2944 resultaten
ID: 36122 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.
ID: 35986 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 8 (Gavere)
Ruime villa gebouwd in 1903 als woning van dokter en oud burgemeester de Clippele in omringende tuin; van de straat afgesloten door ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes. Baksteenbouw verrijkt met speklagen, met twee bouwlagen onder schilddak. Links, op de straat ingeplante bakstenen koetshuizen met getrapt dakvenstertje boven de koetspoort.
ID: 36034 | Bouwkundig element
Legen Heirweg 79-81 (Gavere)
Iets achterin gelegen 19de-eeuwse boerenwoning met voortuin en ijzeren hek tussen vierkante gemetste hekpijlers. Woonhuis, heden twee woningen, van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Bakhuisje en aangebouwde stal onder verspringende zadeldaken.
ID: 36039 | Bouwkundig element
Luxemburgstraat 116 (Gavere)
Hoeve, oorspronkelijk met losstaande bestanddelen, met in 1889 vernieuwd woonhuis, 18de-eeuwse stallingen en 19de-eeuwse schuur en wagenhuis.
ID: 36001 | Bouwkundig element
Molenstraat 45 (Gavere)
Empire-getint landhuis met omringende tuin, van de straat afgesloten door een nieuwe afsluiting en ijzeren hek tussen vierkante gemetste hekpijlers, rechts met nis voor heiligenbeeldje. Landhuis gebouwd in 1835 en verbouwd in 1890. Heden bepleisterd en geschilderd dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.
ID: 36003 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Molenstraat 67, 71, 77-79 (Gavere)
Ver achterin gelegen classicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, met drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, gebouwd in 1837-39 in opdracht van senator Grenier naar ontwerp van architect B. Renard. Enorm omringend park afdalend naar de Schelde met verschillende visvijvers, voormalige stallen uit 1835-37, neerhof van circa 1865 en hovenierswoning. Empire getint toegangshek met vierkante arduinen pijlers en gietijzeren zuilen. Sinds 1952 militair domein.
ID: 36130 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Nijverheidsstraat 16 (Gavere)
De pastorie met omgevende tuin werd gebouwd in 1865 en is zeer statig en uitzonderlijk voor een plattelandspastorie. Het pand behield zijn oorspronkelijk gepleisterde rijke voorgevel en sobere achtergevels, alsook zijn afwijkend interieur. Het betreft een bijzonder groot en imposant bepleisterd en geschilderd neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak.
ID: 36132 | Bouwkundig element
Openveldstraat 3 (Gavere)
Hoeve van het semigesloten type met woonhuis, schuur en stallen gegroepeerd rondom een geplaveid binnenerf met mestvaalt. IJzeren toegangshek tussen woonhuis en hekpijler in het noorden. Ommuurde moestuin ten oosten. Woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vernieuwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Gewitte bakstenen schuur onder zadeldak met links zijaandak met muurvlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 36044 | Bouwkundig element
Pontweg 103 (Gavere)
Op de hoek met de Prosper Heysestraat ingeplant verzorgd boerenhuis met omhaagde tuin en boomgaard, toegankelijk via een ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers met piramidaal dakje.
ID: 36042 | Bouwkundig element
Pontweg 54 (Gavere)
Achterin gelegen hoeve met woonhuis, schuur met stallen, bakoven en met gras begroeide erf met boomgaard. Behouden oud toegangshek tussen gewitte bakstenen hekpijlers. Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.