Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 52459 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Stelen 17 (Geel)
Rechthoekige ommuurde speelplaats met achteraan aangepaste schoolvleugel. Aan straatzijde: neoclassicistische poort.


ID: 41819 | Bouwkundig element

Pastorie Heilige Petrus en Paulusparochie

Dorpsstraat 37 (Geetbets)
De huidige pastorie werd gebouwd in 1752-1753. Ze bevindt zich aan de noordzijde van de kerk en voorafgegaan door een ommuurde voortuin met fraai gesculpteerde Louis XV-hekpijlers.


ID: 134172 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Sint-Paulusparochie

Dorpsstraat 37 (Geetbets)
Pastorietuin van 30 are bij een in 1752 gebouwde pastorie; in de voortuin één van de dikste en oudste ginkgo's van België.


ID: 134176 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Coenen met tuin

Overbeekstraat 1 (Geetbets)
Notaris Jean François Coenen liet rond 1850 een villa bouwen met een symmetrische voortuin, oorspronkelijk 13,5 are.


ID: 120895 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Provinciaal Domein Bokrijk

Bokrijklaan 2-10 (Genk)
Domein van circa 540 ha, ten zuidwesten van het centrum van Genk, op de grens met Hasselt. Middeleeuwse benaming Buksenrake of Buscurake.


ID: 18808 | Bouwkundig element

Berg van Barmhartigheid en woning van de beheerder

Abrahamstraat 13-15 (Gent)
De Bergen van Barmhartigheid werden gesticht door aartshertogen Albrecht en Isabella. Hofarchitect Wenceslas Cobergher kocht het zogenaamde Dondersteen, dat in 1620 werd gesloopt en in 1621 werd de nieuwe bouw voltooid. Monumentale lijstgevel van veertien traveeën en drie bouwlagen met twee parallelle zadeldaken. Eerste voorbeeld van Vlaamse barokstijl te Gent, opgetrokken uit baksteen verwerkt met zand- en hardsteen. Verankerde bakstenen achtergevel van zeventien traveeën en drie bouwlagen. Het 15de-eeuwse gebouw links ernaast werd aangepast en ingericht als woning voor de beheerder van de Berg van Barmhartigheid. Dit zandstenen gebouw omvat van acht traveeën en twee bouwlagen. Van het hoekpand met de Bonifantenstraat resteert een gekanteeld omheiningsmuurtje met een 17de-eeuws rondboogpoortje.


ID: 26710 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Achterstraat 156 (Gent)
Schuin op de straat ingeplante kleine boerenwoning, van de straat afgesloten door een gewitte muur met vierkante bakstenen hekpijlers en ijzeren hek. Eenvoudig huis met één bouwlaag, gecementeerde en verankerde erfgevel en zadeldak (Vlaamse pannen), uit eerste helft 19de eeuw (?) doch met latere aanpassingen.


ID: 26206 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Afsneedorp (Gent)
Zeer schilderachtig gelegen plattelandskerkje aan de linker Leie-oever met gedeeltelijk ommuurd kerkhof en omringende beplanting. Eerste vermelding van een kerk in 939 doch vermoedelijk nog vroeger opklimmend. Het huidige kerkje is echter het resultaat van talrijke verbouwingen. Romaanse kern uit eind 12de eeuw in de vorm van een Latijns kruis met kruisingstoren.


ID: 26207 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met tuin

Afsneedorp 9 (Gent)
Alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën met twee bouwlagen en zadeldak en ommuurde tuin. Huidig gebouw met oude kern vermoedelijk aangepast en uitgebreid circa 1769 in opdracht van de Sint-Pietersabdij onder leiding van J. Van Duerne, bouwmeester. Verankerde bakstenen voorgevel met classicistische inslag, horizontaal gemarkeerd door geschilderde banden.


ID: 26205 | Bouwkundig element

Sint-Lucasinstituut

Alexianenplein 1-2, Ingelandgat 36 (Gent)
Voormalig klooster van de zusters cisterciënzers van Oost-Eecloo, voormalige jezuïetenresidentie vanaf 1833, huidig Sint-Lucasinstituut. Van het oude klooster van Oost-Eecloo bleven nog enkele 17de-eeuwse restanten behouden. Tussen 1840-1844 werd een neobarokke kerk opgetrokken naar ontwerp van pater Herman Meganck, met voorgevel in de Posteernestraat. In functie van het Sint-Lucasinstituut kwamen in het laatste kwart van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw nieuwe gebouwen tot stand volgens een neogotisch totaalconcept.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.