1011 resultaten
ID: 305476 | Bouwkundig element
Neerpoorten (Meise)
Kapel in neotraditionele bak- en zandsteenstijl, opgericht naar aanleiding van het Mariajaar 1954 op initiatief van pastoor Van der Burg en de KVLV-Imde.
ID: 306610 | Bouwkundig element
Nieuwelaan (Meise)
De zogenaamde Vlaamse hoeve is een klein, U-vormig uitgewerkt complex in neotraditionele stijl. Het is ingeplant aan de oostelijke rand van het park net ten noorden van de hoofdingang en dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw.
ID: 40172 | Bouwkundig element
Nieuwelaan 65 (Meise)
Kasteel Ter Hasselt is een neotraditioneel landhuis op L-vormige plattegrond waarvan de traditionele kern, voortgaande op de jaarankers, opklimt tot 1665. Het neotraditionele uitzicht is het resultaat van een historiserende restauratie en uitbreiding die kadastraal werd geregistreerd in 1908. Op het domein bleef er ook een classicistisch tuinpaviljoen van 1805 en een neotraditionele duiventoren bewaard, evenals een zwembad uit de jaren 1960. Het landhuis is ingeplant aan de zuidelijke rand van het domein.
ID: 134061 | Landschappelijk element
Nieuwelaan 65-67 (Meise)
Kasteel in neotraditionele stijl met een kern uit 1665, aan de rand van een park in landschappelijke stijl van circa 1,5 hectare; rond 1800 aanleg van een min of meer symmetrische 'jardin à l'anglaise', die in 1908 opging in een landschappelijk, gedeeltelijk bebost park van meer dan 3,5 hectare.
ID: 36207 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselsesteenweg 190-192 (Melle)
Vermoedelijk gaat deze site met walgracht in oorsprong terug op een oudere landbouwnederzetting. Op een kaart van 1572 vermeld als speelgoed. Bak- en natuurstenen kasteel in neotraditionele stijl met laatgotische stijlelementen, gebouwd naar ontwerp van architect J. de Waele en daterend van 1897. Omgevend park en toegangspoort met boogvormig aansluitende paardenstallen gesitueerd in de zuidoosthoek van het aanvankelijk omgrachte voorhof van het vroegere waterkasteel. Voormalige kasteelhoeve en heden hovenierswoning, gesitueerd buiten de vroegere kasteelomgrachting. Achtzijdige gloriëtte van 1764 in Lodewijk XV-stijl.
ID: 36217 | Bouwkundig element
Brusselsesteenweg 258 (Melle)
Woonhuis van architect I. Langerock, naar eigen ontwerp gebouwd in 1890 , zie jaarsteen boven de sokkel rechts. Bakstenen villa in neotraditionele stijl achter voortuintje met lage bakstenen afsluiting. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, onder zadeldak met rechts zijtrapgevel. Centrale deurportiek onder balkon en tussen een breed uitspringend vensterrisaliet links en een slanke vierkante toren rechts.
ID: 36237 | Bouwkundig element
Caritasstraat 74-76 (Melle)
Het psychiatrisch ziekenhuis Caritas is een instelling voor vrouwelijke psychiatrische patiënten opgericht ter vervanging van het vroegere Sint-Jozefsgesticht voor krankzinnigen te Gent. Het complex is belangrijk omwille van zijn paviljoensysteem volgens de toen nieuwe opvattingen in verband met de psychiatrische ziekenhuisverpleging, namelijk naar het voorbeeld van eigentijdse Nederlandse en Duitse modelinstellingen gebouwd. Bouwwerken van 1905-1911 naar ontwerp van architect J. Haché.
ID: 36467 | Bouwkundig element
Burg. Van Gansberghelaan 77 (Merelbeke)
Ingeplant op een omhaagd driehoekig grasperk op het kruispunt met de weg Gontrode-Bottelare, volgens een opschrift in de gedenksteen gebouwd in 1956 naar ontwerp van architect Dom. Antoine Maes van de Benedictijnerabdij te Dendermonde. Pittoresk klein landhuis naar patroon van de traditionele bak- en zandsteenbouw en van een jachtpaviljoen van keizerin Maria Theresia.
ID: 36397 | Bouwkundig element
Poelstraat 37 (Merelbeke)
Hospice en weeshuis van de gemeente Merelbeke, later bejaardentehuis van het O.C.M.W. Tot 1980 bediend door de zusters van de congregatie van Sint-Franciscus (maricollen).
ID: 36484 | Bouwkundig element
Vatestraat 6 (Merelbeke)
Bak- en natuurstenen vleugel van één bouwlaag onder snijdende zadeldaken, in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Twee trapgevels met stenen kruiskozijnen en top versierd met gevelstenen voorzien van opschrift 't Goed ter Jacht en het bouwjaar Anno 1906.