Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 36175 | Bouwkundig element

Sint-Ludovicusgesticht

Gentweg 8-10 (Gavere)
In 1880, oprichting van een privé-school door de heer Malfait, kasteelheer van Borgwal. Kloostergebouw in 1903 bijgebouwd voor de zusters apostolinnen van Gent en school uitgebreid. Schoolgebouw vernieuwd in 1927; achterin gelegen bakstenen schoolvleugel met ommuurde speeltuin en gemarkeerde deurtravee met bekronende trapgevel met gevelnis. Kloostergebouw met ommuurde voortuin en fraai ijzeren hek, gebouwd in landelijke villastijl.


ID: 36019 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Haagstraat 5 (Gavere)
Haaks op de straat ingeplante boerenwoning met ommuurde tuin; zes en twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 36121 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus

Kerkstraat 1 (Gavere)
Huidige bakstenen kerk daterend van 1823-26 en gebouwd met de steun en op grond van barones de Spangen van het nabij gelegen kasteel Baudries, ter vervanging van de oude kerk in de wijk de Rotse, gesloopt in 1824. Sobere pseudobasilicale kerk met ingebouwde vierkante westtoren, van vijf traveeën en koor van twee traveeën met driezijdige sluiting, links en rechts geflankeerd door een sacristie en berging.


ID: 36181 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borgwal

Leenstraat 31-35 (Gavere)
Waterkasteel met 18de-eeuwse kern, aangepast midden 19de eeuw, staand te midden van een grote vijver met gemetste kaaimuren, deel uitmakend van de strakke 18de-eeuwse tuinaanleg met tuinbruggen, grotten, tuinpaviljoen en ijskelder. Het kasteeldomein telt een aantal aanhorigheden waaronder de monumentale toegangspoort, het staatsieplein en neerhof aangelegd voor het kasteel met karakteristieke opstelling in U-vorm. Op het neerhof staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper. Het domein is voorzien van een bakstenen omheiningsmuur met ingebouwde kapel.


ID: 36003 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grenier

Molenstraat 67, 71, 77-79 (Gavere)
Ver achterin gelegen classicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, met drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, gebouwd in 1837-39 in opdracht van senator Grenier naar ontwerp van architect B. Renard. Enorm omringend park afdalend naar de Schelde met verschillende visvijvers, voormalige stallen uit 1835-37, neerhof van circa 1865 en hovenierswoning. Empire getint toegangshek met vierkante arduinen pijlers en gietijzeren zuilen. Sinds 1952 militair domein.


ID: 36130 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

Nijverheidsstraat 16 (Gavere)
De pastorie met omgevende tuin werd gebouwd in 1865 en is zeer statig en uitzonderlijk voor een plattelandspastorie. Het pand behield zijn oorspronkelijk gepleisterde rijke voorgevel en sobere achtergevels, alsook zijn afwijkend interieur. Het betreft een bijzonder groot en imposant bepleisterd en geschilderd neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak.


ID: 36132 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Openveldstraat 3 (Gavere)
Hoeve van het semigesloten type met woonhuis, schuur en stallen gegroepeerd rondom een geplaveid binnenerf met mestvaalt. IJzeren toegangshek tussen woonhuis en hekpijler in het noorden. Ommuurde moestuin ten oosten. Woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vernieuwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Gewitte bakstenen schuur onder zadeldak met links zijaandak met muurvlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36045 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Pontweg 94 (Gavere)
Hoeve met gedeeltelijk ommuurd vierkant erf met woonhuis, boven de deur gedateerd 1777.


ID: 36054 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Steenweg (Gavere)
De kerk met ovale kerkhofsite klimt mogelijk op tot de vroege middeleeuwen. Het huidige kerkgebouw bewaart nog de romaanse toren en het koor in Doornikse steen, opklimmend tot de 12de – 13de eeuw en het gotische transept in zandsteen dat uit de 15de eeuw dateert. In 1901 werd de kerk door een hevige brand deels vernield. Met uitzondering van het koor en het transept met torenbasis werd alles gesloopt en zo getrouw mogelijk gereconstrueerd naar ontwerp van architect Modeste De Noyette tussen 1902 en 1905.


ID: 52393 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Bel 131 (Geel)
Kerk uit het begin van de 16de eeuw, in 1703 uitgebrand ten gevolge van oorlogsomstandigheden tijdens de Spaanse Successieoorlog, nadien heropgebouwd.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.