Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1198 resultaten


ID: 36264 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Camere

Kalverhagestraat 7-9 (Melle)
Eerste vermelding van het goed in 1429 maar in oorsprong als site met walgracht mogelijk nog ouder. Gemetste en gekasseide toegangsbrug en ijzeren toegangshek tussen vierkante hekpijlers met dekplaat en schamppaal. Bescheiden zomerverblijf in empirestijl, gebouwd eind eerste kwart van de 19de eeuw op de fundamenten van het vroeger speelgoed. Onderkelderd dubbelhuis van twee en een halve bouwlaag met plat dak en omgevend park. Landelijk bijgebouw, oorspronkelijke oranjerie, paardenstallen en koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de zuidwestelijke hoek van het park.


ID: 36297 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Varens

Varingstraat 23 (Melle)
Het kasteeldomein de Varens omvat het kasteel, grotendeels omgeven door een waterpartij, in een landschappelijk park met typische afhangende bijgebouwen. Het kasteel verkreeg zijn huidig uitzicht voornamelijk in 1901-1902 bij de vergroting ervan door de toenmalige eigenaar, baron de Saint-Génois des Mottes. Het koetshuis met paardenstallen en het speelhuis werden in diezelfde jaren gebouwd. IJskelder naast de toegangsweg vooraan in het park, gebouwd circa 1816.


ID: 56239 | Bouwkundig element

Hoeve en kapel

Kleine Molenstraat, Oude Aalbekestraat 80 (Menen)
Hoeve uit het einde van de 19de-begin 20ste eeuw. Aaneengesloten bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom deels onverhard, deels gekasseid erf. Eénbeukig kapelletje van 1949 ten zuidoosten.


ID: 217009 | Bouwkundig element

19de-eeuwse hoeve

Wilgenlaan 47 (Menen)
Hoeve met losstaande, in U-vorm geschikte schuur, stal en boerenwoning. Ast en poel op de beboomde weiden rond de hoeve. Het meest imposante bestanddeel is de rijzige bakstenen schuur, wellicht afgebeeld op de Popp-kaart van circa 1854.


ID: 134071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wolvendaal

Nieuwelaan 128-130 (Merchtem)
In 1892 door architect Joseph Schadde verbouwd 'huis van plaisantie' van 1765 tot een imposant eclectisch landhuis, omgeven door een uitstekend onderhouden park in landschappelijke stijl, eveneens aangelegd in de jaren 1890 onder baron Léon de Viron. Het domein bewaart sporen van een 'verlandschappelijkte' omgeving, een boogbrug en rotswerk rond de overlopen van de vijver, een ommuurde moes- en bloementuin.


ID: 134068 | Landschappelijk element

Domein van het Kasteel van Ossel

Poverstraat 11 (Merchtem)
In 1705 tot 'huis van plaisantie' verbouwde hoeve omgeven door landgoed van circa 14 hectare, omvattende een gedeeltelijk ommuurde moes- en fruittuin en een een park in landschappelijke stijl met een als 'rivier' opgevatte waterpartij, aangelegd in verschillende fasen tussen 1851 en 1889; bijgebouwen uit 1867 naar ontwerp van architect Joseph Schadde.


ID: 134069 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hagen

Poverstraat 5 (Merchtem)
'Huis van plaisantie' uit 1710, verbouwd in verschillende fasen tot landhuis, omgeven door landgoed van circa 50 hectare; beperkte aanleg in landschappelijke stijl rond een artificiële rivier vanaf circa 1850, recentelijk omgevormd en uitgebreid tot circa 12 hectare.


ID: 36322 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bergwyk

Bergstraat 16 (Merelbeke)
Kasteel, gebouwd op een zandheuvel in een park met vijver, ter vervanging van een vroeger zomerverblijf dat in de 19de eeuw toehoorde aan Tertzweil-Boucqué. Bak- en natuurstenen kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1899 naar ontwerp van architect J. de Waele. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën op souterrain, onder zadeldak.


ID: 36396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blauwhuys

Oude Gaversesteenweg 86 (Merelbeke)
Huidig kasteel van drie bouwlagen ontstaan door diverse aanpassingen en uitbreiding van een mogelijk aanvankelijk rechthoekig gebouw, waarschijnlijk uit het midden van de 18de eeuw, waaraan de eenvoudige ontpleisterde bakstenen noordgevel van vijf traveeën mogelijk nog een herinnering bewaart. Bestaand rechthoekig kasteel in 1884-85 naar ontwerp van baron A. Verhaegen aanzienlijk vergroot door toevoeging ten zuidoosten van een dominant hoog bakstenen gebouw in de typische neogotische stijl van de Gentse Sint-Lucasschool. Vervallen tuinpaviljoen ingeplant op een heuveltje in de oostelijke hoek van het park.


ID: 36450 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bottelare

Poelstraat 184, 188 (Merelbeke)
Gebouwd in 1875 op de grenslijn van Bottelare en Merelbeke met omgevend park. Neoclassicistisch kasteel van bak- en zandsteen met eclectische inslag; constructie van twee verdiepingen op souterrain met asymmetrische plattegrond door de in- en uitsprongen aan elke zijde van de rechthoekige basisvorm. Ten noordoosten van het kasteel de bijgebouwen van het kasteel.