Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 25952 | Bouwkundig element

Koninklijk Pensionaat

Universiteitstraat 8 (Gent)
Voormalig Koninklijk Pensionaat, ingeplant in het complex van het oude Jezuïetencollege in 1773 en sedert de stichting van de universiteit in het eerste kwart van de 19de eeuw ingelijfd bij de nieuwe leslokalen. Bewaarde linker gevelpartij met bepleisterd bakstenen gebouw op arduinen plint van dertien traveeën en drie bouwlagen, daterend van circa 1775.


ID: 307560 | Bouwkundig element

Werkplaatsen van het Hoger Rijksinstituut voor Technisch en Handelsonderwijs

Valentin Vaerwyckweg 1 (Gent)
De werkplaatsen, naar ontwerp van de Brusselse architecten Raoul Brunswyck en Odon Wathelet uit 1976, vormen een groot complex van twee bouwlagen op grosso modo vierkant grondplan met opvallende, brutalistische vormgeving. Kenmerkend zijn de monumentale schuine muurvlakken op de hoeken, bekleed met betonpanelen met fijne, verticale groeven, afgewisseld met tussenliggende gevelvlakken bedekt met kunstleien en doorbroken door lange bandvensters.


ID: 26833 | Bouwkundig element

Klooster zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Visitatiestraat 3-5 (Gent)
Eerste aankoop van gronden voor de congregatie aan de Visitatiestraat begrepen tussen de Gerard- en de Halvemaanstraat in 1848. Oprichting van de lagere school en het noviciaat in 1850 en inzegening van de eerste gebouwen. Nadien stelselmatig uitgebreid met nieuwe afdelingen onder meer oprichting van de normaalschool in 1888. Neogotische tuinkapel, vermoedelijk opgetrokken in het derde kwart van de 19de eeuw. Heilige Jozefkapel gebouwd in 1870 ter vervanging van de kleine oude kloosterkapel.


ID: 26941 | Bouwkundig element

Rustoord en school van Sint-Jozef

Vroonstalledries 22 (Gent)
Respectievelijk gesticht in de jaren 1830 en '50. Stond tot 1979 onder leiding van de Mariazusters van Franciscus van Waasmunster. In 1900 betrokken de zusters de nieuwe gebouwen opgetrokken met een gift van de familie Gheldolf.


ID: 216198 | Bouwkundig element

Stadsschool

Wasstraat 120 (Gent)
Stadsschool met peutertuin, kindertuin en lagere school, waarbij de wit bepleisterde, neoclassicistisch getinte dwarsvleugel in 1913 toegevoegd werd naar ontwerp van architect Charles Van Rysselberghe uit 1912 aan de oorspronkelijke schoolgebouwen van 1883, waaronder een bewaarde toegang aan Nieuwhof.


ID: 307165 | Bouwkundig element

Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding (HILO)

Watersportlaan 2 (Gent)
Van eind 1958 tot eind 1960 werden de nieuwe gebouwen van het Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding opgetrokken aan de Watersportlaan naar plannen van ingenieur-architect Jules Trenteseau.


ID: 18771 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

Weversstraat 2 (Gent)
In 1891 bouwaanvraag voor deze bijschool van de meisjesschool van de Kiekenstraat. Alleenstaand hoekhuis van twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 24733 | Bouwkundig element

Schoolgebouwen van het Sint-Lievenscollege

Willem de Beersteeg (Gent)
Gebouwencomplex opgetrokken in de 17de-18de eeuw dat zou dienst gedaan hebben als kazerne, volgens een plan van 1830 omgevormd tot suikerraffinaderij. Centraal bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Zeer merkwaardige feestzaal met rijke stucversiering in eclectische stijl bewaard op tweede verdieping: in 1852 ingericht naar ontwerp van architect M.H. Martens. Links en rechts lagere aanbouw van respectievelijk elf en negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, respectievelijk uit de 19de en het vierde kwart van 18de eeuw.


ID: 21372 | Bouwkundig element

School naar ontwerp van A. Pauli

Wispelbergstraat (Gent)
Betalende school voor jongens en bewaarschool, opgetrokken naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect A. Pauli in 1882-83; veranderd in meisjesschool in 1886. Lijstgevel van heden dertien traveeën gemarkeerd door één bewaard, hoger opgaand zijrisaliet van één travee en twee bouwlagen.


ID: 21374 | Bouwkundig element

Stedelijk Instituut voor Hoger Secundair Onderwijs

Wispelbergstraat 1-2 (Gent)
Breed schoolgebouw, aanvankelijk verschillende woningen, met bepleisterde lijstgevel van dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), opgetrokken in empirestijl in 1837.