Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

860 resultaten


ID: 86688 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis Strack met tuin

Ieperstraat 27 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met achterliggende tuin gekend als "Huis Strack", minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden. Natuurstenen onderdorpels, doorgetrokken in tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk (T-ramen). Rondboogingang waarin eikenhouten koetspoort met rondbogig bovenlicht. Naar verluidt is de achtergevel in 1951 voorzien van een nieuw bakstenen parement. Achterliggende tuin met muur en garages langs de Kistestraat.


ID: 87025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin. Vrijstaand breedhuis in verankerde baksteen van twee bouwlagen onder zadeldak. Zuidelijke aanbouw van één bouwlaag in rode onbeschilderde baksteenbouw onder platte bedaking. Aan noordzijde van het woonhuis een haaks achterhuis met voormalige stal in donkerrode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak. Aan zuidzijde een koetshuis. Op de Engelse landschapsstijl geïnspireerde parktuin, naar verluidt ontworpen door de Gentse tuinbouwkundige Frederik Burvenich (1837-1917). Nabij woning en koetshuis: gewijzigde siertuin, oorspronkelijk afgesloten met spijlenhekwerk.


ID: 87029 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en meisjesschool

Jules Van Ooststraat 43 (Tielt)
Klooster, kapel en voormalige meisjesschool van de Zusters van het Geloof. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak. Gepleisterde lijstgevel met voegwerkimitatie, nieuwe natuurstenen plint. Haaks op het kloostervolume aangebouwd aan noordzijde, een bakstenen kapel. Grijze natuurstenen gedenkplaat voor zouaaf missionaris Jules Van Ooste aan de zijde van de Molenweg.


ID: 86711 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl met drukkerij-uitgeverij Lannoo

Kasteelstraat 99, Plantinstraat 2 (Tielt)
Villa in cottagestijl met invloed van de Anglo-Normandische bouwstijl, gebouwd in 1906 met aanpalende gekende drukkerij-uitgeverij "Lannoo". Villa getypeerd door onder meer asymmetrische plattegrond en volumewerking van in- en uitspringende muurpartijen van onder meer (doorgetrokken) erkers. Speels dakenspel. Sierlijke schoorstenen. Kleurrijk materiaalgebruik van zwarte, gele en rode baksteen en natuursteen in onderbouw met overkragende puntgevelvelden voorzien van pseudo-vakwerk. Rechthoekige muuropeningen met glas in lood of kleine roedeverdeling. Aangelegd tuintje waarin opgestelde sculpturen. Nieuwe bakstenen ommuring oorspronkelijk voorzien van hoge bakstenen toegangspijlers en omlopend geajoureerd ijzeren hek. Aan oostzijde, achteruitspringende vleugel van de drukkerij-uitgeverij die zich uitstrekt langsheen de Plantinstraat. Aan noord- en noordwestzijde, bedrijfsterrein met recentere gebouwen als uitbreiding van het complex.


ID: 86718 | Bouwkundig element

Architectenwoning Georges Vandenbussche

Kerkebosstraat 2 (Tielt)
Dieper gelegen architectenwoning in grote omgevende tuin, gebouwd in 1969 naar ontwerp (1964) van het gekende architectenbureau Konstrukto uit Tielt, als eigen woonhuis voor architect Georges Vandenbussche, samen met Marc Verkest de oprichter van het bureau (1951) dat werkzaam is tot 1996.


ID: 86757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische stadshoeve met tuin

Krommewalstraat 22 (Tielt)
Historische stadshoeve met tuin minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, bakhuis aan westzijde en bijgebouwen ten zuidoosten van het erf


ID: 86755 | Bouwkundig element

Sint-Mariaschool

Krommewalstraat 7-9 (Tielt)
De voormalige Sint-Mariaschool, later de Sint-Andrieskliniek, heden "Woon- en Zorgcentrum Sint-Andries" met kloosterhuis. Sober neoclassicistisch bakstenen complex met aan de straat gelegen vleugels van respectievelijk negen, twaalf en vijftien traveeën en twee bouwlagen. Nummer 7 met brede kloostertoegang gevat in natuurstenen omlijsting. Nummer 9 met oorspronkelijke toegang tot de oude kliniek "KLINIEK S ANDRE". Erboven, vooruitspringende beglaasde mijterboogvormige nis in gelijkaardige omlijsting waarin beeld van patroonheilige Sint-Andries. Haakse achterliggende vleugel van drie bouwlagen met kelderverdieping onder leien schilddak die de voorbouw met de kapel verbindt. Neogotische zuidoost-georiënteerde bakstenen kapel onder leien zadeldak, toegewijd aan Heilige Margaretha.


ID: 87157 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bijgebouw

Oosthoekstraat 1 (Tielt)
Burgerwoning met bijgebouw, met voortuintje en ommuurde achtertuin. Woonhuis teruggaand tot vóór 1830, bijgebouw uit de periode 1830-1846. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Landgebouw onder schilddak en aansluitende tuinmuur.


ID: 86828 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Rameplein 22-23 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met tuinmuur langsheen de straat en achterliggende tuin. Half vrijstaand herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Toegangsdeur waarvan bovenlicht met waaiervormige indeling. Lage natuurstenen afgeronde trede. Brede poorttravee met koetspoort. Aan zuidzijde, haakse aanbouw. Aan westzijde, gepleisterde tuinmuur met pijlers waartussen poort naar achterliggende tuin. Muurkapelletje.


ID: 86848 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof

Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.