Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 86764 | Bouwkundig element

Mankemerriehoeve

Mankemerriestraat 7 (Tielt)
Mankemerriehoeve, historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door linden en met rechts rondbogig getralied pijlerkapelletje met witgeschilderde omlijsting, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.


ID: 86765 | Bouwkundig element

Hoeve

Marialoopsesteenweg 18, 18A (Tielt)
Historische hoeve, naar verluidt voormalige hengstenkwekerij, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak omheen erf met bewaard poelrestant aan de straatzijde. Ten zuiden van het erf, woonhuis van anderhalve bouwlaag met half ondergrondse kelderverdieping. Ten westen van het erf, grote schuurvleugel onder zadeldak met overstek op houten consoles. Dwarsschuur met dubbele doorrit en asemgaten. Aan noordzijde, parallel met het woonhuis, stal met geïncorporeerd wagenhuis met dubbele korfboogdoorrit. Ten noordoosten van het erf, recentere aanbouwen en vervallen bakhuisje met ovenhokje. Ten zuidoosten, nieuwe paardenstal.


ID: 87139 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meersstraat 2 (Tielt)
Hoeve gelegen op de grens met Ruiselede en bestaande uit losstaande bestanddelen, waarvan de geschiedenis op zijn minst teruggaat tot de 18de eeuw. De latere stal/ schuur aan zuidoostzijde gaat terug tot vóór 1830, zie primitief kadasterplan. Het boerenhuis wordt in 1841 vergroot aan zuidzijde, om in 1905 gedeeltelijk afgebroken en opgedeeld te worden in twee aparte woningen. Vermoedelijk nog in het begin van de 20ste eeuw wordt een nieuwe stalvleugel tegen de stal/ schuur aangebouwd.


ID: 86782 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebeeksesteenweg 11A (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dieper gelegen, haaks op de straat ingeplant eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, grote haakse bakstenen schuurstalvleugel,


ID: 87140 | Bouwkundig element

Mevrouwmolen met molenaarswoning

Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.


ID: 87142 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mooremandestraat 2 (Tielt)
Hoevesite minimum teruggaand tot het begin van de 17de eeuw. Losstaande volumes in donkerrode verankerde baksteenbouw, rondom een grotendeels onverhard erf met struikbegroeiing en centrale eik. Oost-west georiënteerd eenlagig boerenhuis van vijf ongelijke traveeën op een lichte verhoging, onder zadeldak met houten klokkenruitertje. Schuur onder licht overkragend zadeldak. Wagenhuis met twee inritten onder houten latei.


ID: 86786 | Bouwkundig element

Hoeve

Nachtegaalstraat 8 (Tielt)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen, waarvan de site evenwel opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) van groot beboomd erf dat het straattracé doorbreekt, waarop twee losstaande volumes ten noorden en omhaagde moestuin ten zuidoosten.


ID: 87143 | Bouwkundig element

Hoeve

Nagelstraat 25 (Tielt)
Hoeve, in geschiedenis minstens teruggaand tot het midden van de 18de eeuw. Nieuw woonhuis gebouwd aan westzijde.


ID: 87145 | Bouwkundig element

Hoeve Moeninckhof

Nagelstraat 26 (Tielt)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen aan het begin van de voormalige Vlaagtmolenvoetweg. Het boerenhuis is in kern mogelijk teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Landgebouwen klimmen minimaal op tot 1830, zie voorkomen op primitief kadasterplan.


ID: 87149 | Bouwkundig element

Eenlaagse hoeve

Ondankstraat 10 (Tielt)
Eenlaagse hoeve, haaks ten opzichte van de weg gelegen, langgerekt volume, waarschijnlijk daterend uit 1736, zie datering op balk. Woonstalhuis in verankerde witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder zadeldak. Aan zuidzijde staat een klein 19de-eeuws schuurtje in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak, met getoogde deuropening. Aan oostzijde liggen ateliers in het verlengde van het woonhuis, met muuropeningen onder ijzeren of betonnen lateien.