Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1096 resultaten


ID: 56743 | Bouwkundig element

Basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege

Lijsterbeslaan 5 (Oostende)
Basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege naar ontwerp van Paul Felix (Oostende) van 1965. Doordachte L-vormige inplanting op hoekperceel, gedomineerd door twee klassenvleugels naar het zuidoosten georiënteerd, waartussen de administratieve ruimtes (inkompartij, fietsenstalling en polyvalente aula op gelijkvloers, bureau van de directeur en leraarskamer op de verdieping). Twee entiteiten van vier klassen, contrasterend van volume: noordvleugel van één bouwlaag met vier klassen naast mekaar, zuidvleugel van twee bouwlagen met twee klassen per verdieping.


ID: 56420 | Bouwkundig element

Lagere school Sint-Andreas

Mariakerkelaan 35, Schapenstraat 32 (Oostende)
Oorspronkelijk voorlopige kerk met kloosterschool van de in 1924 gestichte parochie Sint-Jan Baptist. Hoekpand met inslag van de neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect Albert-Victor Fobert, opgetrokken in 1922-1929. Straatvleugel met twee bouwlagen en vierentwintig traveeën, kapel van twee bredere hoektraveeën en klooster, oorspronkelijk pastorie, als dubbelhuis van vijf traveeën. Volume met bakstenen lijstgevels.


ID: 56451 | Bouwkundig element

Albertschool

Ooststraat 29 (Oostende)
Albertschool, opgetrokken door stadsarchitect Achille-Emile Raoux. De zogenaamde Albertschool (thans gemeentelijk basisonderwijs) is gegroeid uit een betalende jongensschool welke achtereenvolgens was gevestigd in de Langestraat, de Groentemarkt en de Kapucijnenstraat. Rond 1908 besluit de stad de school over te nemen als "Ecole Payante pour Garçons" en een nieuw schoolgebouw te bouwen op de gronden van het voormalige klooster van de Zwarte Nonnen in de Ooststraat.


ID: 56613 | Bouwkundig element

Basis- en kleuterschool

Schoolstraat 24 (Oostende)
Heropgebouwd in de jaren 1920. Zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, flankerende lagere linker- en rechtervleugel van drie traveeën en respectievelijk één en anderhalve bouwlaag.


ID: 56572 | Bouwkundig element

Modernistische parochiezaal en school

Sint-Catharinapolderstraat 33 (Oostende)
Gelegen aan de hoek met de Karel Van de Woestijnestraat. Heilig-Hartschool. B.L.O., oorspronkelijk parochiehuis en school. L-vormig gebouw in nieuwe zakelijkheid.


ID: 56578 | Bouwkundig element

Klassenvleugel van Basisschool Onze-Lieve-Vrouwecollege

Sint-Franciscusstraat (Oostende)
Gebouwd in jaren 1920 met neorenaissance en neobarokke stijlkenmerken. Breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen op souterrain onder pannen mansardedak waarin twee dakvensters in halsgevel onder rondboogfronton.


ID: 56594 | Bouwkundig element

Gebouwencomplex

Sint-Sebastiaansstraat 16-18 (Oostende)
Sint-Sebastiaanstraat nrs. 16-18. Gebouwencomplex naar verluidt behorend bij voormalige Stedelijke Meisjesschool "<italic>Louisa Maria</italic>" van het laatste kwart van de 19de eeuw (cf. Witte Nonnenstraat nr. 37). Later omgevormd tot de voormalige "DRUKKERIJ OMNIA - UITGEVERIJ EREL - COURRIER DE GAND - COURRIER DU LITTORAL ET DU BRUGES" cf. gevelopschriften (nr. 16), ontmoetingscentru


ID: 56699 | Bouwkundig element

School

Stokersstraat 12A, 10A (Oostende)
Basis- en kleuterschool Afdeling Onze-Lieve-Vrouwecollege. Tot in 1975 kloosterschool van de Zusters van Sint-Jozef, hier in 1930-1931 opgetrokken na de onteigening van de oorspronkelijke gebouwen (1895-1899) aan de Fortstraat in de oude Vuurtorenwijk ten westen van de huidige Dokter Eduard Moreauxlaan. Herstellingswerken na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 56700 | Bouwkundig element

Basis- en Kleuterschool Afdeling Onze-Lieve-Vrouwecollege en zaal Vuurtoren

Thomas Van Loostraat 34 (Oostende)
Tot in 1968, parochiale jongensschool gegroeid uit de kloosterschool, aanvankelijk met gemengd onderwijs, van de Zusters van Sint-Jozef opgericht in 1895 in de oude Vuurtorenwijk. 1908: bouw van een afzonderlijke jongensschool waarvan onderwijs vanaf 1912 verzorgd door de Broeders Van Dale, in 1924 opgevolgd door de Broeders van Liefde (tot 1949). Huidige school en feestzaal opgetrokken in 1930-1931 na de onteigening van de oorspronkelijke gebouwen in de oude Vuurtorenwijk.


ID: 36626 | Bouwkundig element

Klooster Tota Pulchra

Dorp 50 (Oosterzele)
Klooster van de zusters apostolinnen van Gent, instituut zusters Onbevlekte Ontvangenis. Hoofdgebouw aan de straat met voorgevel van drie bouwlagen en zeventien traveeën, onder zadeldak, grotendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw doch nog herkenbare oudere kern. Rechts neogotische bakstenen kapel van vier traveeën met driezijdige koorsluiting van circa 1910.