Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1746 resultaten


ID: 48912 | Bouwkundig element

Bankgebouw in art-decostijl

Dijkstraat 1-3 (Dendermonde)
In 1926 tekende architect Jan-Albert De Bondt de plannen voor een filiaal van de Gentse Naamloze Vennootschap Handelsbank te Dendermonde. Het gebouw werd schuin ingeplant op een hoekperceel. Het symmetrisch uitgewerkte gebouw maakt een driedimensionale indruk met duidelijk afgelijnde verspringende verticaliserende volumes die echter verzacht worden door de zeer expressieve manier waarop de baksteen verwerkt is.


ID: 48757 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Jozef Van Bogaertstraat 26-30 (Dendermonde)
Ensemble van drie burgerhuizen uit 1936 in art-decostijl. Bakstenen rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak met kunstleien.


ID: 48755 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Jozef Van Bogaertstraat 4 (Dendermonde)
Enkelhuis uit 1932 van drie traveeën en twee verdiepingen onder pannen zadeldak. Lijstgevel in art-decostijl met kleurrijk parement van oranjegele baksteen met rode strekse banden en accenten.


ID: 48196 | Bouwkundig element

Sint-Blasiusgasthuis

Kerkstraat 113 (Dendermonde)
Het Sint-Blasiusgasthuis was het grootste van de vier gasthuizen die Dendermonde telde. Het oorspronkelijke complex werd in 1914 door brand vernield met uitzondering van de kelders uit 1827 aan de straatzijde en enkele kloostergebouwen. Naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere en architect Jean Norbert Cloquet werd in 1926 op dezelfde plaats een nieuw ziekenhuis in art-decostijl opgetrokken. Een langsgevel parallel aan de Kerkstraat met ten westen een zuidgeoriënteerde kapel in art-decostijl werden nieuw gebouwd.


ID: 48685 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Moleneinde 18 (Dendermonde)
Vrijstaande burgerwoning met aanpalend bijgebouw, gebouwd in 1925. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak bedekt met zwarte pannen. Aanpalend bijgebouw van twee traveeën en één bouwlaag met een gelijkaardige, doch vereenvoudigde vormgeving. Links fraai ijzeren hek in art-decostijl.


ID: 48128 | Bouwkundig element

Koninklijke Academie

Oude Vest 111 (Dendermonde)
Sinds 1883 beschikt de academie over eigen lokalen in de Dijkstraat. De plannen waren van stadsarchitect Edouard Bouwens en omvatten een imposante neoclassicistische voorbouw en bakstenen vleugels gegroepeerd omheen een rechthoekige binnenplaats achteraan. In 1914 werden, bij de zware bombardementen van de stad, de academiegebouwen deels vernield. Stadsarchitect Fernand de Ruddere ontwierp in 1924 een imposante voorbouw in een opvallende art-decostijl met invloed van de functionalistische richting en de romantisch-decoratieve tendens met reminiscenties aan de Egyptische kunst en integreerde en renoveerde de niet vernielde vleugels van de vroegere academiegebouwen van 1883.


ID: 48458 | Bouwkundig element

Zaal Bacchus en herberg

Rosstraat 260 (Dendermonde)
Zaal Bacchus, bestaande uit de zaal van 1903 en een uitbreiding van 1941 met de toegang tot de zaal in art-decostijl. Afgeschuinde hoek met rechthoekige dubbele toegangsdeur onder betonnen luifel, driedelig bovenlicht en gecementeerd, gebogen fronton. Eénlaagse woning uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 84630 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina met kerkhof

Wapenplaats (Dentergem)
Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie. Het deels ommuurde kerkhof sluit aan bij de kerk.


ID: 84399 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Wontergemstraat (Dentergem)
In 1951 wordt het kerkhof aan de kerk overgebracht naar hier. Een centrale as met op het einde een calvarie wordt geflankeerd door kegelvormig gesnoeide coniferen.


ID: 35647 | Bouwkundig element

Directiegebouw van de Buurtspoorwegen

Dendermondesteenweg (Destelbergen)
Gesitueerd op een terrein waarvan de westzijde zich uitstrekt langsheen de Pasteurstraat en waarop sinds circa 1930 diverse gebouwen werden opgericht dienstig als arsenaal, werk- en stelplaats van de buurtspoorwegen.