Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 27863 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Geitenhoek 1 (Maarkedal)
Bakstenen bedrijfsgebouwen in U-vorm aan de straat met vrijstaande boerenwoning achter op de gekasseide rechthoekige binnenplaats; ten zuidoosten gebetonneerde vroegere mestvaalt voor de stallen, tussen twee rechthoekige doorritten van straatvleugel met schuifpoorten. Boerenwoning met oude kern van vier traveeën minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 27864 | Bouwkundig element

Hoeve

Geitenhoek 3-5 (Maarkedal)
Hoeve naast de Maarkebeek, voornamelijk aangepast sinds de jaren 1980. Naar het zuidoosten georiënteerd, gewit bakstenen boerenwoning met tien traveeën waarvan twee vroegere staltraveeën rechts, onder pannen zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 28054 | Bouwkundig element

Herenhoeve

Gielestraat 2 (Maarkedal)
Grote gesloten bakstenen herenhoeve in agrarische omgeving met opmerkelijke inplanting. Huidige voorkomen voornamelijk uit midden 19de eeuw, resulterend uit heropbouw na brand in 1850. Gekasseid langgerekt rechthoekig erf met mestvaalt aan korte zuidwestzijde. Beide lange vleugels onder pannen schilddak met opvallend symmetrische opstand. Achterste vleugel met woning van het dubbelhuistype in de as van de toegangspoort.


ID: 27927 | Bouwkundig element

Hoeve 't hof ten Bogaerde

Hasselstraat 14 (Maarkedal)
Bakstenen hoeve gebouwd in L-vorm en voorts met losse bestanddelen, volgens kaart van 1662 voormalig pachthof van de abdij van Maagdendale te Oudenaarde. Boerenwoning van acht traveeën onder pannen zadeldak, met oude kern; in de tweede helft van de 19de eeuw vergroot. Verder nog lange dwarsschuur onder schilddak, overbouwde steenput en vervallen bakhuis met jaartal 1762 in jaarankers tegen de voorpuntgevel..


ID: 27928 | Bouwkundig element

Vierkantshoeve Schaliënhof

Hasselstraat 18-20 (Maarkedal)
Herenhoeve van het gesloten type, door haar opmerkelijk volume en geïsoleerde ligging sterk gemarkeerd in het omgevend akker- en weiland, opgericht in 1840 ter vervanging van en rondom een bestaande kleine gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen van anderhalve of twee bouwlagen onder voornamelijk pannen zadel- en halve schilddaken. Twee brede toegangspoorten met doorrit in de straatvleugel. Neoclassicistisch getint herenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder kunstleien zadeldak.


ID: 27926 | Bouwkundig element

Hoeve

Hasselstraat 9 (Maarkedal)
Hoeve met afgesplitst deel van het georiënteerd boerenhuis waarvan het zuidelijk gedeelte circa 1980 verbouwd tot moderne woning. Rest van aanvankelijk boerenhuis van vier traveeën aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, doch in kern waarschijnlijk opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Aan de straat palende lange bakstenen dwarsschuur onder pannen schilddak.


ID: 27965 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Heidje 11 (Maarkedal)
Wat achteringelegen bakstenen vierkantshoeve met pannen zadeldaken, opklimmend tot midden 18de eeuw. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van zeven traveeën. Ten zuidoosten, stalvleugel. Ten zuidwesten en ten noordoosten, dwarsschuren met veldpoort. Ten noordwesten, nabij de straat, bakoven van het tweedelige type.


ID: 27964 | Bouwkundig element

Hoeve

Heidje 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve, sterk vernieuwd sinds 1978. Achterin gelegen naar het zuidoosten georiënteerde bakstenen boerenwoning van zeven traveeën aanvankelijk met één bouwlaag uit de 18de eeuw, in de loop van de 19de eeuw verhoogd tot anderhalve bouwlaag, onder zadeldak.


ID: 28060 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Hofveldstraat 32 (Maarkedal)
Boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Op het achtererf parallel aan de straat, vroeger bedrijfsgebouw met korfboogpoort.


ID: 27971 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Holandstraat 12 (Maarkedal)
Waarschijnlijk voormalig molenaarshuis van de verdwenen tegenover liggende watermolen Ter Eertsbrugge aan de Molenbeek. Voorheen tweedelige rechthoekige omgrachte site, wellicht evenals de watermolen in oorsprong minstens teruggaand tot de 16de eeuw. Ten noorden, zuidoost georiënteerde boerenwoning van zes traveeën op grotendeels bovengrondse kelderverdieping, onder zadeldak, vermoedelijk minstens opklimmend tot de 18de eeuw.