Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 22974 | Bouwkundig element

Molen en hoeve Hoog Molen

Zepperenweg 253 (Sint-Truiden)
Voormalige molen en hoeve zogenaamd "Hoog Molen" met losstaande bestanddelen, met kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, doch verschillende aanpassingen; ligging aan de Melsterbeek.


ID: 22973 | Bouwkundig element

Hoeve De Verbrande Winning

Zepperenweg 7 (Sint-Truiden)
Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, thans buiten gebruik en gelegen in een verwaarloosde omgeving; belangrijk element voor het straatbeeld.


ID: 72103 | Bouwkundig element

Fabrieksgebouw

Avelgemstraat 10 (Spiere-Helkijn)
Voormalig fabrieksgebouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, thans in gebruik als schuur. Lijstgevel van rode baksteen verfraaid door gele baksteen voor fries, muurbanden, ontlastingsbogen en casementen. Vernieuwde poort.


ID: 72115 | Bouwkundig element

Hoeve

Doornikseweg 49 (Spiere-Helkijn)
Hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen. Als hoeve met gesloten opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845).


ID: 72116 | Bouwkundig element

Hoeve La Folie

Elleboogstraat 14 (Spiere-Helkijn)
Historische hoeve zogenaamd "La Folie", gelegen op 100 m van de kerk en de Schelde. Gebouwen opgetrokken circa 1630 in opdracht van André Catulle (zie wapenschild in achtergevel torenpoort), aartsdiaken en vicaris-generaal van het bisdom Doornik.


ID: 72124 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaverdreef 33-34, Gaverstraat 33 (Spiere-Helkijn)
Imposante historische hoeve met gesloten opstelling. Aangeduid als "Cense de Dal" met U-vormige opstelling en vrijstaand poortgebouw op de Ferrariskaart. Op het primitief kadasterplan voorgesteld als volledig omwalde hoeve. In 1948 gebeuren er verbouwingen aan poortgebouw, stalvleugels en schuur ten noordoosten. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Zuidoostelijke erftoegang met typisch poortgebouw en aangesloten stalvleugels, en schuur ten noordoosten. Achterin bleef een restant van de omwalling bewaard.


ID: 72120 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaverstraat 9 (Spiere-Helkijn)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Witgeschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, in semigesloten vorm opgesteld rond een gekasseid erf.


ID: 72131 | Bouwkundig element

Hoeve

Herdersstraat 1 (Spiere-Helkijn)
Kleine hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht bestaande uit lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten zuiden, woonhuis van vijf traveeën, licht getoogde muuropeningen deels met bewaard schrijnwerk. Schuur ten noordoosten.


ID: 72189 | Bouwkundig element

Hoeve

Jacquetbosstraat 23 (Spiere-Helkijn)
Hoeve, thans niet meer in gebruik. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) weergegeven, bestaande uit twee volumes: een L-vormig volume aan de straat en een dieper in gelegen volume (parallel aan de straat), de huidige dwarsschuur. Vermoedelijk in het laatste kwart van de 19de-eeuw uitgebreid met huidig woonhuis, poortdoorgang en stalvleugel, waardoor een gesloten vierkantshoeve ontstond.


ID: 72269 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Jacquetbosstraat 41 (Spiere-Helkijn)
Historische hoeve met 18de-eeuws uitzicht, aangegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1843 als hoeve met gesloten opstelling. Heden is de zuidelijke vleugel afgebroken en heeft de hoeve een U-vormige opstelling. Lage verankerde baksteenbouw onder zadeldaken, gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Ten westen boerenhuis met witgekaleide erfgevel.