Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 26441 | Bouwkundig element

Landhuis

Braemkasteelstraat 6 (Gent)
Landhuis met een lusttuin ervoren, afgesloten door een haag. Breedhuis van twee bouwlagen en acht traveeën onder zadeldak, daterend van 1866. Mogelijke verbouwing of vergroting van een ouder pand dat minstens opklom tot vierde kwart 18de eeuw. Links aangebouwde bakstenen woning van twee traveeën en twee bouwlagen, volgens kadastergegevens van 1923.


ID: 20847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


ID: 26210 | Bouwkundig element

Tuinpaviljoen

Broekkantstraat 2 (Gent)
Oorspronkelijk vierkant tuinpaviljoen in overgang Lodewijk XIV-Lodewijk XV-stijl horende bij de Heerlijkheid van Daerupt en daterend uit midden 18de eeuw. Linker gedeelte in 1950 toegevoegd in imitatieve stijl naar ontwerp van architect P. Eeckhout.


ID: 19035 | Bouwkundig element

Kerk en klooster der ongeschoeide karmelieten of discalsen

Burgstraat 46 (Gent)
De orde der geschoeide karmelieten kocht in 1651 een deel aan van het voormalige Prinsenhof, het zogenaamde Leeuwenhof. In de noordoosthoek van de huidige tuin staat nog een 15de-eeuws bakstenen gebouw dat een restant is van het Leeuwenhof, circa 1440 gebouwd in de tuin van het Prinsenhof. In 1657, schenking van een stuk grond ten noordwesten van de tuin door aartshertog Leopold van Oostenrijk voor het bouwen van een kluis met kapel, gewijd aan de Heilige Leopoldus. De oudste kloostergebouwen dateren van de tweede helft 17de eeuw: de west- en zuidvleugel van 1668, vanaf 1687 uitgebreid met de noordvleugel. De kloostergebouwen zijn gegroepeerd rondom een vierkante kloostergang en toegankelijk via een barok poortje. De huidige barokke kerk werd gebouwd vanaf 1703 naar ontwerp van broeder Leonardus van Langenhove.


ID: 20247 | Bouwkundig element

Herenhuis in neoclassicistische stijl

Coupure 691 (Gent)
Herenhuis met een bepleisterde lijstgevel in neoclassicistische stijl van vijf traveeën onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 301699 | Bouwkundig element

Woning Goemaere

De Campagne 28 (Gent)
Modernistische villa gebouwd naar een ontwerp van Daniël Craet in samenwerking met Gerda Verheeke, uit 1968 in opdracht van Ferdinand Goemaere. De wit geschilderde bakstenen villa is kenmerkend voor Craets oeuvre en omvat een ommuurde tuin.


ID: 18216 | Bouwkundig element

Villa en opslagplaats ontworpen door J. Roelant

De Pintelaan 347, 347A-B (Gent)
Villa en magazijn in nieuwe zakelijkheid, ontworpen door architect J. Roelant in 1932 in opdracht van textielindustrieel Arthur Baert-De Cock. De villa is duidelijk beïnvloed door de architectuur van de Nederlandse architect W.M. Dudok, zichtbaar in de asymmetrische opbouw, de gele baksteen met verwerking van zwarte of blauwe geglazuurde tegels, de kenmerkende diepe horizontale voegen, het spel van kubusvormige volumes, luifels en platte daken met overstekende daklijsten of aflijnende geglazuurde dekstenen. Het vooraanzicht van het magazijn is in dezelfde kwalitatieve modernistische stijl gerealiseerd. Bij de gebouwen is een tuin met tuinhuisje aanwezig.


ID: 26231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Desteldonkdorp 26 (Gent)
Pastorie, gelegen in afgesloten tuin met ronde, gemetste bakstenen hekpijlers en groengeschilderd ijzeren hek. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1853 ter vervanging van een op hetzelfde perceel gelegen oude pastorie. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak. Aansluitende bijgebouwen links en links achter, volgens kadastergegevens van 1873.


ID: 26955 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Dorpsstraat 14 (Gent)
De achterin gelegen omwalde pastoriesite is omgeven door een ommuurde tuin met een fraai hek tussen gemetselde hekpijlers langs de straat. Het prominent aanwezig bakstenen dubbelhuis uit 1790 telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het dak is bekroond met een centrale dakkapel. Rechts van de pastorie ligt, nog steeds binnen de wal, de oude pastorie uit de 16de- of 17de eeuw.


ID: 26315 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Norbertijnerabdij

Drongenplein 26-27, 26A-D, Lage Lakendreef 5, Oude-Abdijstraat 1 (Gent)
De abdij omvat onder meer vier rondom een rechthoekige binnenplaats gegroepeerde vleugels van 1653-1655, zuidvleugel, en 1663-1665, andere vleugels, met aanpassingen uit de 18de, de 19de en de 20ste eeuw. De abdijgebouwen zijn kenmerkend voor de regionale contrareformatie-architectuur. Ten noordoosten van de kloostergangen bevindt zich een L-vormige vleugel van acht en tien traveeën, die vermoedelijk in kern opklimt tot de 18de eeuw. Tot de site behoren ook de huidige decanale kerk Sint-Gerulfus in neobarokstijl van 1858-59 naar ontwerp van de Gentse architect Frans Cardon en de Sint-Jozefskapel of kapel van Pater Petit, gebouwd in 1937-1938.