Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 28058 | Bouwkundig element

Dorpscafé In de keizer, gemeentehuis

Hofveldstraat 11 (Maarkedal)
Voormalig dorpscafé zogenaamd "In de keizer". Van 1923 tot 1946 tevens gemeentehuis. Volgens sporen van lagere puntgevel met vlechtingen in linker zijgevel voorheen breedhuis van één bouwlaag, verhoogd tot anderhalve bouwlaag onder links afgewolfd zadeldak (pannen).


ID: 28103 | Bouwkundig element

Gemeenteschool, later gemeentehuis

Hofveldstraat 42, Schoolstraat (Maarkedal)
Voormalige gemeenteschool met voorgevel aan de Hofveldstraat. Vleugel van aanvankelijk zeven traveeën samen het de rechts aanpalende onderwijzerswoning van toen vier traveeën en één bouwlaag, opgericht in 1853-1854 naar ontwerp van architect J.-B. (?) Royers.


ID: 27949 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Maarkeweg 61, 65 (Maarkedal)
Gemeenteschool met voormalige onderwijzerswoning, opgericht circa 1870 in de kenmerkende officiële bouwstijl van de gemeentelijke dorpsscholen uit die periode. Rechthoekig ensemble bestaand uit een laagbouw van zes traveeën van de klaslokalen, vanaf begin jaren 1950 tot 1977 ook gemeentehuis en rechts aanpalend hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, vroegere onderwijzerswoning, onder pannen zadeldaken.


ID: 27891 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Etikhove met onderwijzerswoning

Nederholbeekstraat 1 (Maarkedal)
Constructie in neotraditionele stijl van twee bouwlagen en vijf traveeën breed, onder snijdende pannen zadeldaken, links afgewolfd. Rechts zijgevel en aan weerszij uitspringend middenrisaliet met trapgevel. Ontwerpplannen van 1901 door architect H. Geirnaert van het gemeentehuis met geïncorporeerde onderwijzerswoning en aansluitende, intussen verdwenen jongensschool.


ID: 306693 | Bouwkundig element

Stadscentrum Maaseik

Begijnenstraat, Bleumerstraat, Boomgaardstraat, Bosstraat, Capucienenstraat, Eikerstraat, Grote Kerkstraat, Halstraat, Hepperstraat, Houtstraat, Kleine Kerkstraat, Lekkerstraat, Lombaardsteeg, Markt, Monseigneur Koningsstraat, Munnikenstraat, Pelserstraat, Rueelstraat, Torenstraat, Vossenbergstraat, Vullerstraat, Waagstraat, Walstraat (Maaseik)
De middeleeuwse stadsstructuur bleef vrijwel intact bewaard in het huidige stratenpatroon van Maaseik. Het monumentaal patrimonium vertegenwoordigt nagenoeg alle periodes uit de bouwgeschiedenis vanaf de houtbouwfase tot en met de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 73404 | Bouwkundig element

Stadhuis Maaseik

Markt 1 (Maaseik)
In zijn huidig uitzicht een neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met vier dakvensters en klokkenruitertje met spits en uurwerkplaat.


ID: 73425 | Bouwkundig element

Postkantoor De Posthoorn

Markt 40 (Maaseik)
Posthuis, waar het keizerlijk postkantoor van Tour en Tassis gevestigd was; opgericht rond het midden van de 17de eeuw en uitgegegroeid tot één van de belangrijkste schakels in de Europese postverbindingen. Breedhuis met kern uit de 17de eeuw, doch huidig classicistisch uitzicht uit het midden van de 18de eeuw.


ID: 210037 | Bouwkundig element

Oud Gemeentehuis van Mechelen-aan-de-Maas en gemeenteschool

Dokter Haubenlaan 24 (Maasmechelen)
Alleenstaand gebouw uit eind 19de eeuw, samen met de voormalige gemeenteschool en de feestzaal gelegen in een tuin.


ID: 1328 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Vucht

Dorpsstraat 22A (Maasmechelen)
Alleenstaand dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, van 1955.


ID: 306694 | Bouwkundig element

Dorpskern Leut

Dreef, Ganzenpoelstraat, Genieskensstraat, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
De dorpskern is rond het dorps- en kerkplein gecentreerd en bewaart in grote mate haar 19de-eeuwse karakter. Het ensemble vormt een interessante getuige van de religieuze, sociale, economische en cultuurgeschiedenis van deze gemeenschap.