Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 303153 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Blekkom

Lindestraat 124 (Halen)
Herenboerenpark van 3.80 ha, bij een neoclassicistisch kasteel, van architect Jamaer uit 1859, ontstaan uit een oudere boerderij. Parkje in gemengde stijl met pittoresk karakter, aanplanting naar de wijze van Bühler: gemengde bomenrand en kleine groepjes van bomen per soort aan de rand van het grasveld. Ingangshekken en boogbrug over de waterpartij.


ID: 21810 | Bouwkundig element

Kasteel Lobos en hoeve

Lobosstraat 1-2 (Halen)
Kasteel met hoeve, gelegen in een mooi park met enkele merkwaardige bomen en resten van de oorspronkelijke omgrachting; bereikbaar langs een gekasseide dreef van Amerikaanse eiken, met een inrijhek aan het einde ervan.


ID: 303191 | Landschappelijk element

Kasteelpark Lobos

Lobosstraat 1-2 (Halen)
Dendrologisch interessant parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit het einde van de 19de eeuw, nu bij een buitenhuis met uitzicht uit dezelfde periode, maar met oudere kern en ouder neerhof. De site is van feodale oorsprong en volgde de neerhof-opperhof­structuur. Inrijhek en boogbrug over de vijver.


ID: 303313 | Landschappelijk element

Parkje van de villa Sint-Jansberg

Steenbergstraat 16-18 (Halen)
Dendrologisch interessant parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit het einde van de 19de eeuw, nu bij een buitenhuis met uitzicht uit dezelfde periode, maar met oudere kern en ouder neerhof. De site is van feodale oorsprong en vertoont sporen van een neerhofopperhofstructuur. Inrijhek en boogbrug over de vijver.


ID: 308985 | Landschappelijk element

Maasdalbos

Halle (Halle)
Het Maasdalbos bevindt zich ten zuiden van de dorpskern van Essenbeek, ten westen van het Hallerbos en ten noorden van het Lembeekbos. Het betreft een gevarieerd landschap, met een gemengd loofbos dat geleidelijk overgaat in een vochtige beekvallei met bronnen en rijk aan verschillende plantenassociaties in verschillende biotopen.


ID: 39556 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Budingen

Budingen 22 (Halle)
Het huidig gebouw in classicistische stijl dateert van 1743 doch werd in neoclassicistische getinte stijl aangepast in 1896. Staatsieplein, geflankeerd door wagenhuizen en toegankelijk via hekken tussen arduinen pijlers. Platanendreef in het westen en beukendreef in het oosten. Kasteelpark met vijvers, drevennetwerk en bos.


ID: 308986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerksite Essenbeek met omliggend stratenpatroon

Kasteelstraat, Kleemstraat (Halle)
Het centrum van Essenbeek wordt gedomineerd door een driehoekig plein tussen kasseiwegen met centraal de parochiekerk en de pastorie. Kerk en pastorie met respectievelijk aansluitend kerkhof en pastorietuin werden als één urbanistisch geheel uitgedacht wat blijkt uit de omgevingsaanleg.


ID: 39561 | Bouwkundig element

Domein Vlieringenhof

Lenniksesteenweg 452 (Halle)
Mooi rijk domein, toegankelijk langs een kastanjedreef. De huidige constructies zijn een landhuis en als manege ingericht neerhof en vervangen een reeds in de 15de eeuw vermeld historisch goed waarvan het kasteel in 1807 werd afgebroken.


ID: 308075 | Landschappelijk element

Platanendreef

Platanendreef (Halle)
De Platanendreef in Hallerbos loopt vanaf het wegenkruispunt Achtdreven naar het noordoosten en krijgt hier het karakter van een holle weg. Het wegdek is half verhard maar heeft nog duidelijke restanten van een historische verharding met lichtgrijze onregelmatige natuursteenblokken. De Platanendreef wordt gekenmerkt door een kaarsrecht tracé en een strakke noordoost zuidwest oriëntatie. De naam Platanendreef verwijst vermoedelijk naar de boomsoorten die hier werden aangeplant tijdens de Arenbergperiode.


ID: 134763 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Manebroek

Termeeren (Halle), Manebroek 1-3 (Pepingen)
Complex van na de Tweede Wereldoorlog bij een oorspronkelijk hoog-middeleeuwse kasteelmotte die vermoedelijk al rond 1820 als buitenverblijf werd gebruikt; landschappelijk park (circa 7,5 hectare) met een ornamentele beplanting (bruine beuk, zilveresdoorn, witte paardekastanje) uit 1900, en een circa 1950 aangelegde vijver.