Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1198 resultaten


ID: 52939 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Jozefsparochie met devotieparkje

St.-Jozefslaan 89 (Mol)
Pastorie in neogotische stijl van 1904 naar ontwerp van J. Taeymans. In de tuin een Lourdesgrot uit 1936 en een devotieparkje van 1945.


ID: 24143 | Bouwkundig element

Hoeve naar ontwerp van E. Apers

Gentsestraat 41 (Moorslede)
Hoeve van 1920 naar ontwerp van architect E. Apers, blijkens de Atlas der Buurtwegen van 1842 grosso modo op het vooroorlogse grondplan heropgebouwd. In de tweede helft van de 18de eeuw nog omwalde site, zie aanduiding op Ferrariskaart van 1770-1778. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 24147 | Bouwkundig element

Hoeve 't Potterijhof

Grote Potterijstraat 8 (Moorslede)
Losse, lage bestanddelen van baksteen onder (licht) gebogen zadeldaken (mechanische pannen), met uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw, U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf, toegankelijk ten oosten via korte erfoprit, beschaduwd door twee lindebomen. Grote poel ten zuidwesten, naar verluidt resultaat van oude kleiwinning voor pottenbakkerij.


ID: 24169 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Koekuitkasteel met park

Kasteeldreef 1-3 (Moorslede)
Afgelegen landhuis in landschapspark, te bereiken via toegangsdreef in quinconceverband; belangrijke parkbomen, waterpartijen en recente gloriette, arduinen restanten van het vroegere kasteel; toegangshek tussen bakstenen pijlers met bolbekroning en moestuin.


ID: 24094 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Dadizele

Remi-Dewittestraat 6 (Moorslede)
Kasteeldomein, thans V.Z.W. Mariënstede, gelegen ten zuidoosten van de basiliek, een relatie die reeds van oudsher bestaat. Vermoedelijk 19de-eeuws kasteel op site van de verdwenen middeleeuwse waterburcht van de heren van Dadizele met opper- en neerhof, omgeven door walgracht zie Sanderus. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl dat vermoedelijk dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 24231 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Stationstraat 276 (Moorslede)
Lage, achterin gelegen hoeve van het langgestrekte type, uit de jaren 1920; ervoor weide met vijver en recente aanplantingen.


ID: 38570 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Drapstraat 20 (Nazareth)
Statig burgerhuis met omringende tuin, heden afgesloten door een muurtje en fraai ijzeren toegangshek. Bepleisterd en geschilderd dubbelhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, geflankeerd door zijpaviljoenen van één bouwlaag met plat dak.


ID: 38574 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Drapstraat 43 (Nazareth)
Alleenstaand burgerhuis met omringende tuin, van de straat afgesloten door fraai ijzeren hekken op arduinen sokkel en inrijhek. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gebouwd in 1900 naar ontwerp van architect De Bakker. In de voortuin links, rond bakstenen tuinpaviljoentje onder strooien kegeldak. Aangelegde tuin met vijver en betonnen brugje achteraan.


ID: 38697 | Bouwkundig element

Landhuis

Sint-Annastraat 8, Steenweg 250 (Nazareth)
Landhuis in neo-Lodewijk XVI-getinte stijl met omringend park en toegangsdreef vanaf Steenweg en dienstingang aan de Sint-Annastraat. Oorspronkelijk rechthoekige omgrachte site, in 1762 eigendom van J. Rans en in de 19de eeuw buitengoed van advocaat J. Audenaart die vermoedelijk de gebouwen grotendeels aanpaste. Het dienstgebouw bij de Sint-Annastraat werd circa 1878 omgebouwd tot L-vormige koetshuizen en woning voor het personeel, het landhuis kreeg zijn huidige vorm met uitgebouwde erkers onder koepeldakjes circa 1930.


ID: 201061 | Bouwkundig element

Architectenwoning Juliaan Lampens

Stationsstraat 12 (Nazareth)
Juliaan Lampens vestigde zich in 1950 als zelfstandig architect in Eke. Het huis dat Lampens voor zich zelf bouwde is fraai geïntegreerd in de groene omgeving van het bouwterrein aan de 'oude Schelde'.