: kasteel Tudor, kasteel van Tillegem, kasteel Forreist en Kasteel ter Heide. Verder liggen in het gebied ook nog de omgrachte hoeve Sint-Anna-ter-Woestijne, de Hoeve Godts en de Abdij van Zevenkerken. In het zuidwesten bevindt zich een zeer natte depressie ’t Duivelsnest genaamd.


ID: 300512 | Landschappelijk geheel

Meetkerkse Moeren, poldergebied rond Houtave en overgang naar de zandstreek

Sint-Andries (Brugge), Varsenare (Jabbeke), Houtave, Meetkerke (Zuienkerke)
Dit gebied omvat de poldergronden ten noordwesten van Brugge met de kleinschalige dorpen Houtave en Meetkerke, doorsneden door de Blankenbergse vaart en centraal de droogmakerij van de Lage Moere. Voorbij het kanaal Brugge-Oostende ligt een overgangsgebied naar de zandstreek ten westen van Brugge met een aantal ontginningshoeves en kasteeldomeinen waarvan enkele historisch verbonden zijn met het polder- en moergebied.


ID: 77746 | Bouwkundig element

Hoeve Aandekooi

Aandenkooi 1 (Brugge)
Hoeve van drie losse bestanddelen in een U-vorm gesitueerd rondom een deels verhard erf. Boerenhuis van het langgeveltype met centraal het voormalige woongedeelte, rechts een lager volume met bakhuis en links een vrij groot stal-/schuurvolume.


ID: 77233 | Bouwkundig element

Klein Schoonhove

Aardenburgseweg 154, 154A (Brugge)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen in baksteen, oorspronkelijk met traptoren, toegangspoort en omwalling.nDe hoeve staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Schuur met stallingen.


ID: 77234 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Broeke

Aardenburgseweg 215 (Brugge)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf met boomgaard en poel. De datum "1849" aan de zuidgevel van het woonhuis duidt wellicht op een verbouwing van een ouder pand.


ID: 76889 | Bouwkundig element

Hoeve Corneillie

Astridlaan 423 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard en heraangelegd erf. Woonhuis uit de 18de eeuw van met geïntegreerde schuur.


ID: 77239 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bachten Beukenbos 33 (Brugge)
Kleine hoeve met losstaande bestanddelen, verankerde, lichtgeelbeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.