Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 51227 | Bouwkundig element

Walhoeve

Meersstraat 43 (Ingelmunster)
Lage, losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met grasperken; verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen).


ID: 51369 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Linden

Hazelaarstraat 18 (Izegem)
Hoeve met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht; losse, lage verankerde bakstenen bestanddelen, opgesteld rondom een deels begraasd en bekiezeld erf.


ID: 51411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Wallen

Kortrijksestraat 57-59 (Izegem)
Domein met landhuis van 1908, toegankelijk via lange westelijke oprit met begeleidende taxussen en boomgaard, gemarkeerd door conciërgewoning en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met lantaarns. Gelegen te midden van park met ten zuidoosten vijver.


ID: 88720 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 72 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een rechthoekig omwald, onverhard erf. De hoeve gaat vermoedelijk terug tot het opperhof van een 16de-eeuwse kasteelsite "Zuytveld", gedurende de 19de eeuw tot een landbouwbedrijf geëvolueerd.


ID: 88721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 91 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gelegen langs de "Waterstraat", een aarden wegel die vanaf de Aartrijksesteenweg naar de Eernegemweg leidt, op het Primitief kadasterplan (1830) "koeyweg" genoemd. Volgens Desmedt ook "Schepenwegelken" genoemd: ooit woonde de burgemeester in deze hoeve; de schepenen kwamen hier vergaderen.


ID: 88829 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bedevaartstraat 4 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels omgracht, onverhard erf met boomgaard ten noorden. De vele verschillende kleuren en formaten van de gebruikte baksteen wijzen op een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Hoofdvolume haaks op de straat bestaande uit boerenhuis van twee traveeën + één opkamertravee in bruinrode baksteen, met links aansluitende stal met gele baksteenfragmenten.


ID: 88812 | Bouwkundig element

Burgerhuis met  ommuurde boomgaard

Cathilleweg 83 (Jabbeke)
Ruime, centraal in het dorp gelegen burgerwoning met achterliggende ommuurde boomgaard. Woning circa 1855 gebouwd door Pieter Demonie en Coleta Van Damme, landbouwers uit Oudenburg die in Stalhille kwamen rentenieren. De kadastrale gegevens worden bevestigd door een helrode steen in de top van de linker zijpuntgevel van het bijgebouw, waarin het jaartal en de initialen van de eigenaars zijn gekrast: "PDM CVD 1855".


ID: 88851 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwe Toren

de Manlaan 48 (Jabbeke)
Hoeve "De Blauwe Toren", opgetrokken in 1862 op het domein van het Kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van de toenmalige eigenaar Edmond de Man. Edmond en vooral zijn erfgenaam Alfred de Man lieten op het uitgebreide domein twee hoeves en twaalf huizen optrekken, die gekend zijn als "de blauwe huizen", en waarvan deze hoeve de oudste en bekendste is. Alle gebouwen waren naar het voorbeeld van het oude kasteel met blauwe leien of pannen bedekt; het schrijnwerk werd blauw geschilderd. In 1877 wordt de hoeve met een bakhuis en varkensstal uitgebreid.


ID: 88854 | Bouwkundig element

Hoeve De Fonteyne

Fonteinebeekdreef 21 (Jabbeke)
Hoeve "De Fonteyne", geïsoleerd gelegen aan de zuidrand van de villaverkaveling "Tafeldijcken" die in de tweede helft van de 20ste eeuw werd aangelegd in de zuidwesthoek van Varsenare. De hoeve ligt op de grens met Snellegem, het erf wordt ten oosten afgegrensd door de Fonteinebeek. Hoeve van het langgeveltype, op een rechthoekig begraasd erf met boomgaard ten noorden en dichte beplanting ten zuiden.


ID: 88745 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kunstenaarswoning met atelier De Vier Winden

Gistelsteenweg 341 (Jabbeke)
Voormalig woonhuis en atelier van kunstenaar Constant Permeke. De woning werd in 1929-30 gebouwd volgens een concept van de kunstenaar zelf, dat door architect Pierre Vandevoort in bouwplannen werd omgezet. De woning werd perfect op de windrichtingen georiënteerd, wat de naam van de woning verklaart.