Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 302795 | Landschappelijk element

Grand Canal du Nord

Fabriekstraat 106A (Bocholt)
De bouw van het ‘Grand Canal du Nord’ of de ‘Groote Noord Vaart’ (1806-1810) was één van de grote prestigieuze infrastructuurwerken ten tijde van Napoleon met de bedoeling om een verbinding tussen Rijn-Maas en Schelde te realiseren. Vanuit Grimlinghausen aan de Rijn, Venlo aan de Maas, ging het traject over Lozen (Bocholt) naar Herentals om uiteindelijk in het Bonapartedok in Antwerpen uit te monden. Een toevoerkanaal tussen Smeermaas en Kaulille moest voor de noodzakelijke watertoevoer op het hoogste punt van het kanaal zorgen. De enige restanten die hiervan bewaard zijn gebleven, liggen in Kaulille (Bocholt).


ID: 70706 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Groulshof

Hoekstraat 17A (Bocholt)
Genoemd naar de familie Grouls, die het goed bewoonde. Hubricht Pepels alias Grouls was in 1768 burgemeester van Veldhoven. Vrij gaaf bewaarde, Kempische langgestrekte hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77.


ID: 70727 | Bouwkundig element

Sluisgebouw

Lozerstraat 6 (Bocholt)
Sluis 17 Loozen, sluisgebouw aan de Zuid-Willemsvaart. Alleenstaand breedhuis uit derde kwart 19de eeuw in eclectische stijl, dat een ouder gebouw vervangt, dat aangeduid staat in de Atlas van de Buurtwegen van 1845.


ID: 133252 | Landschappelijk element

Meervoudige lindendreef bij pastorie

Monshofstraat 11 (Bocholt)
Rond ca 1903 werd parallel met de Monshofstraat een dreef aangelegd naar de toegangspoort van de omgrachte pastorie van Reppel. langs weerszijden van de dreef werden rijen lindes aangeplant. Het perceel heeft een min of meer driehoekige vorm en wordt breder naar de toegangspoort toe zodat zich hier drie tot vier rijen lindebomen bevinden.


ID: 309000 | Landschappelijk element

De Melkkuip

Alexander Franckstraat, Boshoek, Langsweg, Melkkuipstraat (Boechout)
De Melkkuip wordt gekenmerkt door een uitgesproken reliëf van hoger gelegen gronden die een depressie omringen en zo een kwel-amfitheater vormen. In het lagergelegen deel is een aan water gebonden vegetatie ontstaan met zeldzame plantensoorten. Binnen het gebied komt historisch permanent grasland voor.


ID: 12577 | Bouwkundig element

Hoeve en landhuis Luizenkasteel of Bloemenhof

Bloemenhof 17-18, 19 (Boechout)
Hoeve en nieuw landhuis ingeplant binnen een met gras begroeid domein binnen brede omwatering waarlangs knotwilgen.


ID: 12578 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen en vijver

Bloemenhof 25 (Boechout)
De eerste vermelding van een hoeve op deze plaats dateert al van 1399. De hoeve lag in een gebied dat behoorde tot de Gentse Sint-Baafsabdij en vormde een geheel met het nabijgelegen Luizenkasteel, een hoeve uit de 16de eeuw. De hoeve bestaat uit losstaande bestanddelen uit de 18de en het eerste kwart van de 19de eeuw, een gekasseid erf en een tuin met vijver. De site wordt in oost-westelijke richting doorsneden door de Bloemenhofloop.


ID: 12485 | Bouwkundig element

Station Boechout

Frans Segersstraat 3 (Boechout)
Een diepe vleugel van drie traveeën en twee bouwlagen met pseudofronton, geflankeerd door brede vleugels, rechts van zes traveeën en links van één travee en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 12486 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Fruithof

Fruithoflaan 15 (Boechout)
Nagenoeg U-vormig kasteel, ingeplant in beboomd park, bereikbaar langs niet verharde dreef. Voorts, koetshuis aan westzijde van het park, en door verscheidene aanbouwsels vervormde stalling aan de oostzijde.


ID: 12507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof van Boechout

Hof van Boechout 3-6 (Boechout)
Het 17de-eeuwse Hof van Boechout wordt, naast grasvelden en weiden, omgeven door percelen eiken-, beuken- en berkenbos en twee met elkaar verbonden vijvers met een uitloper voor de dienstgebouwen.