Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 77627 | Bouwkundig element

Kasteel Pellenberg

Vilvoordelaan 43 (Machelen)
De oorsprong van deze oude dorpsburcht klimt op tot de dertiende eeuw, het huidige volume en de ordonnantie refereren duidelijk aan de vroegere toestand; het uitspringende toegangsgedeelte geflankeerd door twee torentjes bleef grosso modo behouden evenals de zandstenen toren van 1648 tegen de achtergevel, heden gemeentelijke openbare bibliotheek en sociocultureel centrum.


ID: 49023 | Bouwkundig element

Gemeentehuis, onderwijzerswoning, gemeenteschool

Adegem-Dorp 28 (Maldegem)
Voormalig gemeentehuis en huis van de onderwijzer en erachter gelegen gemeenteschool, gebouwd in 1864 naar ontwerp van architect Theophile Bureau en onder leiding van aannemer C. Beert-Campens. Aan de straat gelegen gemeentehuis en voormalig schoolhuis. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 48022 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Groene Markt 8 (Maldegem)
Woning van de onderwijzeres bij de vroegere gemeenteschool, volgens kadasterarchief gebouwd in circa 1875, vanaf 1967 in gebruik als gemeentehuis. Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 50594 | Bouwkundig element

Oud Schepenhuis

Marktstraat 38 (Maldegem)
Oud Schepenhuis, opgetrokken circa 1525, hersteld in 1607 na beschadiging tijdens de godsdiensttroebelen onder meer met stenen afkomstig van het in ruïne verkerende schip van de kerk. In 1930, naar aanleiding van het eeuwfeest van België, deels herbouwd en voorzien van een neogotisch parement waardoor het zijn huidige uitzicht kreeg.


ID: 50593 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Maldegem

Marktstraat 7 (Maldegem)
Huidig gemeentehuis gebouwd in 1909 naar plannen van de Gentse architect Henri Geirnaert van 1907. Rechthoekig strak symmetrisch gebouw van elf traveeën en twee bouwlagen boven een hoog onderbouw, vooraan gemarkeerd door een vierkante, uitspringende belforttoren met dubbele statietrap en speelse achthoekige bekroning met opengewerkte belvedère en naaldspits en ijzeren windvaan.


ID: 50676 | Bouwkundig element

Postgebouw

Schouwburgplaats 10 (Maldegem)
Postgebouw, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1947 op gronden van de vroegere brouwerij Tydgadt. Functioneel gebouw met één bouwlaag en plat dak, opgetrokken uit baksteen op een plint van hardsteenplaten.


ID: 50741 | Bouwkundig element

Station Maldegem

Stationsplein 8 (Maldegem)
Stationsgebouw uit het derde kwart van de 19de eeuw, representatief voor een plattelandsstationnetje en vergelijkbaar met de overige stationnetjes op de lijn Gent - Eeklo. Kenmerkend voor dit typestation was de sobere baksteenarchitectuur met in oorsprong een volledig symmetrische en zeer herkenbare plattegrond en opstand. De lagere, rechtse aanbouw onder plat dak werd vermoedelijk in 1923 toegevoegd. Rechts van het stationsgebouw, voormalig telegraafgebouw, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1931.


ID: 52058 | Bouwkundig element

Herberg en tolkantoor

Strobrugge 17 (Maldegem)
Voormalige herberg, reeds bekend van 1625, en tevens tolhuis van Strobrugge.


ID: 308502 | Bouwkundig element

Schoutenhuis

Antwerpsesteenweg (Malle)
Het Schoutenhuis, ook gekend als het Schaliënhuis, was gelegen op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Berckhovenstraat. Het was een vrijstaand dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag in een traditionele bak- en zandsteenstijl onder een zadeldak met aandaken, opklimmend tot het einde van de 16de - begin 17de-eeuw, door sommige bronnen gedateerd in ‘1608’ en gebouwd door Wilhelmus Gysels. Het Schoutenhuis was de plek waar de schepenen van dubbeldorp Westmalle-Zoersel vergaderden.


ID: 13742 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Westmalle

Antwerpsesteenweg 246 (Malle)
Gemeentehuis van 1930 in neotraditionele stijl naar ontwerp van Frans Sel.