Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 87155 | Bouwkundig element

't Merelhof

Ondankstraat 4 (Tielt)
Gerenoveerde hoeve met losstaande hoevegebouwen, in geschiedenis minimum teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600): weergave van een woonhuisvolume, vermelding van pachter of eigenaar "Jan Clais". Erf toegankelijk via hek tussen pijlers. Aan oostzijde van het erf staat een witgekalkt en verankerd gerenoveerd boerenhuis van vijf traveeën onder nieuw zadeldak. en zuiden van het woonhuis ligt een half ondergrondse overgroeide gemetselde aardappelkelder met rechte toegangswand met korfboogvormige ingang. Aan noordzijde van het erf ligt een haakse bakstenen schuur onder overkragend zadeldak in zwarte en rode Vlaamse pannen, gesteund op schoringen. Ten zuiden van het erf en diagonaal ten opzichte van de straat staat een bakstenen bakhuis met bewaard ovenhuisje onder lagere nok, onder zadeldak in Vlaamse pannen. Poel aan zuidzijde.


ID: 87158 | Bouwkundig element

Samenstel van boerenarbeiderswoningen

Oosthoekstraat 12-14 (Tielt)
Samenstel van voormalige boerenarbeiderswoningen, gelegen aan oostzijde van de inrit naar hoeve Groot Goed ten Broucken. Teruggaand tot de 17de of 18de eeuw,


ID: 87159 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Oosthoekstraat 19 (Tielt)
Molenaarshoeve, voormalige molensite van Billiets molen, een stenen stellingmolen opgetrokken in 1823, die dienstdeed als koren- en oliemolen. De gebouwen worden volgens een jaartalsteen gelijktijdig met de molen opgetrokken in 1823; het kadaster registreert de bouw in 1841. Verankerd eenlagig bakstenen molenaarshuis van zes traveeën onder zadeldak met noordelijke haakse achteraanbouw opgevat als stal/schuur.


ID: 87164 | Bouwkundig element

Hoeve

Oosthoekstraat 40 (Tielt)
Hoeve, gelegen aan zuidzijde van de straat. Boerenhuis minimum teruggaand tot het midden van de 18de eeuw. 19de-eeuwse schuur.


ID: 87165 | Bouwkundig element

Hoeve Hollewalle

Oosthoekstraat 42 (Tielt)
Ten zuiden gerenoveerd boerenhuis met oudere kern minimum teruggaand tot het einde van de 16de eeuw, confer voorkomen van de hoevesite op een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Erf aangelegd in losse verharding met afgelijnde plantsoentjes, aan oostzijde een stuk weiland met boomgaard. Langsheen de straat ligt een langwerpig bakstenen schuurvolume.


ID: 87049 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poekestraat 25 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losse hoevegebouwen aan weerszijden van een erf, opklimmend tot 1818. Oorspronkelijk staat een boerenhuis parallel met een schuur, met kleinere gebouwtjes ten oosten van het erf, zie primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 86814 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Polderstraat 10 (Tielt)
Schuur van "De Polderhoeve", een hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 86815 | Bouwkundig element

Hoeve

Polderstraat 12 (Tielt)
Hoeve gelegen aan de Rijkegemkouterslag. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 87051 | Bouwkundig element

Landgebouwen van Hof ter Scheure

Processiestraat 28 (Tielt)
Schuur en bakhuisje van Hof ter Scheure, een hoeve teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1863 wordt de grote schuur gebouwd, op de plaats van een ouder exemplaar. Begraasd erf met bakstenen hoevegebouwen onder overkragende zadeldaken, boomgaard aan de noordoostzijde. Boerenhuis van zeven traveeën met stalgedeelte onder zelfde nok. Noordelijke bijgebouwen onder schilddak en zadeldak, respectievelijk garage en stal. Bakhuis met ovenhuisje. Aan de zuidzijde van het erf een hoge schuur.


ID: 86824 | Bouwkundig element

Hoeve

Putterijstraat 2 (Tielt)
Hoeve in oorsprong opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw zie dieper gelegen parallelle hoevegebouwen op smal perceel weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Lange oprit naar erf. Ten noorden, éénlagig woonhuis onder pannen zadeldak. Ten westen, haakse bakstenen schuurstalvleugel met poort; tweedelige staldeuren en -vensters; laaddeur in zuidzijgevel. Recentere bijgebouwtjes.