Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 39556 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Budingen

Budingen 22 (Halle)
Het huidig gebouw in classicistische stijl dateert van 1743 doch werd in neoclassicistische getinte stijl aangepast in 1896. Staatsieplein, geflankeerd door wagenhuizen en toegankelijk via hekken tussen arduinen pijlers. Platanendreef in het westen en beukendreef in het oosten. Kasteelpark met vijvers, drevennetwerk en bos.


ID: 39608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Cottem en omgeving

Edingensesteenweg 812 (Halle)
Gesloten hoeve met gebouwen onder zadeldaken, omheen de geplaveide binnenplaats, daterend uit de 19de eeuw. Ommuurde tuin en omhaagde voormalige boomgaard ten westen.


ID: 39567 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Elbeekdries (Halle)
Gewitte baksteen met gepikte plint, beschaduwd door twee eeuwenoude lindebomen.


ID: 308986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerksite Essenbeek met omliggend stratenpatroon

Kasteelstraat, Kleemstraat (Halle)
Het centrum van Essenbeek wordt gedomineerd door een driehoekig plein tussen kasseiwegen met centraal de parochiekerk en de pastorie. Kerk en pastorie met respectievelijk aansluitend kerkhof en pastorietuin werden als één urbanistisch geheel uitgedacht wat blijkt uit de omgevingsaanleg.


ID: 84841 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskapel met linde

Koningsplein (Hamme)
De wegkapel met bijhorende kapellinde is één van de oudst bewaarde exemplaren in Vlaanderen toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans. De wegkapel werd gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw ter vervanging van een ouder exemplaar.


ID: 304262 | Landschappelijk element

Kapellinde bij O.L.V. van de Rozenkranskapel

Koningsplein (Hamme)
Ten zuiden van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskapel staat een kapelboom. Deze winterlinde met hartvormig blad is op gebruikelijke wijze bij de kapel aangeplant en groeit uit tot een beeldbepalend element op het Koningsplein.


ID: 132058 | Landschappelijk element

Dijkbeplantingen met okkernoot

Parallelweg Durme (Hamme), Palingstraat (Waasmunster)
De dijken binnen het gebied van de Oude Durmearm zijn nog traditioneel beplant met bomenrijen van okkernoot. Naast het begrazen van de dijken werden deze ook nuttig gemaakt door er okkernoten op te planten. De noten werden geoogst en de bomen zelf hadden ook een economisch nut, ze werden voor het waardevolle notenhout gebruikt.


ID: 304265 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Tuinbouwlaan (Hamme)
De oorspronkelijke vrijheidsboom van Moerzeke-Kastel werd aangeplant in 1830 en stond in de Vrijboomstraat bij een kruispunt waar vier wegen samen komen: Bosstraat, Scheldestraat, Baasrodeveerstraat en de Vrijboomstraat. Naar verluidt werd de oude vrijheidsboom verdrukt door het opkomende verkeer en had de lijnbus er geen plaats om zich te keren. De boom werd vervangen door een jonge zomerlinde, op een plaats net buiten de dorpskern, in de Tuinbouwlaan bij het kruispunt met de Aubroeckstraat.


ID: 306245 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom met roepstenen

Dorpsstraat, Michielsplein (Hamont-Achel)
Tussen de kiosk en de kerk van Achel staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 1919, ter herdenking aan de herwonnen vrede na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 80059 | Bouwkundig element

Heilig-Hartkapel van de wijk Achterhoek

Windmolenstraat (Hamont-Achel)
Grondig verbouwde, en eertijds een tijd als woonst fungerende, voormalige melkerij van De Eendracht. Aan de zuid-oostzijde beschaduwd door een linde, aan de noord-westzijde geflankeerd door drie berken.