Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1256 resultaten


ID: 301170 | Landschappelijk geheel

Dal Kleine Nete

Lier (Lier), Kessel (Nijlen), Emblem (Ranst)
Het dal van de Kleine Nete vormt een relict van een oorspronkelijk veel uitgestrekter beemdenlandschap in de vallei van een Kempense laaglandbeek.


ID: 10403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hagenbroekshof met omgrachting

Hondsstraat 28 (Lier)
Volgens mondelinge overlevering voormalig refugiehuis van een niet nader bepaald klooster. Volledig omgracht en deels beboomd domein met onverharde toegangsdreef dat grotendeels ongewijzigd bleef sinds de 18de eeuw.


ID: 85600 | Bouwkundig element

Villa Tallaart

Liersebaan 177 (Lier)
Villa in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, uitgebreid in 1950-55, gelegen in beboomd domein aansluitend bij Tallaarthof.


ID: 10554 | Bouwkundig element

Toegangspoort

Marnixdreef (Lier)
Deels bewaarde toegangspoort bestaande uit arduinen of gecementeerde pijlers met arduinen topstuk en ijzeren hek.


ID: 10570 | Bouwkundig element

Villa Hof van Lachenen

Mechelsesteenweg 309 (Lier)
Reeds vermeld in de 15de eeuw als Goed ter Hellen, achtereenvolgens in handen van verschillende eigenaars. Ingeplant nabij de Nete op een trapezoïdaal omgracht terrein.


ID: 10589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdijdomein Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth

Nazaretdreef 99-103 (Lier)
Van de in 1235 opgerichte abdij, die in 1247 naar de Nazarethdreef verhuisde, blijft enkel nog het in 1762 opgerichte poortgebouw over. Het domein is toegankelijk via een beukendreef, de Nazarethdreef, in het zuidoosten. Een deel van de oorspronkelijke omgrachting van de abdij is nog bewaard gebleven.


ID: 10594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Jezuïetenhoeve met toegangsdreef en grachten

Neerloop 12-13 (Lier)
Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern zeker opklimmend tot de 17de eeuw, doch herhaaldelijk aangepast. De site is toegankelijk via een half verharde toegangsdreef met opgaande lindes.


ID: 10611 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ravensteenhof

Ravenstijn 1 (Lier)
Domein met neoclassicistisch landhuis, koetshuis, boswachterswoning, kapel, als folly opgetrokken toilet, een hoeve met deels ommuurde moestuin en relict van een hoogstamboomgaard, bereikbaar via een korte dreef. Park met deels bewaarde oudere walgracht, heringericht in laat-landschappeijke stijl met vijvers, tuinbruggen, parkbos, bomenrijen en bomengroepen, centraal gazon en solitaire monumentale bomen, standbeeld en bewaard toegangshek.


ID: 74267 | Bouwkundig element

Kasteel ten Riede

Langemunte 10 (Lierde)
Kasteel van 1664 in verval nadat de laatste eigenaar kanunnik J.-B. Heddebaut in 1842 overleed. In 1881 aangekocht als klooster van de congregatie van de zusters Jozefienen van Sint-Kruiswinkel met bijhorende onderwijsinstelling en meisjeskostschool waarvoor sinds 1882 voortdurend werd ver- en bijgebouwd.


ID: 133061 | Landschappelijk element

Beukendreef langs kerkwegel

St.Jans-Plein (Lierde)
Het Sint-Jans-Plein wordt vanuit het zuidoosten doorkruist met een met bomen begeleide kerkwegel. Hierdoor ontstond een lommerrijk laantje dat met bruine beuken werd beplant.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.