Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 301834 | Landschappelijk element

Treures op begraafplaats

Heurnestraat 81 (Heers)
Deze treures werd aangeplant bij een graf op de begraafplaats van Sint-Pieters Heurne. De begraafplaats is gelegen rond de Romaanse Sint-Pieterskapel.


ID: 133391 | Landschappelijk element

Zomereik als grensboom

Sint-Martinusstraat (Heers)
Grensboom van zomerlinde, gelegen op de grens tussen Vechmaal en Oreye, alsook de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. De grensboom is aangeplant op de westelijke berm van de weg, op de plek waar de gemeente- en gewestgrens naar het westen van de weg afbuigt.


ID: 2974 | Bouwkundig element

Huize Den Dulft

Dulft 6 (Heist-op-den-Berg)
Neoclassicistisch, symmetrisch opgebouwd herenhuis met middenvleugel, volgens literaire bronnen van 1842.


ID: 130390 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als hoekboom Hof Ter Laken

Hofdreef (Heist-op-den-Berg)
Ten noordwesten van het kasteel is langs de oever van de Grote Nete een plataan (Platanus x hispanica) aangeplant als hoekboom om de eigendomssituatie van het kasteeldomein te markeren. De plataan heeft zich al een imposante solitaire boom ontwikkeld en is gezien zijn inplanting langs de Grote Nete zéér beeldbepalend: de totale hoogte bedraagt circa 36 meter; de kruindoormeter benadert de 30 meter; de stamomtrek 384 cm en de boom heeft een hoog gesleunde stam van 6 meter (gemeten in 2006).


ID: 130389 | Landschappelijk element

Monumentale zomereik bij Hof Ter Laken

Ijzerenweg 17 (Heist-op-den-Berg)
Deze imposante eik is het enige restant uit een dreef die verbinding gaf met het Hof van Laken. De solitaire boom is evenwichtig uitgegroeid en is hierdoor beeldbepalend: de boom heeft een uitzonderlijke stamomtrek van 567 cm een totale hoogte van circa 27 meter, een kruindoormeter van 25 meter en een takvrije stam van bij de 7 meter (meting is uitgevoerd in 2006).


ID: 130262 | Landschappelijk element

18de-eeuwse opgaande linde als gerechtsboom

Sint-Guibertusplein (Heist-op-den-Berg)
Op de Ferrariskaart (1771-1778) uit de Oostenrijkse periode staat op het dorpsplein een boom ingetekend. De linde die er nu staat is hoogstwaarschijnlijk nog steeds dezelfde als deze die op de historische kaart werd ingetekend. Dit blijkt uit een recente jaarringen analyse. De linde deed dienst als gerechtsboom.


ID: 308539 | Landschappelijk element

Tuin van het klooster van Betlehem

Sint-Jozefsdreef (Herent)
Voormalig kloosterdomein met deels bewaarde 19de-eeuwse omheiningsmuur, toegangshek en een collectie monumentale bomen.


ID: 301174 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Middeleeuwse stadsomwalling

Begijnenvest, Nonnenvest (Herentals)
De Begijnenvest en de Nonnenvest vormen samen de laatste restanten van de middeleeuwse, volledig beplante, aarden stadsomwalling. Het is één van de weinig resterende voorbeelden van een dergelijk verdedigingsstelsel. Deels overgeleverd als dreef met opgaande eiken, deels als beplante wal.


ID: 133385 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande linden bij Kasteel van Noorderwijk

de Ghellincklaan (Herentals)
De de Ghellincklaan, in 1870 aangeplant door baron Augustin Charles Nicolas T'Serclaes, is een ongeveer 800 meter lange dubbele lindendreef met 382 bomen die het kasteel van Noordwerwijk verbindt met het dorp.


ID: 130824 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dorp, Molenstraat (Herentals)
Lang werd gedacht dat de vrijheidsboom van Morkhoven werd geplat tijdens de Brabantse omwenteling (1789-1791). De boom die toen werd geplant is tijdens de woelige tijden die hierop volgden verdwenen. De boom werd hoogstwaarschijnlijk, naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid, vervangen door een nieuwe vrijheidsboom in 1830. Uit een gespecialiseerde jaarringen analyse blijkt dat de plantdatum zich situeert rond 1830.