Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 42489 | Bouwkundig element

Hoekpand

Halfmaartstraat 19, Sluisstraat 2 (Leuven)
Gelegen aan de overkant van de Dijle en bereikbaar via een loopbrug, imposant halfvrijstaand hoekpand dat in kern opklimt tot de 17de eeuw, aangepast werd in de loop van de 18de en 19de eeuw en hersteld werd na beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 74126 | Bouwkundig element

Monument Edouard Remy

Herbert Hooverplein (Leuven)
Het monument werd ontworpen door architect Victor Horta; het beeldhouwwerk staat op naam van de bekende Brusselse beeldhouwer Pieter Braecke. Het werd opgericht als eerbetoon aan deze belangrijke 19de-eeuwse Leuvense politicus en industrieel.


ID: 72543 | Bouwkundig element

Centraal grasveld met standbeeld van André Dumont en omringend plantsoen

Hogeschoolplein (Leuven)
Het standbeeld werd vervaardigd in brons, het staat op een hoge sokkel in blauwe hardsteen en is omgeven door een ovaal plantsoen.


ID: 114526 | Bouwkundig element

Hogeschoolplein

Hogeschoolplein (Leuven)
Het Hogeschoolplein werd tussen 1807 en 1812, aangelegd in het midden van de ’s-Meiersstraat, die de Muntstraat verbond met de Naamsestraat. Rechthoekig plein met 19de-eeuwse, typisch neoclassicistische aanleg, gedomineerd door het monumentale Paus Adrianus VI-college en getypeerd door het centrale, met kastanjebomen omzoomde grasveld waarin het standbeeld van André Dumont te midden een plantsoen prijkt. De omliggende bebouwing wordt gekenmerkt door 18de-eeuwse panden die dateren van voor de aanleg van het plein in 1807 en burgerhuizen in neoclassicistische stijl uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 42166 | Bouwkundig element

Hollands College en Paridaensinstituut

Janseniusstraat 2, Pater Damiaanplein 9 (Leuven)
Qua concept vertoont het 18de-eeuws college de karakteriserende vierkantstructuur, gevormd door het anderhalve bouwlaag hoge poortgebouw met aansluitende straatmuur en, rondom het gekasseide binnenplein, de drie U-vormig opgestelde verblijfsvleugels.


ID: 305598 | Bouwkundig element

Standbeeld J.-P. Minckelers en L.-E. Van Arenberg

Kantineplein (Leuven)
Het standbeeld van professor J.-P. Minckelers en hertog L.-E. van Arenberg werd in 1948 opgericht op het Kantineplein ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Stichting der Unie der Ingenieurs uit de Speciale Scholen van de Katholieke Universiteit te Leuven. Het bronzen standbeeld met sokkel in kalkzandsteen is een werk van de kunstenaar Harry Elström.


ID: 206743 | Bouwkundig element

Standbeeld van Sylvain Van de Weyer

Kapucijnenvoer (Leuven)
Standbeeld van Sylvain Van de Weyer, Op de verkeersrotonde, aan de kruising met de P. Poulletlaan en de Slachthuisstraat opgericht standbeeld van de Leuvense liberale politicus Sylvain Van de Weyer (1802-1874).


ID: 42355 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekhuis

Lei 57, Mechelsestraat 91-93 (Leuven)
L-vormig volume in neoclassicistische stijl, dat de hoek inneemt met de Lei en dateert uit het tweede kwart 19de eeuw.


ID: 42314 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Mechelsestraat 12-14, 12A (Leuven)
Rij- en hoekhuis, in 1841 in bezit van een zelfde eigenaar die het toenmalige nummer 12, een oudere kern, liet verbouwen in een bouwtrant stilistisch verwant aan nummer 14, dat met zijn laatclassicistische opstand vermoedelijk dateert uit einde 18de - begin 19de eeuw.


ID: 42148 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Keizersberg

Mechelsestraat 202 (Leuven)
Gesitueerd aan de noordrand van de Leuvense binnenstad, maakt de Keizersberg deel uit van de zuidelijke heuvels van het Hageland die de stad ten noorden, van west naar oost, omringen en gekenmerkt zijn door steile hellingen en plateauvormige heuveltoppen.