Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

903 resultaten


ID: 23020 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Agnes

Begijnhof (Sint-Truiden)
Met de bouw van de kerk werd begonnen kort na de stichting van het begijnhof; de oudste gedeelten dateren uit de tweede helft van de 13de eeuw, en zijn voorzien van laatromaanse en vroeggotische elementen.


ID: 23073 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Laurentiusparochie

Burggracht 3-5 (Sint-Truiden)
Ommuurde witherenpastorie gelegen aan de thans gedempte burggracht. Tot 1822 was de parochie onder patronaat van de witheren van de abdij van Averbode.


ID: 22701 | Bouwkundig element

Benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1, Plankstraat 18, Stenaartberg 2, 2A (Sint-Truiden)
Het complex beslaat het stadsgedeelte afgezoomd door de Diesterstraat ten zuiden en zuidwesten, de Abdijstraat ten noordwesten, Stenaartberg ten noorden en de Plankstraat ten oosten.


ID: 22732 | Bouwkundig element

Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Markt 67 (Sint-Truiden)
Gotische en neogotische kerk, met haar volume het oostelijk gedeelte der markt beheersend. Eerste kerk gebouwd door abt Adelardus II; enige parochie van de stad tot 1133, toen Sint-Gangulfus enkele parochiale rechten kreeg.


ID: 22994 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter-en-Paulus

Halmaal-Dorp 27 (Sint-Truiden)
Oorspronkelijk laat-gotisch zaalkerkje door middel van twee gevelstenen op de zuidgevel gedateerd 1603; met één travee aan de westzijde vergroot, voorzien van een transept, en aangepast in neoromaanse stijl circa 1893.


ID: 22864 | Bouwkundig element

Herenhuis

Minderbroedersstraat 6 (Sint-Truiden)
Bakstenen gebouw met een onderbouw van kalksteenblokken in vrij regelmatig verband; de bovenbouw is voorzien van mergelstenen speklagen en dito hoekbanden; gesmeed ijzeren muurankers; houten kroonlijst op versierde mergelstenen modillons.


ID: 23158 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Genoveva

Sint-Genovevaplein (Sint-Truiden)
Voormalige afhankelijkheid van het Sint-Servaaskapittel van Maastricht. De kerk is gelegen te midden van het kerkhof dat toegankelijk is via een bakstenen poortgebouw.


ID: 22960 | Bouwkundig element

Hospitaalkapel Sint-Augustinus

Stapelstraat 25 (Sint-Truiden)
In 1788 verliest het hospitaal zijn functie, en in 1910 wordt het complex, op de kapel na, afgebroken. Enkele jaren later wordt de kapel als postkantoor in gebruik genomen, en worden de postgebouwen toegevoegd.


ID: 72283 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Heilig Hart met kerkhof

Robecijnplein (Spiere-Helkijn)
De parochiekerk van Spiere is een georiënteerd neogotisch bedehuis met omringend kerkhof. De huidige kerk, met uitzondering van de toren, wordt opgetrokken tussen 1891 en 1893. Binnen de dorpskern heeft de kerk een beeldbepalende en uitzonderlijke ligging op een kunstmatig aangelegde heuvel. Imposante parochiekerk van het pseudo-basilicale type volledig opgetrokken in Doornikse steen.


ID: 14213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina

Kerkendam (Stabroek)
Gotische en neogotische kruisbasiliek met gebruik van baksteen voor westelijke kapellen, schip en zijbeuken, transept, sacristieën en zijkoren; zandsteen voor westtoren en koor.