Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 26213 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Mariasteen met hoeve en park

Duddegemstraat 34, Kleine Duddegemstraat 32 (Gent)
Een lange toegangsdreef aangelegd in 1910-11, geeft toegang tot een prachtig park en heden vrij sober kasteeltje resulterend uit verschillende verbouwingen. De oude omwalde kern met twee tegenover elkaar verspringende vleugels werd circa 1870 verbouwd tot een quasi rechthoekig gebouw, in 1910-11 aan de westzijde uitgebreid met twee vooruitspringende zijtraveeën, op de begane grond verbonden door een soort veranda. Op dezelfde site bevindt zich de kasteelhoeve met een achterliggend, deels ommuurd perceel dat vroeger als boomgaard dienstdeed. De oude walgracht werd deels geïntegreerd in de kasteelvijver en deels gedempt.


ID: 26581 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kervijn d'oudt Mooreghem

Durmstraat 29-39, 43, 31A, 33A, 35A, 37A (Gent)
Ruim, omwald domein, toegankelijk via ijzeren hek tussen dubbele hekpijlers met vaasbekroning. Het domein met park in landschappelijke stijl omvat onder andere een ijskelder ten zuiden aan de walgracht en ten noordoosten van het landhuis ruime dienstgebouwen van 1851, verbouwd op U-vormig grondplan in 1886, rondom een met gras begroeid en gekasseid plein met pomp en duiventil. In 1884 werd het huidige kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect J. Schadde opgetrokken.


ID: 20320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Ekkergemstraat 203 (Gent)
Neogotische pastorie van vier traveeën en twee bouwlagen, uit 1902 naar ontwerp van Modeste De Noyette, met achterliggende tuin. De pastorie wordt van de straat afgescheiden door een voortuintje met ijzeren hek met centrale arduinen rondboogdoorgang met leien schilddak. Langs beide zijden van de voortuin staan éénlagige gekanteelde bijgebouwen.


ID: 19497 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote". Alleenstaand herenhuis in empirestijl met bepleisterde lijstgevels. Vanaf 1949 openstelling van de tuin met vijver als Koningin Astridpark met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Tuin aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken en arduinen hekpijlers met bolbekroning. Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 18237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Antonius van Paduaparochie met tuin

Forelstraat 60, 60A (Gent)
Neogotische pastorie opgetrokken als een totaalontwerp met de kerk in 1898-1901, naar ontwerp van architect Geirnaert in een sobere vormgeving eigen aan de late 19de-begin 20ste eeuw als centrum van de nieuwe stadswijk Heirnis. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een tweesnijdend zadeldak belegd met natuurleien, met trapgeveltop boven de linkse drie traveeën. Hoeknis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind. Achteraan aansluitend kantoor van de pastoor, opgevat als een éénlaags gebouwtje van één travee met een schilddak. Tussen de pastorie en de kerk sluit een hek de toegang tot de achterliggende tuin af.


ID: 19141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 26329 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gavergrachtstraat 4 (Gent)
Boerenarbeidershuis onder pannendak (nok parallel aan de straat) in begraasd en gedeeltelijk als moestuin gebruikt voortuintje.


ID: 26337 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed Jonckershof

Gijzelstraat 12-14 (Gent)
Reeds vermeld in het landboek van 1694 als omwald goed met bijhorende hofstede of hoveniershuis en gesitueerd in omwald park met grillige vijver, met 18de-eeuwse tuinaanleg. Heden brede gevel uit eind 18de en 19de eeuw van vijftien traveeën en een haakse vleugel rechts van drie traveeën uit begin 20ste eeuw. Twee bouwlagen hoog afgedekt met pseudomansardedak. Rechts kapel met driezijdige koorsluiting met bewaarde glas-in-loodramen.


ID: 26597 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Les Cygnes met park

Groenestaakstraat 37-39, 39A, 37A-E (Gent)
Het voormalig lusthuis is gebouwd op de grondvesten van een oud kasteel. In 1860 laat de eigenares Juffrouw de Naeyer het huidige kasteel in neoclassicerende stijl bouwen. Het kasteeltje met souterrain en twee bouwlagen onder pseudomansardedak met dakkapellen is vergezeld van een hovenierswoning, wagenhuis en tuinpaviljoen in een omgracht park.


ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.