Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

838 resultaten


ID: 131862 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding

Veurs (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud tussen twee weilanden. De houtkant bestaat uit twee knoteiken, hulst, gewone hazelaar en meidoorn.


ID: 131888 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Veurs (Voeren)
De gemengde houtkant langs de holle weg bestaat uit knotbomen en opgaande bomen van haagbeuk. De opgaande haagbeuken hebben een omtrek tot 250 cm. De gewone es komt als hakhout en opgaande bomen voor. Ook is zomereik aanwezig in de houtkant.


ID: 131891 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Veurs (Voeren)
De houtkant op talud bestaat uit knotbomen van zomereik en knotbomen, opgaande bomen en hakhout van gewone es. De gemengde houtkant is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) te zien. Ook op de latere topografische kaarten is de houtkant herkenbaar.


ID: 131914 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud holle weg

Veurs (Voeren)
De houtkant op het talud van de holle weg die vanuit Veurs naar het zuiden loopt bestaat uit zeer oude knotbomen van gewone haagbeuk, winterlinde, olm, zomereik, gewone hazelaar, knotbomen en hakhout van gewone es, hulst en gewone aalbes. Op de kop van het talud staat meidoorn als veekeringshaag.


ID: 132236 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs weg

Viséweg (Voeren)
De houtkant is aangeplant op het talud van de Viséweg en bestaat uit hakhout en opgaande bomen. Het hakhout omvat eenstijlige meidoorn, olm, gewone es en zomereik. De opgaande bomen bestaan uit zomereik. Er is een natuurlijke verrijking van gewone vlier, gewone hazelaar, gewone kardinaalsmuts en boswilg.


ID: 132295 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Vitschen (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud tussen weilanden. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, hakhout van zomereik, bosrank, eenstijlige meidoorn, iep, sleedoorn en lork. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 132297 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant langs Noorbeek

Vitschen (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud langs de Noorbeek. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en opgaande bomen van gewone es en zwarte els, gewone hazelaar, zomereik, eenstijlige meidoorn en sleedoorn. De houtkant vormt een eenheid met de beek en werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van de waterloop. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 300075 | Landschappelijk element

Konijnenberg

Akkerstraat, Astridlaan, Bergakker, Bergstraat, Konijnenbergpad, Renier Sniederspad (Vosselaar)
De Konijnenberg, een sikkelvormige duin, vormt het enige relict van het stuifduinencomplex in de omgeving van Beerse-Vosselaar. Op de duinrug zijn nog enkele laatmiddeleeuwse hakhoutstoven bewaard gebleven.


ID: 134403 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteeltje Thenaers

Wellen (Wellen)
Verwaarloosd parkje met enkele beeldbepalende bomen, bij een huis van 1877.


ID: 134392 | Landschappelijk element

Parkje van het Landhuis d'Awans

Dorpsstraat 63 (Wellen)
Verwaarloosd park van een leegstaand huis, met enkele vermeldenswaardige bomen, ontstaan midden 19de eeuw en aangepast in het interbellum.