Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1423 resultaten


ID: 44630 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aveschoot

Kasteeldreef 1-9 (Kaprijke)
Het kasteeldomein Aveschoot omvat naast het omgrachte kasteel van de gelijknamige vrije heerlijkheid ook enkele kenmerkende bijgebouwen, een duiventoren en een landbouwuitbating. De gebouwen worden omgeven door een park in landschappelijke stijl met enkele merkwaardige bomen.


ID: 44666 | Bouwkundig element

Landhuis  De Potter-Soenens

Tragelstraat 2 (Kaprijke)
Voormalig buitenhuis van J. De Potter-Soenens, gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard in 1842-1846, gedeeltelijk op de plaats van een oudere woning. Neoclassicistische buitenplaats met vierkant grondplan en opbouw van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 47335 | Bouwkundig element

Landhuis Hof ter Heide

Hof ter Heidedreef 1 (Kasterlee)
Alleenstaand landhuis van 1909, van vier traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking met opengewerkte dakruiter in eclectische stijl met art-nouveau-inslag. Omliggend park met zeshoekig tuinpaviljoentje, vijver en tuinbrug.


ID: 71884 | Bouwkundig element

Kasteel van Borgitter

Kasteelstraat 19-24, 19A, 24A (Kinrooi)
Het goed Borgitter bestaat uit een classicistisch kasteel met oudere hoektoren in Maasstijl, en met ten noordwesten het neerhof waaraan zich in een geknikte U-vorm de hoevengebouwen, een rentmeesterswoning en een watermolen bevinden.


ID: 28383 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Herpelgem

Avelgemstraat 6 (Kluisbergen)
Recent gerestaureerd complex gebouwen rondom binnenplaats. Tot voor kort ten oosten van het complex, brouwerij gebouwd in 1897 en gesloopt in 1991 en vervangen door autobergplaats. Ten westen, bijgebouwen rondom een tweede binnentuin en ten noorden deels bewaarde vierkante omgrachting van een ouder kasteel of hoeve, heden een aangelegde tuin met onder meer een interessante oude lovergang.


ID: 28418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Calmont

Kalmontstraat 8-12, Knoktstraat 6 (Kluisbergen)
Kasteeldomein van Calmont met kasteel, omgevend park, moestuin, hovenierswoning (nu boswachtershuis), boswachterswoning (nu conciërgewoning) en mariagrotje. Het kasteel is naar verluidt een voormalig jachtpaviljoen, opgetrokken in sobere empirestijl in het eerste kwart van de 19de eeuw. Witbepleisterd en geschilderd kasteeltje van drie bouwlagen onder leiendak, voorheen met belvedère.


ID: 28305 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Donckt

Kasteelstraat 4 (Kluisbergen)
Kasteel zogenaamd naar het Germaanse donk, een lichte bodemverhevenheid midden een lager gelegen, moerassig gebied, volgens N. Kerckhaert door de Franken bij voorkeur uitgekozen om er half versterkte hoeven te bouwen.


ID: 28377 | Bouwkundig element

Hoeve

Watermolenstraat 3 (Kluisbergen)
Bakstenen hoevegebouwen in U-vorm opgesteld rondom gesloten rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt. Ten westen, op een terp staand boerenhuis van zes traveeën onder pannen schilddak op omlopende getrapte daklijst, in kern teruggaand tot de 18de eeuw.


ID: 58617 | Bouwkundig element

Kasteel Witte Duiven Hoeveken

Graaf Jansdijk, Jan Devischstraat, Witteduivenhof 1 (Knokke-Heist)
Het Kasteel Witte Duiven Hoeveken is een monumentaal landhuis, gebouwd in 1948. Bakstenen, witgeschilderd complex in uitgewerkte, eclectische stijl met elementen uit de neogotiek en de cottagestijl, bestaande uit drie U-vormig geplaatste vleugels, centraal het woonhuis, bijgebouwen in de zijvleugels. Oorspronkelijk gelegen in een ruime tuin, toegankelijk via bewaarde toegangspoorten aan de Graaf Jansdijk en Jan de Vischstraat. Aan de kant van de dijk, een waterput, stalling en gaanderij.


ID: 58532 | Bouwkundig element

Landhuis

Kursaalstraat 55 (Knokke-Heist)
In 1919-1921 gebouwd naar ontwerp van architect Robert Neirynck als privé-woning van Gustaaf De Jonghe, aannemer van bouw- en waterwerken. Sinds 1947 zeevisserijschool "de Golfbreker", vanaf 1983 "Visserijschool van de Vlaamse Gemeenschap", vanaf 1995 "Provinciaal Maritiem Instituut". De "Golfbreker" is beschermd als monument, de onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht. Omgevende siertuin afgesloten door recenter hek op originele lage bakstenen voet met hardstenen ornamentele hekpijlers en smeedijzeren toegangshekken.