Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 13369 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere

Kerkplein (Kapellen)
Kerk gelegen ten westen van de pastorie en met laatstgenoemde verbonden door een ommuurde tuin; 19de-eeuwse grafmonumenten aan zuidzijde.


ID: 44617 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Egidiusparochie met tuin

Gentstraat 1 (Kaprijke)
Pastorie in grote tuin afgesloten met ijzeren hekken tussen witgeschilderde bakstenen pijlers. Classicistisch gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, ontwerp van de Brugse architect Emmanuel van Speybroeck, beschermd als monument.


ID: 44630 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aveschoot

Kasteeldreef 1-9 (Kaprijke)
Het kasteeldomein Aveschoot omvat naast het omgrachte kasteel van de gelijknamige vrije heerlijkheid ook enkele kenmerkende bijgebouwen, een duiventoren en een landbouwuitbating. De gebouwen worden omgeven door een park in landschappelijke stijl met enkele merkwaardige bomen.


ID: 44646 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Egidius

Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Parochiekerk Sint-Egidius en voormalige omringende kerkhof met lage bakstenen ommuring met ezelsrug. Ten noordwesten van de kerk, behouden ijzeren hek aan bakstenen pijlers als toegang tot het kerkhof. In 1776 werd de oude kerk met uitzondering van de 13de-eeuwse toren gesloopt en werd een nieuw kerkgebouw opgericht naar ontwerp van architect Joost Fermondt.


ID: 44747 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Voorstraat (Kaprijke)
In 1760 besloot men om met behoud van de oude toren uit de 13de eeuw een nieuwe kerk te bouwen, naar ontwerp van architect Joachim Colin uit Gent. De bouw ervan vond plaats in 1787-1788. De huidige aanleg van het kerkhof met zijn ommuring dateert vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw, na de wederopbouw van de kerk.


ID: 44786 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Voorstraat 52 (Kaprijke)
Herenwoning met een gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gevelarchitectuur in classicistische stijl uit het einde van de 18de eeuw.


ID: 43324 | Bouwkundig element

Toren parochiekerk Sint-Michiel

Gemeenteplein (Keerbergen)
Westtoren als enige restant van de eind 18de-eeuwse parochiekerk in classicistische stijl.


ID: 71884 | Bouwkundig element

Kasteel van Borgitter

Kasteelstraat 19-24, 19A, 24A (Kinrooi)
Het goed Borgitter bestaat uit een classicistisch kasteel met oudere hoektoren in Maasstijl, en met ten noordwesten het neerhof waaraan zich in een geknikte U-vorm de hoevengebouwen, een rentmeesterswoning en een watermolen bevinden.


ID: 73187 | Bouwkundig element

Huis Gielen

Maasstraat 55 (Kinrooi)
Woonhuis van een thans verdwenen hoeve, in 1821 gebouwd door Lambert Rutten-Gielen. Laatclassicistisch herenhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 13413 | Bouwkundig element

Sint-Martinushof

Antwerpsesteenweg 27 (Kontich)
Achterin geplaatst laatclassicistisch herenhuis met empire-inslag. Voortuin afgesloten door smeedijzeren hek op arduinen sokkel. Koetshuis aan oostzijde.