Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 72697 | Bouwkundig element

Standbeeld van Justus Lipsius

Bondgenotenlaan (Leuven)
Standbeeld van de humanist, latinist en historicus Justus Lipsius, vanaf 1592 professor aan de Leuvense universiteit, opgericht in 1909. Hoge arduinen sokkel in neoclassicistische stijl en bronzen beeld.


ID: 306512 | Bouwkundig element

Bondgenotenlaan en omgeving

Bondgenotenlaan, Jan Stasstraat, Justus Lipsiusstraat, Koning Leopold I-straat, Lepelstraat, Louis Melsensstraat, Vital Decosterstraat (Leuven)
De Bondgenotenlaan werd in de 19de eeuw aangelegd als hoofdas van de wijk grenzend aan het station en vormt een verbinding tussen het Martelarenplein en de Grote Markt. Naast de prominente stadsschouwburg, vormen statige eclectische burger- en herenhuizen de voornaamste bebouwing van de straat.


ID: 72710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Architectenwoning Bosmans

Bondgenotenlaan 116 (Leuven)
De woning werd in 1868 gebouwd naar ontwerp van L. Bosmans en is representatief voor de neoclassicistische architectuur in Leuven.


ID: 206351 | Bouwkundig element

Standbeeld van Paep Thoon

Brusselsestraat (Leuven)
In 1991 door P. Vanbekbergen vervaardigd bronzen standbeeld dat Paep Thoon voorstelt, een 15de-eeuwse volksfiguur en tevens kapelaan en beiaardier van de Sint-Pieterskerk.


ID: 206352 | Bouwkundig element

Standbeeld De Koeienschieter

Brusselsestraat (Leuven)
In 1991 ingehuldigd beeld van de hand van P. Vanbekbergen, de Koeienschieter genaamd, als spotnaam voor Leuvenaars.


ID: 206408 | Bouwkundig element

Standbeeld Pater Damiaan

Brusselsestraat (Leuven)
Het standbeeld van Jozef Deveuster of Pater Damiaan werd door Constantin Meunier vervaardigd in opdracht van de Katholieke Kring van Leuven, en in 1894 ingehuldigd in het Sint-Donaaspark.


ID: 72748 | Bouwkundig element

Beeld Dorre, de bakker

Diestsestraat (Leuven)
Beeld uitgevoerd in brons door beeldhouwer R. Rens en ingehuldigd op 11 juni 1979.


ID: 72990 | Bouwkundig element

Borstbeeld van Koning Albert I

Dirk Boutslaan (Leuven)
Borstbeeld van Koning Albert I, in opdracht van het Verbond der Oudstrijdersverenigingen door Louis Jotthier ontworpen en in 1952 in de voortuin het Conservatorium geplaatst.


ID: 206679 | Bouwkundig element

Standbeeld van Pieter Coutereel

Ferdinand Smoldersplein (Leuven)
Vervaardigd door beeldhouwer G. Van de Voorde en ingehuldigd op 13 september 1936.


ID: 306268 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis met Mariabeeld

Gebroeders Tassetstraat 93 (Leuven)
Het vrijstaande burgerhuis werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd in de periode 1919-1930 en werd monumentaal uitgewerkt door middel van de centrale erker en dakkapel. Het originele schrijnwerk, ingevuld met glas-in-loodramen in paarse tinten bleef bewaard en verhoogt de gaafheid van deze woning. Het perceel van de woning kenmerkt zich door een afgesneden hoek, net zoals de overige hoekpercelen ter hoogte van het kruispunt van de Gebroeders Tassetstraat en de Casinolaan. Het burgerhuis, opgetrokken op de perceelgrens, richt zich naar het kruispunt en is van deze vier hoekpercelen het meest beeldbepalende pand vanwege de zorgvuldige architecturale vormgeving. De woning staat georiƫnteerd naar het centrum van Wijgmaal.