Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 59386 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Broelkaai 5 (Kortrijk)
18de-eeuws dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met houten dakkapel. Met schijnvoegen bepleisterde lijstgevel met benadrukte deurtravee door de verticaliserende vlakke pilasters verbonden door eenvoudig hoofdgestel. Links poorttravee.


ID: 59387 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Patriciërswoning met tuin en oranjerie

Broelkaai 6 (Kortrijk)
Classicistisch herenhuis van 1777, gebouwd in opdracht van Jan de Brabandere. In 1955 werd het pand door stad aangekocht en ingericht als Museum voor Schone Kunsten. In 1988 wordt het museum uitgebreid naar ontwerp van Groep Planning.


ID: 59388 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Broelkaai 7 (Kortrijk)
18de-eeuws dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Witgekaleide bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Verticaliserende deurtravee gemarkeerd door twee vlakke pilasters. Rechthoekige vensters op de begane grond beluikt (persiennes). Kleine roedeverdeling. Rondboogportaal met bovenlicht.


ID: 59648 | Bouwkundig element

Stadspaleis Den Roeland

Grote Markt 19 (Kortrijk)
Imposant diephuis met gevelparement van 1780 van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien schilddak. Classicistische lijstgevel met aflijnende sterk overkragende kroonlijst en attiek met bekronende vazen. Gevel verfraaid door de classicistische guirlandes in de verdiepte muurvlakken en borstwering. Smeedijzeren balkon rustend op stenen consoles.


ID: 60485 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Moeskroensesteenweg 58-60 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 18de-eeuwse burgerwoning met vernieuwd 19de-eeuws parement. Dubbelhuis aan de straat afgezet door ijzeren hek. Notabelenwoonst op U-vormige plattegrond en met jaarankers 1775 in rechterzijgevel.


ID: 60493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Allart

Moeskroensesteenweg 95 (Kortrijk)
Het kasteel Allart dateert uit het begin van de 19de eeuw en is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Omstreeks 1910 gebeurden aanpassingen aan het landhuis en werd het domein uitgebreid waarna Georges Allart het huidige park in landschappelijke stijl aanlegde. Het 19de-eeuwse landhuis op U-vormige plattegrond is een baksteenbouw bekleed met (simili-)natuursteen. Het vroeg 20ste-eeuwse park in landschappelijke stijl omvat onder meer vijvers, een cascadesysteem en een prieel en brug in boomstamimitatie.


ID: 60023 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

O.-L.-Vrouwestraat 20-24 (Kortrijk)
In oorsprong imposant classicistisch herenhuis van negen traveeën en drie bouwlagen, vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw. Op de kaart van C. Cierkens (1822), evenwel reeds aangegeven als drie verschillende percelen. Volgens P. Debrabandere werd het pand circa 1900 verdeeld in drie eigendommen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door de waterlijst en puilijst. Benadrukt middenrisaliet bekroond door driehoekig fronton met ronde oculus met guirlandes.


ID: 60418 | Bouwkundig element

Classicistische stadswoning

Wijngaardstraat 22 (Kortrijk)
Eind 17de-eeuw - vroeg 18de-eeuws, classicistisch pand van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Behouden bovenverdieping aansluitend bij de Lodewijk XIV-stijl, zie pilasters.


ID: 60429 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Walle

Wolvendreef 73-75 (Kortrijk)
Kasteel van Walle, een volgens de traditie in 1760 gebouwd jachtpaviljoen in opdracht van de Rijselse patriciër H. Petipas. Tijdens het interbellum in bezit van J. De Coene, die het landhuis en de bijgebouwen verbouwt en uitbreidt. Onderkelderd landhuis met Lodewijk XVI-stijlkenmerken. Ten noorden koetshuis en verder noordelijk houten paviljoen uitgevoerd door De Coene, interieur verfraaid door Saverys. Domein met ten noordoosten kleine dreef met smeedijzeren vleugelpoort geflankeerd door twee paviljoentjes voor duiven. Binnenplaats met twee Franse tuinen en vervolgens grote tuin met pergola en klein waterbassin met beeld van meisje. Ten westen van landhuis over verlengde beek, brug met 19de-eeuwse schildhoudende leeuwen.


ID: 74372 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herlegem

Herlegemstraat 20-22 (Kruisem)
Kasteeldomein op de grens met Waregem. Heden nog behouden aanleg zoals gekend uit een plan van 1777 met meerledig site met walgrachten en afzonderlijk omgracht kasteel met toegangsbrug ten zuiden, ereplein met in U-vorm ingeplante dienstgebouwen ten noorden en ruime rechthoekige omgrachte moestuin en boomgaard aansluitend ten oosten. Ten oosten, aan de rand van het park, decoratief uitgewerkt bakstenen tuinpaviljoen van circa 1875.