Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 134169 | Landschappelijk element

Park van het Monnikenhof

Kasteellaan 5 (Geetbets)
U-vormige hoeve en landhuis uit de 18de eeuw teruggaand op voormalig leenhof van de abdij van Vlierbeek, verbouwd in de 19de eeuw en verder aangepast in 1925, omgeven door landschappelijk park van 1 hectare 60 are, met relicten van de oude ringgracht.


ID: 213991 | Bouwkundig element

Monnikenhof

Kasteellaan 5 (Geetbets)
Deels omgrachte 18de- en 19de-eeuwse U-vormige hoeve, met open zijde naar het noorden waar een landhuis daterend van 1924/1925 gesitueerd is.


ID: 134181 | Landschappelijk element

Tuin van het landhuis Ter Lenen

Oppenstraat 102 (Geetbets)
Landhuis gebouwd in 1820 bij een oude pachthoeve, achteraf verbouwd; vijver als relict van een vroege landschappelijke aanleg achter het huis, sporen van een symmetrische sierbeplanting van circa 1900 (oorspronkelijk 1 hectare) op een kunstmatig heuveltje voor het huis.


ID: 200039 | Bouwkundig element

Kasteelsite Ter Lenen

Oppenstraat 102 (Geetbets)
Een als landhuis geconcipieerd woonhuis met aanleunend, omvangrijk hoeve-, brouwerij- en stokerijcomplex - geënt op een pachthof van de cisterciënzerinnenabdij. Opmerkelijk en goed bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse herenboerderij.


ID: 134177 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Tallon

Steenstraat 6-8 (Geetbets)
Notaris Arnold Tallon, vanaf 1885 burgemeester van Geetbets, liet in 1879 dit herenhuis bouwen. Het huis kreeg twee bijgebouwen: één vlak naast het huis, en een koetshuis tegen de Oudestraat aan. Van een in 1838 gebouwde hoeve langs de Steenstraat, liet Tallon een gedeelte als tuiniers- of conciërgewoning inrichten. Het gebouwtje achter het huis, van rond 1914, herbergde vermoedelijk een installatie om acetyleengas voor de verlichting te maken. Het landhuis is omgeven door een landschappelijk park van circa 1 hectare, met centraal gazon omringd door een gordel van bomen.


ID: 216287 | Bouwkundig element

Villa

Aaigemstraat 118 (Gent)
Alleenstaande villa, geïnspireerd op de cottagestijl, gerealiseerd volgens een bouwaanvraag van 1922 in opdracht van Camiel De Lorge. Villa van drie traveeën en één bouwlaag boven een souterrain, onder een uitkragende dakstructuur, bestaande uit twee loodrecht op elkaar geplaatste zadeldaken met dakkapellen. De villa is gelegen in een beboomde tuin, aan de straatzijde afgesloten met een haag en centraal een ijzeren toegangspoort tussen geschilderde bakstenen pijlers met arduinen dekstenen.


ID: 18157 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch landhuis

Achilles Musschestraat 57 (Gent)
Achterin gelegen neoclassicistisch landhuis gebouwd op de plaats van een bloemisterij in 1906 en uitgevoerd door de "entrepreneurs Cam. Huysse et fils". Bepleisterde en beschilderde voorgevel op arduinen plint gemarkeerd door achthoekige, torenvormige zijpartijen met drie bouwlagen onder koepeldak met bekronend bolornament. Omringende tuin, van de straat afgesloten door een ijzeren hek tussen geblokte vierkante pijlers.


ID: 26710 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Achterstraat 156 (Gent)
Schuin op de straat ingeplante kleine boerenwoning, van de straat afgesloten door een gewitte muur met vierkante bakstenen hekpijlers en ijzeren hek. Eenvoudig huis met één bouwlaag, gecementeerde en verankerde erfgevel en zadeldak (Vlaamse pannen), uit eerste helft 19de eeuw (?) doch met latere aanpassingen.


ID: 26845 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Herry

Adelaarsstraat 24, 24A (Gent)
Kasteel gelegen midden in park met lichte glooiingen als rest van vroegere duinenrijen. Empire ingangspoort met zwaar ijzeren hek, afkomstig van de Kortrijksepoort. Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens archiefstukken in kern opklimmend tot 1886 en uitgebreid tot zijn huidige vorm in 1903.


ID: 18158 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Antonius Triestlaan 55 (Gent)
Neoclassicistisch, alleenstaand burgerhuis met enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit vierde kwart 19de eeuw.