Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 133138 | Landschappelijk element

Schaduwhazelaar bij Liermolen

Vorststraat 8 (Grimbergen)
De hazelaarstoof is net ten zuiden van de Liermolen aangeplant op de oever van de Maalbeek. De schaduw van het hakhout werpt een schaduw over het rad. Een schaduwboom of hakhoutstoof bij een watermolenrad heeft als functie het rad te beschermen tegen uitdroging door de zon. De schaduw ervan zorgt voor een donkerder en vochtiger microklimaat waardoor het hout van het rad beter bewaard blijft.


ID: 131495 | Landschappelijk element

Libanonceder in het Domein van het Gravenkasteel

Warandestraat 100 (Grimbergen)
De libanonceder flankeert de toegangsweg naar het kasteel. De libanonceder en atlasceder bevinden zich in het bomenrijk park met oud drevenpatroon rond het Gravenkasteel in de Grimbergse deelgemeente Humbeek, ten zuiden van het Gravenbos, een typisch 18de-eeuws sterrenbos, waarvan het hoofdpatroon nagenoeg ongewijzigd bleef.


ID: 131496 | Landschappelijk element

Atlasceder in het Domein van het Gravenkasteel

Warandestraat 100 (Grimbergen)
Beide bomen maken deel uit van het kasteelpark rond het Gravenkasteel. Volgens het gewestplan staat de Libanonceder in het parkgebied. De Atlasceder staat in het natuurgebied.


ID: 134047 | Landschappelijk element

Domein van het Gravenkasteel

Warandestraat 100-102, 138-140 (Grimbergen)
Het circa 100 hectare grote domein van het Gravenkasteel bestaat uit een 14de-eeuws omwald kasteel met bijgebouwen, een park aangelegd in laat 19de-eeuwse landschappelijke stijl met twee toegangsdreven, een deels ommuurde moestuin met muurserre en nutsgebouw en een uitgestrekt sterrenbos ten noorden, waarvan de aanleg minstens dateert uit het midden van de 18de eeuw.


ID: 133152 | Landschappelijk element

Twee welkomsteiken bij Villa Eikenblok

Wolvertemsesteenweg 74 (Grimbergen)
De twee welkomstbomen zijn aangeplant net naast het ijzeren toegangshek van de villa Eikenblok. De veelhoekige bakstenen peilers op een natuurstenen sokkel zijn bekroond door betonnen siervazen met opschrift "EIKENBL??". De linkse boom heeft een omtrek van 213 centimeter, de rechtse boom heeft een omtrek van 193 centimeter.


ID: 306295 | Landschappelijk element

Opgaande eik als kapelboom

Bergen (Grobbendonk)
Aan één van de toegangen van het beschermde stuifduinencomplex ‘Ter Duinen’ in Bouwel staat een mooi opgaande zomereik (Quercus robur), geplant als kapelboom. Aan de stam werd een kapelletje aangebracht, ter verering van Maria.


ID: 46976 | Bouwkundig element

Hoeve De Roskam

Binnenheide 24 (Grobbendonk)
Door haar karakteristieke typologie en prominente ligging aan de straat is de hoeve een blikvanger voor de ruime omgeving; woonstalhuis opklimmend tot de 17de eeuw en langsschuur tot de 18de eeuw.


ID: 85513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelletje van Eisterlee

Kapelletjesweg (Grobbendonk)
Kapelletje toegewijd aan Maria en omgeven door linden. Kapel op rechthoekige plattegrond onder overkragend zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 306186 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als herdenkingsboom

Elisabeth Willemslaan (Haacht)
In de Elisabeth Willemslaan in Wespelaar, ter hoogte van de gemeentelijke basisschool ‘Klimop’, staat een herdenkingsboom. Deze rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) is op 11 november 1975 aangeplant ter herdenking aan de dertigjarige vrede.


ID: 306730 | Bouwkundig element

Kapel Behoudenis der Kranken

Goltfuslaan (Haacht)
De wegkapel “Behoudenis der Kranken”, volgens jaartalsteen qua oorsprong opklimmend tot in 1668, is één van de oudst bewaarde kapellen te Haacht. Vermoedelijk werd de oorspronkelijke kapel gebouwd tijdens de pestepidemie van 1668.