Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

817 resultaten


ID: 305039 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Kasteel Blaasveld

Kasteeldreef (Willebroek)
In het gehucht Kleine Heide leidt een strakke loodrechte dreef naar het Kasteel van Blaasveld. De toegangsdreef is half verhard en over een bepaalde afstand langs weerszijden beplant met opgaande eiken. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akkers en weilanden. De dreef komt uit bij een kasteelpoort aan de lindendreef die het kasteeldomein in het zuiden begrenst. Ten noorden van het kasteel loopt deze dreef nog een klein stukje verder door over een uitgestrekte akker. De toegangsdreef tot het kasteel wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris en loopt hier in het noorden volledig door tot aan de huidige Broekstraat. Op de topografische kaart van Vandermaelen wordt deze dreef aangeduid als 'Avenue du Chateau'. De Poppkaart vermeldt de dreef als 'Barrier Dreef'.


ID: 133097 | Landschappelijk element

Kapelhof met opgaande bomenrijen

Boskapeldreef (Wingene)
De boskapel werd ingeplant op het einde van een perceel dat als kapelhof werd ingericht. De toegang tot de kapel verloopt over de lengte van het perceel en wordt er geflankeerd door bomenrijen van opgaande beuk en zomereik.


ID: 133099 | Landschappelijk element

Kapelhof met opgaande bomen

Vagevuurstraat (Wingene)
Beboste kapelhof met een boomaanplanting van winterlindes rond de kapel. Vermoedelijk is dit nog een restant van de zeven linden waarvan sprake op het infobord bij de kapel.


ID: 300166 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande bomen

Ginhoven (Wuustwezel)
De Hofdreef is een circa 1 kilometer lange dreef van zomereik, beuk, winterlinde en Amermikaanse eik. De dreef werd in verschillende fasen aangelegd tussen 1755 en 1823, en verbindt het kasteeldomein ‘het Hof van Wuustwezel’ met de dorpskern van Wuustwezel. De oudste bomen in de dreef dateren mogelijk nog van de vroeg 19de-eeuwse aanleg.


ID: 134150 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel ter Meeren

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Landschappelijk park van bijna 5 hectare met serpentinevijver ('rivier') aangelegd rond een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, resultaat van de historiserende restauratie van een laatmiddeleeuws slot door Joseph Schadde in 1865; diverse oude bomen, ijskelder en monumentale gietijzeren boogbrug.


ID: 305857 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Goed Ter Looveren

Ter looverendreef (Zelzate)
Een eikendreef, die de historische verbinding maakt langs het ‘Goed ter Loveren’ tussen Stoepe te Ertvelde en Zelzate, is aan de noordzijde voorzien van een enkele en aan de zuidzijde van een dubbele bomendreef. De dreefbomen zijn gesleund en vertonen een ruime takvrije stam. Ter hoogte van de toegangsdreef naar het Goed ter Looveren is de eikendreef over een lengte gekapt voor de aanleg van een gasvervoerleiding (S49). Verder is de dreef hier en daar vervaagd en als houtkant met hakhout en struiken aanwezig en lokaal zelfs op bepaalde plaatsen verdwenen.


ID: 134165 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Relegem

Hoogstraat 220, 226, 230 (Zemst)
Omgracht kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw met middeleeuwse kern en kasteelhoeve; omliggend landschappelijk park van circa 8 hectare; ontstaan uit de samenvoeging van twee kasteeldomeinen met vroeglandschappelijke, in 1810-1820 aangelegde tuinen; relicten van de oude toestand, monumentale bomen.


ID: 134167 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parkbos van Wormelaar met villa

Kleempoelstraat 161 (Zemst)
Landschappelijk park van circa 20 hectare, met een vijver met een heuveleiland, aangelegd rond 1880 tussen een vandaag verdwenen pachthoeve en een eind 19de-eeuwse villa, overgaand in bos; aansluitend circa 25 hectare boomgaard opgesmukt met Italiaanse populieren en hangende zilverlinden; diverse bijgebouwen.


ID: 134166 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Linterpoort

Linterpoortenlaan 105-109 (Zemst)
In 1775 gebouwd neoclassicistisch kasteel omgeven door park in gemengde stijl aangelegd omstreeks 1810, aanvankelijk 3 hectare 70 are, met vijvertje, deels bebost, met gedeeltelijk ommuurde moestuin en diverse bomen uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 132512 | Landschappelijk element

Knoteikenrijen in het Domein Hofstade

Molenheide (Zemst)
Knotbomenrijen van zomereik aangeplant bij de perceelsgrenzen op het Prinsenveld. De knoteiken zijn met plantafstanden van 5 à 6 meter geplant en hebben knothoogtes van 2,5 tot 5 meter hoog. De knotbomen werden periodiek geknot voor het aanmaken van gerief- en brandhout.